Site icon Latteden Borsaya

Yıllık Temettü Geliri ile Neyi Hedefliyorum

Herkese selamlar! Uzun bir aradan sonra yine yazmaya devam ediyorum.

Son zamanlarda niye 36 000 TL yıllık temettü geliri hedefliyorsun, şu emeklilik planlarını bir açıklar mısın? gibi sorular geliyordu. Şimdi bunları kısaca cevaplandırmak istiyorum.

Hadi başlayalım…

Yazıya başlamadan önce şunu yazayım. Hayır sadece temettü geliri hedeflemiyorum. İleride ev yatırımı da yapacağım, arsa da alabilirim, eurobond ya da tahvil de elimde olabilir. Yurtdışı yatırım mutlaka düşünüyorum ama zamanın bilmiyorum. Para biriktirmem lazım 🙂 Fakat yazıda bu gelirlerin genelini temettü geliri olarak adlandırdım. Kafanız karışmasın.

Şimdi açıklamalara geçeyim.

36.000 TL Yıllık Temettü Hedefi Nereden Geliyor?

Emekli olmak için ne kadar para biriktirmeniz gerektiğini belirleyen dünyada çeşitli yöntemler var. Bunlardan birisi %4 kuralı. Bunu daha önceki yazılarda ayrıntılı olarak işlemiştim. Bu evrensel kural kısaca öyle bir para biriktir ki ve onu öyle bir sepet yap ki diyor; sana enflasyon artı %4 para kazandırsın. Anaparanın %4’ünü çek ve bir yıl ye, kalan getiri enflasyona gitsin ve paran hiç erimesin. Şu anda dünyada bu yöntem kullanılıyor ve bu yöntemin sıkıntısı istatistiksel doğrulamalarının  %50 ABD devlet tahvilleri ve %50 S&P endeksi kullanılarak yapılması ve temelinin bu portföy dağılımına dayanması. Tarihin en düşük tahvil faizlerinin yaşandığı günümüz ortamında %4+enflasyon getirisi sağlamakta zorlanıyor portföyler. Bu yüzden daha riskli tahvillere yönelim olduğu söyleniyor.

Ben kendime daha basit bir yol takip ediyorum. Dünyada da temettü ile geçinen blogerların kullandığı bir yöntem bu… Deniyor ki: Ben şu an yıllık ne kadar maaş alıyorum? 36 000 TL. O zaman ben bu parayı temettü olarak alırsam artık çalışmama gerek kalmaz. Yaşam standardım da hiç düşmez. Fakat burada şöyle bir ayrıntı var. Ben atıyorum yıllık 15 000 TL’ye de geçinebilirim. O zaman biriktirmem gereken tutar 15 000 TL olur temettülerden.

Bunu da yılı 360 gün olarak hesaplayıp aldığım 100 TL’lik temettü ile bir günlük özgürlük kazanmış gibi düşünüyorum. Kendi kendime mutlu oluyorum 🙂 Azar azar özgürlüğümü kazanıyorum gibi geliyor. Motivasyonum yükseliyor.

Tabii ki Bu Tutar Zamanla Değişecek

Ekonomide enflasyon diye bir olgu varken ve bizim yaşadığımız ülke Türkiye olduğundan (kronik yüksek enflasyon sorunu olan) tabii ki 36 000 her sene enflasyon oranı ile güncellenecek. Mesela diyelim ki 2017 enflasyonu %10 olsun. O zaman 2017 yılı için bana gereken tutar yaklaşık 40 000 olacak. 40 000/360= 110 TL günlük.

Daha Evrensel Bir Getiri İsteyenler Dolarla da Yapabilir

Daha evrensel bir getiri hedefi olanlar mesela dolarla da bunu yapabilirler. Ben bir kaç ay önce gezginlerden ilham alarak 25 dolar/gün üzerinden hesap yapmıştım. 

Günümüzde sadece TL enstrümanlara yatırım yapmak gerekmiyor, hatta Türk piyasasına da yatırım yapmak gerekmiyor. Hesabı dolar olarak yapıp siz de böyle erken emeklilik peşinde koşabilirsiniz. O zaman en az 750 dolar/ay olarak hesabınızı yaparsınız kişi başı.

Yönetim Yumuşak Karnı Nedir?

Bu yöntemin de bir püf noktası var. O da temettülerin artması gerektiği.

Bunun için yurtdışında temettülerini kesintisiz olarak en az 25 yıl arttıran Temettü Asilzadeleri var.

Temettülerini en az 50 yıldır arttıran Temettü Kralları var.

Yani bu hisselere yatırılan paralar sürekli artan bir şekilde kâr payı vermişler.

Ben de bunu Türkiye’de yaptım ve ortaya Temettü Padişahları‘nı çıkardım. Bunlarda Türkiye’de temettüsünü en az beş yıl boyunca arttırmış şirketler. Bunlar hakkında araştırma yapıp kendimi geliştirmeye çalışıyorum.  Fakat burada bilinmesi gereken temettüsünü arttırma kuralı bir şirkete yatırım yapmak için yeterli değil. Daha fazla kritere bakmak lazım.

Maalesef piyasamız temettü arttırma konusunda çok yetersiz. Şirketlerin sadece temettü vermesi yeterli sanılıyor. Bu konuda bilinç oluşmadığı için de şirket yöneticileri ve patronları bu önemli olayı es geçiyor. Ne vakıflarımızın, ne üniversiteerimizin hisse senedi portföyü var. Yurtdışında kiliselerin bile hisse senedi portföyleri var, bakımlarını temettülerle yapıyorlar. Üniversiteler fonların çoğunu tahvil getirisi ve temettülerden karşılıyorlar. Emekliler temettü ile geçiniyor. Tabii bunlar 200 300 yıllık piyasalarda oturmuş şeyler. Bizde maalesef daha o bilinç oturmamış.

Toparlarsam

Siz de yukarıda bahsettiğim erken emeklilik kurallarından birini kullanabilirsiniz.

Ya kardeşim ben %4 kuralını uygulayacağım dersiniz ve portföyün büyüklüğüne odaklanırsınız. Trade edersiniz ve her sene en az ortalama enflasyon+%4 getiri elde ederek emekli olmaya çalışırsınız. Yapabilen bunu yapar.

Ya da benim gibi portföyümden 36 000 TL gelir elde edeceğim diyip emekli olmaya çalışırsınız. Bunun için yıllık net 6000 TL kira getiren 6 adet daire ile de yapabilirsiniz. Ya da enflasyon +36 000 TL getiren devlet tahvili ile de yapabilirsiniz ya da mevduatla da. Ya da bunlardan bir sepet yaparsınız. Ya da bir arsa alırsınız beklersiniz vs… Bu yöntemle ana paraya değil getiriye odaklanırsınız.

Çok alternatif türetilebilir pasif gelir için. Burada püf nokta tasarruf edip biriktirmek. Kendini rahat hissettiğin portföy dağılımını yaparak rahat etmek. Ben tasarruf edip de kaybeden görmedim 🙂

Bir de bunda ne emekli ikramiyesi var, ne miras var. Ek hiç bir şey yok.

Umarım derdimi anlatabilmişimdir. Sizden gelen sorularla da bu konuyu güzelce açarız diye düşünüyorum. Lütfen kafanıza takılan bir şey varsa yorumlara yazın ve konuyu genişletelim.

İyi geceler, saygılar.

Exit mobile version