Genel Yönetim Gideri / Faaliyet Kârı Karşılaştırması

Herkese selamlar.

Genel yönetim gideri ile faaliyet kârı arasındaki bağlantıyı Warren Buffett’ın Berkshire Hathaway hissedarlarına yazdığı 1992 mektubunu karıştırırken farkettim.

Şirketlerde yatırımcıya en çok faydayı sağlayan şey; en az sermaye harcaması yaparak en çok faaliyet kârını üretmektir.

Bunu yapması için de hem yönetimde hem de yatırımlarda en az harcamayı yaparak en çok faydayı sağlamasını bekliyoruz.

Şirketin ne kadar tasarruf ettiğini ve yatırım yaptığını ölçmenin yöntemlerinden bir tanesi de “Genel yönetim Gideri/Faaliyet Kârı” oranına bakmak.

Yani şirketimizin genel merkezinin ne kadar para harcadığını kontrol ediyoruz ve ister portföyümüzle ister rakipleri ile karşılaştırıyoruz. Bir başka yolda geçmişte bu oranın ne kadar olduğunu bugün ile karşılaştırmak olabilir. Böylece şirketin bir tasarruf içine girip girmediğini görüyoruz.

Sonuçta, ne kadar az genel merkez gideri ile işlerini yürütüyorsa bizim için o kadar iyidir. Genel Yönetim Giderine harcanmayan para hissedarlar olarak bize kalan paradır.

Şimdi örnek olarak hem portföyün “Genel Yönetim Gideri/Faaliyet Kârı Oranı”na bakalım.

Böylece siz de portföyünüze uygulayarak şirket genel merkezinizin harcama ve tasarruf ile olan durumuna bakabilirsiniz. Bunu isterseniz sektördeki bütün şirketler arasında karşılaştırarak da yapabiliriz.

Hadi başlayalım.

Genel Yönetim Gideri / Faaliyet Kârı Karşılaştırması

Genel Yönetim Gideri Hesabı

Genel yönetim giderinin ne olduğunu bilmeyenler için şuraya bir bilgi bırakalım.

Warren Buffett’ın Görüşü

Şimdi de Genel Yönetim Gideri/Faaliyet Kârı konusunda Warren Buffett’ın görüşlerine yer verelim.

Portföyün Değerlendirilmesi

Şimdi de portföyüme GYG/FK oranı yönünden bakacağım.

Verileri İş Yatırımın sitesinden alıyorum. İş Yatırımın web sitesine girdiğinizde Analiz sekmesi var. Oraya girip hissenin kodunu yazıyorsunuz. Mali tablolar kısmına girip bu bilgilere Gelir Tablolarından ulaşabilirsiniz.

İlk önce 2018/6 Aylık rakamlara bakalım.

2018/6 GYG/Faaliyet Kârı Oranı

Görüldüğü gibi portföyde GYG/Faaliyet Kârı oranı en az olan şirket EREGL. Faaliyet kârına oranla en yüksek genel yönetim giderine sahip olan şirket de VESBE, onu Ford Otosan izliyor.

Şimdi de 2019 yılının ilk altı ayı için bakalım.

2019’un ilk altı ayında ise SODA’nın genel yönetim giderinde kârına göre büyük bir artış olmuş. VESBE’de ise düşüş olmuş.

2018/6 GYG/Faaliyet Kârı Oranı

Genel Yönetim Gideri ve Faaliyet Kârı oranını kullanabileceğiniz ilk yöntem bu. Portföyünüzdeki hisseleri yıl yıl karşılaştırarak genel merkezinizin daha mı müsrif hale geldiğini yoksa daha mı çok tasarruf ettiğini buradan anlayabilirsiniz.

Ya da bu oranı bir şirketiniz için uzun yıllar değişimine bakarak bir şeyler çıkarabilirsiniz.

Bir diğer yol da bir sektör seçerek bu oranı şirketler arasında karşılaştırmak. Böylece en cimri ve en bonkör şirketi bulabilirsiniz.

Bu oranın aklıma gelen zayıf yanı farklı muhasebe yöneti kullanan şirketler olabilir. Mesela bir şirket bir gideri genel yönetim gideri içinde gösterirken diğeri başka yerde gösterebilir.

Siz bu oranı analizlerinizde kullanıyor musunuz? Bildiğiniz bir numarası veya ayrıntısı varsa paylaşmaktan çekinmeyin:)

Saygılar.

6 Yorum

  1. Özgür demiş ki:

    Yigit Bey selam,
    Portföyünüzü büyük oranda değiştirmişsiniz.Bunun özel bir nedeni var mi? Varsa paylaşırsaniz sevinirim .Bildiğim kadariyla Akgyo,yenigimat gibi temettü veren şirketlerden oluşan bir portföyünüz vardi.

    Ağustos 31, 2019
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Özgür Bey,

      Aslında pek değişmedi. Sadece hisselerde biraz değişme oldu. Zaten portföy durumunu yayınladım. Oradan bakabilirsiniz.

      Saygılar.

      Ağustos 31, 2019
  2. ozkan demiş ki:

    Bahsettiginiz gibi farkli sirketler bu alanda farkli kalemleri gosterebiliyorlar. Cogunlukla sabit giderlerden kaynakli oldugunu dusundugum bu kalemi favok ile karsilastirmaktansa gecmis donemlerdeki degerine gore enflasyon bazli buyumesine bakmak daha anlamli. Ornegin satislarin azalmasi kaynakli dusecek olan kar nedeniyle sabit olan bu kalemin buyuklugu artabilir ancak asil sorun satis azalmasidir. Ayrica varsa dipnotlarda bu baslik altinda raporlanan giderlerin ne olduguna bakmak cok faydali.

    Eylül 1, 2019
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Özkan Bey,

      Katkınız için çok teşekkür ederim. Eğer bu oranı yıllık artış olarak değerlendirirsek ve enflasyona karşı oranlarsak şirketimizin geçen yıla oranla daha müsrif ya da tasarruflu olduğunu görebiliriz.

      Diğer noktalarınıza da katılıyorum.

      Çok teşekkür ederim.

      Eylül 2, 2019
  3. msd demiş ki:

    Bu yazıyı önceden okumama rağmen çok anlamamıştım. Aldığım hisselerin alış hikayesini yazarken kullanabileceğimi farkettim. Kısıtlı yönleri olmasına rağmen hemen kullanmaya başladım.
    Siteniz yeni başlayanlar için bir kılavuz. Teşekkür ederim!

    Nisan 28, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın MSD,

      Genel Yönetim Gideri/Faaliyet Kârı karşılaştırmasını ben bile unutmuşum. Sayenizde hatırladım.

      Bol kazançlar dilerim.

      Saygılar.

      Nisan 29, 2020

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.