2019 Yılı Hedeflerim

Sıra geldi 2019 yılı tasarruf ve hisse senedi hedeflerini oluşturmaya.

Adet olduğu üzere her sene hedef verip tutturamama alışkanlığımı bu sene artık sonlandırmak istiyorum. Bu yüzden geçmişin tecrübelerinden de yararlanarak daha ayağı yere basan hedefler koyup, 2019 yılına başlayacağım.

Bu yazıda da özellikle temettü hedeflerini neden nasıl koyduğumu sizlerle paylaşacağım ve 2019 hedeflerini somutlaştıracağım. Tabii kitap okuma ve tasarruf hedefleriyle birlikte…

Hadi başlayalım.

archer-2345211_1920
2019 Yılı Hedefleri

1) 1.650 TL Temettü Geliri Elde Etmeliyim

Aralık ayında hisse senetlerimden gelecek 12 ayda toplayacağım temettü geliri net 888 TL oldu.

Bu rakamı 2019 yılında yapacağım alımlarla 2.500 TL‘ye çıkarmak istiyorum (istiyordum). Bunu yapmak için tabii ki çok daha fazla tasarruf edip yatırım yapmam gerekiyor. Yaklaşık 1612 TL’lik ek temettü geliri elde etmek için ne yapmam lazım onu inceledim.

Temettü Artışlarının Katkısı

Öncelikle 888 TL’lik ileriye yönelik 12 aylık muhtemel temettü gelirinin değişmeyeceğini varsayacağım. Normalde bu tutarın en az enflasyon kadar artmasını beklerdim. Güzel bir katkı olurdu. Fakat malum döviz artışlarından dolayı temettü yükselişlerinin yanında temettü kesintileri de görebilirim diye düşünüyorum. İkisi birbirini dengeler diye de umuyorum. Üstüne çıkarsa tabii beni hedeflerime yaklaştırır ve bal kaymak olur.

Ek Alımların Katkısı

Üstteki şıkkı elediğimize göre geriye tasarruf edip yatırım yapmak kalıyor. Bunun için de %5 temettü verimi ortalamasından hesaplarsam (1.612/5)*100= 32.240 TL’lik bir alım yapmak zorundayım. Ama maalesef yıllık gelirimin 50.000 TL’nin üzerine çıkmayacağını varsayarak %5 temettü geliri ile bunun %64’ünü biriktirmem şu an için imkansız. Ne yapalım yemek de mi yemeyelim 🙂

Bu yüzden temettü geliri hedefimi düşürmek zorundayım. Yıllık gelirimin %30’unu biriktirmek yani 15.000 TL’lik bir yatırım benim için mantıklı bir hedef olacak (Ama zamanla bunu %50’ye çıkarmam bir zorunluluk).

Bu para ile de %5 temettü verimi üzerinden; 15.000*0,05= 750 TL temettü alabilirim.

888+750= 1.638 TL temettü geliri elde etmek 2019 yılı için mantıklı ve ulaşılabilir bir hedef olarak duruyor.

Bu yüzden düz hesapla ulaşmam gereken temettü gelir hedefini 1.650 TL olarak koyuyorum.

Yıllık portföy durumuna dikkat ederseniz içinde tüm portföyün akar gelirini gösteren (temettü+faiz geliri) bir hesapla yayınlıyorum. Ama faiz geliri dahil bir hedef vermeyi anlamsız bulduğum için şu an için karıştırmıyorum.

2) Yatırım Hesabına 15.000 TL Sermaye Eklemeliyim

Tasarruf hedefimi 2 senedir %50 olarak belirliyordum fakat bunu yazıya dökmemiştim. Şimdi bunu %30’a çekerek 2019 yılı hedeflerimin arasına koyuyorum.

Tabii ki %30 yeterli değil ama bu sene büyük ihtimalle elimden daha fazlası gelmeyecek.

Bu da yıllık vergiden sonra elime geçecek olan paranın 50.000 TL olduğunu düşündüğümde 15.000 TL’lik bir sermaye eklemem anlamına geliyor.

Ayrıca bunu ay ay yazarak ne kadar sermaye eklediğimi daha rahat görebileceğim. Ne kadar sermaye eklediğimi görememek büyük bir eksiklikti.

3) Aracı Kurumumu Değiştirip Komisyon ve Ücretlerimi Düşürmeliyim

Aracılara ne kadar daha az para verirsem, yatırım hesabına ve hisse senetlerine o kadar çok para kalır. Nitekim geçen sene tam 245 TL komisyon ve ücret ödemişim. Ne gereği var!

