Site icon Latteden Borsaya

Nakit Temettü Dağıtma Oranında Güvenlik Marjı Nedir? Ne İşe Yarar?

Herkese selamlar!

Alacağım temettülerin her zaman büyümesini istiyorum. Böylece elime daha çok kaynak geçecek ve erken emekiliğe ulaşma sürem kısalacak. Ama büyümesinden daha önemli bir şey de kesilmemesi ya da azaltılmaması.

Birkaç ay önce yaşadığım olaylarda temettüsünü düşüren ya da kesen firmaların bir ortak özelliği vardı: Nakit Temettü Dağıtma Oranının (Dividend Payout Ratio) çok yüksek olması! Bir firma yüksek borcundan dolayı temettüsünü azalttı, diğeri de yeni yatırımlar yapacağı için temettüsünü tamamen kesti.

Bu yüzden daha önce hisse alım kriterlerime koymadığım fakat “Güvenlik Marjı” diye tabir edilen oranı açmak istiyorum.

Hadi başlayalım.

Güvenlik Marjı Nedir?

Kısacası zor zamanlarda kârı düşse bile temettüsünü arttırmaya devam etme kabiliyetidir.

Tanımdan daha çok bir örnekle anlatmak istiyorum.

İlk örneğimizde senaryo şöyle işliyor: Şirket 100 TL kâr ediyor ve 90 TL dağıtıyor. Nakit temettü dağıtma oranı %90.

İşler ters gidiyor ve bir dahaki sene 70 TL kâr ediyor. Şimdi temettüsünü arttırması (mesela 95 TL yapması) için nakit temettü dağıtma oranını %135’e çıkarması gerekir. Yani hem bütün kârı dağıtması hem de bir yerden borç para bulması lazım. Ya da geçmiş yılın kârlarından para verecek.

Yani büyük ihtimalle arttıramayacak ve benim temettülerim düşecek.

Şimdi burada şirketin nakit temettü dağıtma oranında “güvenlik marjı yok” diyoruz. Çünkü zaten %90’ını dağıtıyor. %100’e pek bir şey kalmamış. Şirketin yönetimi ne kadar hissedar dostu olursa olsun burada pek bir şansı kalmıyor (istisnalar var tabii: 2016’da AKSA gibi). Temettüyü düşürmek zorunda kalıyor.

Şimdi geldik ikinci örneğimize;

Burada şirket 100 TL kâr ediyor ve 40 TL’sini dağıtıyor. Nakit temettü dağıtma oranı %40. Yani %100’e gidecek çok yol var. Şirket kârının büyük bölümünü yatırımları için elde tutuyor.

Seneye şirketin kârı 70 TL’ye düşüyor. Şirket kötü bir yıl geçirmiş. Ama yönetim hissedarlara verdiği temettüyü arttırma taahhüdünden caymak istemiyor. Bu yüzden nakit temettü dağıtma oranını %64’e çıkararak 45 TL temettü dağıtabiliyor.

İşte biz bu nakit temettü dağıtma oranını kötü günlerde arttırabilme kabiliyetine “güvenlik marjı” diyoruz.

Toparlarsam

Güvenlik marjı benim çok kullandığım ve dikkat ettiğim bir kavram oluyor. Özellikle şirketlerin temettü politikaları oturdukça, temettüden gelen nakde ihtiyaç duyan üniversite vakıfları, emeklilik fonları gibi kurumlar bu piyasada yaygınlaştıkça, temettünün ve güvenlik marjı kavramının daha da konuşulur hale geleceğini düşünüyorum.

Şimdi emekleme safhasında:)

Peki siz yatırımlarınızı yönetirken ve temettü güvenliğini ölçerken “güvenlik marjı”nı kullanıyor musunuz? Nakit temettü dağıtma oranı sizin için bir kriter midir?

Saygılar.

Image courtesy of iosphere at FreeDigitalPhotos.net

Exit mobile version