Sokaklarda Kan Varken Alım Yapmak Kolay Mı?

2008  sonlarında ASELS alsaydın şimdiye paranı yüze katlamıştın. XYZSAN alsaydın 200’e katlamıştın. Krizlerde dipten alım yapanlar şimdi Maldivler’de tatilde gibi lafları hepimiz duyuyoruz. Roket gibi fezayı gösteren ve kriz zamanlarında alım yapmayı öven bir sürü grafik görüyoruz etrafta.

İtiraf edeyim, beni uzun vadeli yatırıma teşvik eden ilk unsur buydu. Parayı yüze katlıyorsun, zenginlik, yatlar katlar, gözlerimde dolarlar uçuşuyordu 🙂 0,20 TL’ye almışsın. 27 TL olmuş. Paraya bak!

Bir de güzel bir söz var Baron Rothschild tarafından söylenen:

“Sokaklarda kan varsa, alım zamanı gelmiş demektir.”

Baron, bunu 1815’teki Waterloo Savaşı’nda kan gövdeyi götürürken, Avrupa büyük bir kaos içindeyken söylemiş.

Çok doğru. Hisse senedi piyasası bize bazen çok iyi fırsatlar sunabiliyor çünkü fiyatlar, “şu anlık” insanlar tarafından belirleniyor ve meşhur Homo Economicus‘a rağmen bu insan pek çok zaman mantıksız kararlar veriyor. Panik yapıyor. (Benjamin Graham’in deyimiyle Bay Piyasa – Mr. Market- bize her gün bir fiyat teklifiyle geliyor)

Bu yazıda ise 2008 krizine yakından bakıp dibi bulmak mümkün mü, psikolojik olarak “2008’de ASELS alsaydın şimdi Cambridge’de nehri seyrederken çayını yudumluyordun.” sözleri gerçekçi mi bunu inceleyeceğim. Buna ek olarak dip neresi ona bakacağım.

Öncelikle 2007 yılında başlayan Amerika Subprime Mortgage krizinin zaman çizelgesini inceledim. Buradan borsamızın durumunu paralel olarak inceleyip “sokaklarda ne zaman kan varmış” onu bulmaya çalışacağım. Yani ne zaman tüm paramla ASELS alsam zengin olurdum, bunun zamanlamasını yapabilir miydim onu inceleyeceğim.

Şubat 2007

Fredie Mac daha fazla subprime mortgage alamayacağını söylüyor. Şubat 2007  sonu itibariyle BIST 100 41.430 puanda (27 Şubat 2007 ASELS düzeltilmiş fiyatlarla 0,697 TL).

Ağustos 2007

Bir kaç şirket iflas koruması istiyor, Bear Sterns iki fonunu likit hale getiriyor. BIST 100 Temmuz sonu itibariyle 52 824 puanda. Dikkat edin tarihin en büyük finansal krizlerinden biri başlamış, sessiz sessiz devam ediyor ve BIST 100 yaklaşık %20 yükselmiş altı ayda (31 Ağustos 2007 ASELS düzeltilmiş fiyatlarla 0,637 TL).

Borsa %20 yükselmiş ASELS düşmüş, forumlarda ne sövüyorlardır o zamanlar bu kağıda.

Mart 2008

Zordaki Bear Sterns JP Morgan’a satılıyor. Satışı, 30 milyar USD ile Amerika Hükümeti finanse ediyor. Mart 2008 sonu itibariyle BIST 100 39.015’e düşüyor. 52 binden 39 bine düştük. Yaklaşık %25-30. Çok düştük değil mi? Sokaklarda kan var mı? Bence var. Millet ne panik yapmıştır o zaman. Geçen %5 bile düşmemişken forumlardaki yaygarayı hatırlayın. 100 bine düşecek, 80 bine düşecek bağırtıları etraftaydı. Şimdi ise %25-30’luk bir düşüşten bahsediyoruz (31 Mart 2008 itibariyle ASELS düzeltilmiş fiyatlarla 0,482 TL).

Borsa düşmüş ama ASELS daha fazla düşmüş. Neredeyse yarıya inmiş. Alır mıydınız? O zamanlar kafa karışıklığını düşünün. Kimi 40 binin altı yok diyor. Kimi modern dünyanın finans sistemi çökecek diyor. Türkiye bu krizi atlatamaz diyorlar. Siz bu havada alım yapabilir miydiniz? Tabii eğer Ağustos’ta almadıysanız…

Eylül 2008

Fannie Mae ve Freddie Mac’e devlet el koyuyor. Bank of America, Merrill Lynch’i 50 milyar dolara satın almak için anlaşıyor, Lehman Brothers iflas koruması istiyor, Mutual Bank batıyor (Amerikan tarihindeki en büyük batış), 29 Eylül’de 700 milyar dolarlık “Wall Street’i Kurtarma Planı” kongre tarafından reddediliyor, Dow Jones tarihinde ilk kez 778 puan birden düşüyor.

BIST 100 36.051 puandan kapatıyor.  Kapitalizmin sonu mu geliyor? Türkiye dayanabilecek mi? Wall Street çöküyor mu? (ASELS düzeltilmiş fiyatlarla 0,402 TL’ye düşmüş) IMKB 100 yaklaşık %10 inmiş ama ASELS neredeyse bir %20 daha kaybetmiş.)

Baron Rothschild’ın deyimiyle sokaklarda gerçekten kan var. Gazetelerde boy boy kapitalizmin sonu mu geldi makaleleri. Peki endeks Ağustos’taki 52.824’lük yükseğinden 36 bine gelmiş. Endekse girebilir miydiniz? Nerede bunun dibi?