Bu yüzden çok fazla konuştuğumuz bu aracı kurumu değiştirip komisyon oranını düşürme işini artık 2019 yılının başında bir aksilik çıkmazsa halledeceğim.

Şu anda komisyon oranım (20/10.000)

4) Kredi Kartı Borçlarını Tamamen Sıfırlayıp Banka Hesabından Harcama Yapmalıyım

Bu kredi kartı borcu denen şey ateş gibi… O kadar çabuk büyüyor ve yayılıyor ki insanın aklı almıyor. Kredi kartlarını kontrol etmeyi de hiç beceremem. Bu yüzden şu an iki olan kredi kartı sayımı 1 adete düşüreceğim ve kredi kartı borcu yapmayacağım. Param olursa harcarım moduna geçmek istiyorum.

Sadece günlük faiz işleyen banka hesabıma bağlı banka kartımdan ödeme işlemlerimi yapacağım. Yani hedefliyorum diyeyim:)

Böylece 1 adet aidatsız ve borçsuz kredi kartım olacak.

5) İnternetten 5 Eşya Satmalıyım

Her zaman hedef koyup hiç beceremesem de bu hedef her sene burada olmalı. Çünkü gelecek internetten yapılan satışlarda olduğunu düşünüyorum. Evet hala öyle 🙂

Kullanmadığım eşyaları değere dönüştürerek yatırım yapabilirim ya da sıfırdan bir kaç şey satabilirim.

Bakacağız:)

6) 24 Kitap Okumalıyım

IMG_2237
Şimdiden Bir Ton Okunacak Kitap Birikti

Şimdi geldik temettü kadar sevdiğim bölüme. Aynı zamanda kendisi 2018 yılında tek tutturabildiğim hedef oluyor.

Geçen sene 16 kitap okuduğuma göre bu sene sayıyı ayda 2 kitap olacak şekilde güncelleyebilirim.

Yani bu sene 24 kitap okumaya çalışacağım. Tercihen 12 tanesi yatırım ile alakalı olacak. Diğer 12 tanesi de çeşitli türlerden seçeceğim. Şimdiden elimde 24 tane okumam gereken kitap var zaten. Bu zaman işini nasıl halledeceğim bilmiyorum.

Resimdeki görsel ise benim kitap okuma taktiğim. Okumak istediğim kitapları küçük küçük kağıtlar halinde yazıp masamın kenarına koyuyorum. Okuduğum kitap bittiğinde de buradan seçiyorum. Böylece hem gözümün önünde oluyor hem de unutmuyorum. Tavsiye ederim:)

Toparlarsam

İşte benim hedeflerim bunlar. 1.650 TL temettü geliri, 15.000 TL tasarruf, aracı kurum değişimi, kredi kartı sayısını 1’e indirip kart yerine hesaptan harcamaya geçmek, internetten eşya satmak ve 24 adet kitap okumak.

Peki 2019 yılı için sizin hedefleriniz neler? Biraz da sizden dinleyelim.

Saygılar.

34 Yorum

  1. selim demiş ki:

    Merhaba,
    Kredi kartından kurtulma hedefin çok yerinde bence :-)Benimde üzerinde çalıştığım bir konu.

    Kitap okuma hedefini de destekliyorum fakat sormak istediğim şu; 245₺ aracı komisyonundan kurtulmaya çalışırken 24 adet kitaba bütçe ayırmayı nasıl başaracaksın. Bu konu üzerine fikirleri öğrenmek isterim çünkü ben bir çözüm üretemedim.

    Aralık 27, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Selim Bey,

      Kitapları olabildiğince kütüphanelerden ve arkadaşlarımdan almaya çalışıyorum. Eğer kimsede yoksa o zaman internetten satın alıyorum. Size de bu yolu tavsiye ederim öncelikle.

      Burada dikkat edilmesi gereken gereksiz yere para harcamamak. Aslında gıcık olduğum şey 245 TL komisyon ödemek değil, daha az ödemek varken fazla ödeme yapmak. Hani selpak mendilin 25 kuruş olduğunu bilirsin ve sana 1.5 TL’den itelerler ya işte o hesap:)

      Saygılar.

      Aralık 28, 2018
  2. Ramazan demiş ki:

    Binde 20 çok çok yüksek hakikaten. Binde 9 bile bana yüksek geliyor.

    Aralık 27, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Ramazan Bey,

      Yeni yılda bunu halledeceğim. Yalnız hisseleri taşırken para istiyorlarmış galiba. Bakalım ne kadar tutacak?

      Saygılar.

      Aralık 28, 2018
  3. Okan Yılmaz demiş ki:

    muhteşem hedefler. Umarım ulaşabilirsiniz. Ben 2019 yılının biz yatırımcılar için daha iyi bir yıl olacağını tahmin ve temenni ediyorum

    Aralık 27, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Okan Bey,

      Ben fiyatların düşük olmasından çok memnunum:) Umarım biraz böyle kalır da biriktiririz.

      Tabii işlemci olup da zararda olanlara Allah sabır versin diyelim.

      Saygılar.

      Aralık 28, 2018
  4. Efe demiş ki:

    Yiğit bey merhaba, aracı kurum olarak Ata Yatırım’ı tavsiye ederim size. Komisyon oranı sabit en azından her alımda min 1 TL komisyon gibi bi saçmalığı yok. Binde 2 oranınız varsa 500 TL alımda 1 lira 250 TL alımda 0,5 lira 125 TL alımda 0,25 lira gibi makul komisyonlar ödersiniz.

    Aralık 28, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Efe Bey,

      Çok teşekkür ederim bilgi için. Ata Yatırım’ı arkadaşlarım da kullanıyor.

      Saygılar.

      Aralık 28, 2018
  5. Cenko demiş ki:

    Merhabalar,
    Yeni yıl hedeflerime her sene kitap okuma hedefi koyup 1 kitabı bile bitiremiyorum. Bu yüzden bu sene kitap okuma hedefim yok 🙂

    Onun yerine, ekonomiden anlayan ve halkı az çok uyaran aşağıdaki elemanların her Youtube videosunu izleyerek finanasal açığımı kapatmaya çalışacağım: Mahfi Eğilmez, Atilla Yeşilada, Mert Yılmaz, Murat Muratoğlu, Emin Çapa, Osman Altuğ.

    Ailemle daha çok vakit geçirip anı oluşturacağım. Kazanacağımız paraları aile ile anı oluşturarak harcama fikri 2 yıl önce geldi… Bunu şiddetle herkese tavsiye ederim.

    1 Ocak 2019 portföy TL cinsinden değeri 31Aralık19’da x1,5 yapmayı hedef belledim. İki yıldır bu stratejim tutuyor. Fakat belli bir miktardan sonra sanırım direk 1,25 ve sonunda da x1,1 de bırakırım her yıl için. Şu anda hisse, döviz, mevduat, altın ve maaştan tasarruflarım ile x1,5 tutuyor bakalım.

    Arabam 6 yaşında bmw. 4 yıl daha binip en azından vergi avantajından yararlanacağım. Model yükseltmek istemiyorum çünkü çok para gidiyor o işe. Tasarruf sahibi insanların ve internetteki videoların aksine; bence güzel bir araba alınmalı fakat 10 yaşına kadar da binilmeli diyorum. F30 kasa 233bg 490nm benim için güzel bir araba mesela 🙂 hayatı azcık da yaşamak lazım yaw…

    Avrupa’da daha önce görmediğim en az 3 farklı şehire gitmek istiyorum. İnşallah gerçekleştiririm bu sene.
    Türkiye’de de gitmediğim 3 farklı ile gitmek gibi bir hedefim var. Özellikle Karadeniz’e.

    Kesinlikle ve kesinlikle iş değişikliğini de kendime hedef yaptım. Avrupa’ya taşınmak niyetindeyim. 2019’da gerçekleştiririm inş.

    Seneye güncelleyeceğim burayı Yiğit Hocam.

    Bize böyle bir platformda yorum yapma fırsatı verdiğin için teşekkür ederim.

    Aralık 28, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Cenko Bey,

      Kitap okuma konusunda bana takılın:) Genellikle okuduğum kitaplar sürükleyici oluyor. Sıkıldıklarımı bitiremediğim için yazamıyorum.

      Yatırımcılık konusunda ise çok önemli bir yere parmak basmışsınız. Uzun vadeli yatırımcılık ve aileye zaman ayırma bence birbirini çok iyi tamamlıyorlar. Sürekli ekran başında olmadığımız için ailemize daha fazla zaman ayırabiliriz. O konuda size kesinlikle katılıyorum.

      Araba konusunda da maalesef hiç hevesim olmadı. Kullanmayı bilmediğimden dolayı olabilir. Arada diyorum öğretin bana diye kimse takmıyor:) Ben de hoca tutup öğrenmiyorum. Böyle gidiyoruz bakalım.

      Şehir gezme hedefi süper olmuş, ben de bir ara koysam mı dedim ama sonra aklımdan çıkmış. Umarım bu hedeflerinizi gerçekleştirirsiniz.

      Katkınız için çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Aralık 28, 2018
  6. Baydu can demiş ki:

    Yiğit bey selam… ben sadece komisyonlarla ilgili bir şey yazacağım… benim şahsi fikrime göre, sık sık alım satım yapmayıp, mesela sadece temettü ödemelerini aynı hisseye dönüştürmekle yetinmek her hissede yılda 1 kere alım yapmak demek oluyor ve bu da masrafları azaltıyor. yani ne kadar az hareket, o kadar az enerji harcamak gibi bence… tıp konusunda bu böyle… ekonomide de o enerji para oluyor diye düşünüyorum… yani hisseler sağlamsa ve değiştirmek gerekmiyorsa sadece temettüleri eklemek ve fazla hareket etmemek… ne dersiniz? selamlar.:)

    Aralık 28, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Baydu Bey, çok haklısınız. Doğru hisselerde zaman uzun vadeli yatırımcının dostudur. Tabii şirketi, yönetimini ve dünyayı izlemek şartıyla.

      Komisyon konusunda maalesef ben biraz şanssızım çünkü portföyümü yeni yeni oluşturuyorum ve aylık alımlarla bir maliyet oluşturmaya çalışıyorum.

      Bol kazançlar dilerim.

      Saygılar.

      Aralık 28, 2018
  7. hsyn demiş ki:

    Sayın: Yiğit Bey; bu güzel hedeflerin için önce kutluyor, sonra başarılar ve muvaffakiyet diliyorum. Kitap okuma , tasarruf , temettü = huzurlu ve rahat bir emeklilik. 2019 inşaallah 2018 den güzel olur temennisi ile yeni yılınızı ve burda yazı ve yorum yapanlarında her kesin yeni yılını kutluyor, bol temettü ve kazanç diliyorum. Kalın sağlıcakla…

    Aralık 28, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Çok teşekkür ederim Hüseyin Bey, umarım hedeflerimize ulaşacak cesareti ve sabrı bulabiliriz.

      Güzel temennileriniz için çok teşekkür ederim.

      İyi yıllar, saygılar.

      Aralık 28, 2018
  8. Neslihan demiş ki:

    Merhabalar Yiğit Bey,

    2019 yılının hepimiz için hayırlı mutlu sağlık, huzur ve bol kazançlı olmasını diliyorum. Umarım sizde hedeflerinizde başarılı olursunuz ve beklediğinizden daha güzel bir yıl geçirirsiniz.
    Benim sadece en büyük hedefim ve hayalim aldığım hisseden zararımı kapatarak ve az da olsa yüzümü güldürecek karla ayrılmak. Bu yıl umduğumu bulamadım. Zamanında hisseden stop olmayı bilemediğim için ne düşükten hisse alacak sermayem kaldı ne de başka takip ettiğim hisselerdeki fırsatları yakalayabildim. Yatırım tecrübesi olarak çok şey kazandım fakat bedeli bana pahalıya patladı.
    Yazılarınız 2019 da artarak devam eder umarım.
    Hepimizin yüzünü güldürecek, tasarruflarımızın katlanarak devam ettiği güzel bir yıl dileğiyle.

    Saygılar.

    Aralık 29, 2018
    Yanıtla
    • Hakan Y demiş ki:

      Yigit bey
      Benimki biraz kisisel ruca gibi olacak
      Malum insan ilerledigini gormek istiyor
      Ingilizce tabiri ile net worth track yapmak istiyodum amerika da adamlar banka hesaplarini siteye baglayip yapmislar ama benim beklentim daha basit birsey
      Ayda bir kere asset ve liability girip development gormek istiyorum bildiginiz online bir platform var mi

      Aralık 30, 2018
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Neslihan Hanım,

      İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Umarım hepimiz için 2019 çok güzel geçer. Tabii önce sağlık:)

      2018 hisse senedi piyasası için çok zor bir yıldı. Aşağı yönlü bol inişli çıkışlı zamanlarımız oldu.

      Öğrenme aşamasında hepimiz hata yapıyoruz. Önemli olan bundan ders almak ve vazgeçmemek. Umarım 2019 kendinizi bol bol geliştirdiğiniz ama daha da önemlisi vazgeçmediğiniz bir yıl olur.

      Mutlu yıllar. Saygılar.

      Aralık 31, 2018
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Hakan Bey,

      Ben de Amerika’daki gibi bir şey arıyorum ama daha bulamadım. Şimdilik kendim elle takibini yapıyorum. Bir şeye denk gelirsem ya da bilen varsa yazarsa öğrenmiş oluruz.

      Saygılar.

      Aralık 31, 2018
  9. mustiman demiş ki:

    Merhaba DJIST, ISY30 gibi eft almayı düşündünüz mü hiç? türkiyedeki yatırım fonlarının binde 4 değilde yüzde iki yönetim ücreti almaları sonucu türkiyede etf olup olmadıgını iyice araştırdım. amatör biri olduğum için bulmakta epey zorlandım ama bu düşük yönetim ücretli iki fon hakkında görüşleriniz neler?

    Aralık 30, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Mustiman,

      Bu fonları ben de incelememiştim. İncelemeye zamanım da olmadı maalesef.

      Fakat bunları endeks ile karşılaştırmak lazım. Yani yönetim ücretleri dahil bütün ücret ve komisyonlar çıktıktan sonra BIST 30 ve BIST 100 ile performanslarını karşılaştırmak lazım.

      Saygılar.

      Aralık 31, 2018
  10. Gökhan demiş ki:

    Merhaba Yiğit bey,
    Bu yılın temmuz ayında başlamış olduğum uzun vadeli yatırımda ilk 6 ayımı doldurdum. 2019 için kendime koyduğum hedefler,
    1. En az %50 tasarruf oranına(savings rate) ulaşmak (2018 6 ay için ortalama %55)
    2. 3 farklı alanda her ay yatırım yapmak (borsa, altın ve dolar)
    3. Yaklaşık 1 aydır başlamış olduğum her sabah ve akşam egzersiz yapma alışkanlığını devam ettirmek

    İnşallah hepimiz koyduğumuz hedeflerimize ulaşırız.

    Aralık 31, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Gökhan Bey,

      Müthiş hedefler koymuşsunuz. Tasarruf oranı yakalanırsa sizi çok rahat ettirir. Benim beceremediğim bir oran.

      Sepet konusunda kafanız rahatsa sizden iyisi yok.

      Egzersiz ise bu işin olmazsa olmazı. Madem uzun vadeli yatırım yapıyoruz, kendimize de bakmak zorundayız ki portföy getirilerinden olabildiğince fazla faydalanalım.

      Umarım hedeflerimize ulaşırız.

      İyi yıllar dilerim.

      Saygılar.

      Aralık 31, 2018
  11. Burak demiş ki:

    Merhabalar, okumanız gereken kitaplara eğer okumadıysanız The Little Book That Beats The Market’i eklemenizi öneririm. Yazarı Joel Greenblatt’in ortalama senelik getirisi %40. Meslektaşlarını dövüyor diyebiliriz yani:)

    Şubat 3, 2019
    Yanıtla
  12. […] alımlarla ve düzenlemelerle gelecek 12 ayda alacağım temettüyü 2.472 TL’ye çıkardım. 2019 yılında yeni hedefim olan 3.000 TL temettü gelirine ulaşmak için 7 ayım kaldı. Şu an için, aşırı bir masraf çıkmazsa, mümkün gibi duruyor. […]

    Haziran 1, 2019
    Yanıtla
  13. […] En son iki ay önce 1 aylık asgari ücret tutarını geçmiştim. Şimdi ise 3.000 TL olan 2019 yılı temettü hedefime yaklaşmış bulunuyorum. Bir arıza çıkmazsa bu sene tuttururum. Sonraki hedef bir maaş kadar temettü hedefi olacak. […]

    Haziran 28, 2019
    Yanıtla
  14. Mehmet demiş ki:

    Selam
    Faydalı bir blogunuz var tebrik edeyim oncelikle
    Çok uzun zamandır düşünüyordum borsaya girip ve para kazanma işini .bu sene geç başladığım için. Bir plan yapamadım biraz öğrenmek için sizin gibi blog yazılarını ve tweet ter hesaplarını takip ettim .2020, için temettü veren 5sirket ve farklı sektör seçip kumbara ya para atar gibi birikim yapma peşindeyim…
    Ayda 2 kitap okuyordum bu yazımızda sonra borsa üzerine de kitap okumam gerektiğini düşündüm .

    Aralık 5, 2019
    Yanıtla

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.