Ekim, Kasım, Aralık 2008

3 Ekim’de Kongre yeni bir kurtarma paketini geçiriyor ve Bush imzalıyor. 18 Kasım’da Ford, General Motors ve Chrysler Kongre’nin önünde ifade verip kredi istiyorlar. 23 Kasım’da City Group kurtarılıyor. 19 Aralık’ta otomobil şirketleri kredi alıyor.

Aralık 2008’de BIST 100 26.640 puana düşmüş, 2 ayda bir %30 daha aşağı gitmiş. Dibi de Şubat 2009’da görüyor, 24 bin puan ile. Sokaklarda hala kan var. Dünyanın en büyük bankaları iflas etmiş, türlü senaryolar konuşuluyor etrafta (Aralık 2008 sonunda ASELS düzeltilmiş fiyatlarla 0,308 TL).

Borsanın dibi gördüğü Şubat 2009’da ise 0,294 TL…

Toparlarsam

Yukarıda verilen aylarda borsa hep en aşağıları görmüş. Tam dibe geldik en kötü bitti dendiği anlarda %30 daha inmiş, sonra bir %30 daha. O 2009’da en düşükten ASELS alsaydık şimdi köşe olurduk efsanesi bence biz yatırımcıları gerçekten uzaklaştırıp, hayal ürünü olan ve dünyada bir kaç kişinin yapabildiği dip avcılığına sürüklüyor.

Neresi dip şimdi? Şubat 2007 mi, Ağustos 2007 mi, Mart 2008 mi yoksa 2009’daki Şubat mı? O tarihlerde 40 binin altı yok teknik olarak diyen kaç kişi oldu ya da 35 binden tüm parasıyla borsaya girip %40 kaybı gören kaç kişi stresten öldü.

Ben bu yüzden profesyonel olmayan bir yatırımcı olarak azar azar, zamana yayılmış alımlarla ortalama bir maliyete erişmek hedefindeyim. Böylece stresten uzak kalarak, alımlarımı otomatikleştirerek, endeks yerine şirketlerin yaptıklarına odaklanabiliyorum. En azından odaklanacağım.

Geçmiş verilere bakarak durumu yorumlamaya çalıştım. Ama eminim aramızda o anları yaşayanlar da vardır. Siz o zamanlar ne hissetmiştiniz? Dibi bulmaya çalışıyor musunuz, yoksa başka bir stratejiniz mi var?

En önemlisi dip neresi?

Okuduğunuz için teşekkür ederim. Saygılar.

31 Yorum

  1. Kadir demiş ki:

    azar azar, zamana yayılmış alımlarla ortalama bir maliyete erişmek hedefindeyim. Böylece stresten uzak kalarak, alımlarımı otomatikleştirerek, endeks yerine şirketlerin yaptıklarına odaklanabiliyorum.
    Tamda bu sizin dediğiniz gibi benim de her ay yapmaya çalıştığım gibi her ay azar azar aldığımız için böyle bir durumdan etkilenmeyeceğimizi sadece bu durumu zaman kaybı olarak görüyorum
    Daha önemlisi takip ettiğin hisseleri hiç aklına gelmeyecek rakamlardan alma şansı yakalayabiliriz
    Selamlar.İlgiyle takip ediyoruz

    Ağustos 29, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Kadir Bey,

      Önemli olan ihtiyacımız olmayan parayla (ki burası çok önemli) azar azar zorlanmadan alım yapabilmek bence. Şirket iyiyse zaten sizin ortalamanız yıllara göre çok geride kalacak.

      Bu yazıda dibi ve tepeyi bulmanın ne kadar zor olduğunu anlatmaya çalıştım. Çünkü dibin dibi, tepenin tepesi olabiliyor. Bunu yaşayan yaşamayan herkesin bir stratejisi olmalı. Siz kendinizinkini kurmuşsunuz. Başarılar dilerim.

      Saygılar.

      Ağustos 29, 2017
  2. Ermangg demiş ki:

    Merhabâ,

    Vallâhi Yiğit Bey, çok can alıcı ve sevdiğim konulara girmişsiniz. 🙂 Dediğiniz gibi herkes bol keseden atıp tutuyor o dönemlerde borsaya girme konusunda. Açıkçası ben de imkb100ün 20000’lere doğru geleceğini tahmin ediyodum. Mâdem zengin olmak bu denli kolay, ve herkes bu denli akıllı ise, nîçin hepimiz birer milyoner (hadi doları geçtim, en azından lira milyoneri :D) değiliz diye sormak istiyorum şahsen… 🙂

    İşin ilginci, bugünlerde de benzer bi dönemdeyiz bence. Hem Amerikan hem de Türk borsaları târihi zirvelerini gördüğü için, aylardır tepe nerde diye herkes arıyor… Ama sizin 10 yıl önceki olayları anlattığınız gibi, net olarak gününü söyleyebilen çıkmayacak diye düşünüyorum.

    Bir de eski sitenizde yorumlarıma cevap yazdığınızda mail geliyor ve haberdâr oluyordum. Burada da aynısını yapabilir misiniz ricâ etsem?… 🙂

    Hayırlı akşamlar…

    Ağustos 29, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Ermangg,

      Ben de merakla neler olacağını bekliyorum ama borsanın geneli yerine şirketlere odaklanmak taraftarıyım. Dip ve tepe bulmaya çalışmak ne kadar heyecan verici olsa da zor bir iş maalesef.

      Yorumlar konusunda maalesef şu an bir şey yapamıyorum. WordPress kullanıyordum ve pahalı diye bırakmak zorunda kaldım. Şimdi bazı şeyleri kendim yapıyorum ama o da bir yere kadar oluyor:) Bu konuda pek yeteneğim yok 🙂 Ama araştırayım bakalım belki becerebilirim.

      Çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Ağustos 29, 2017
  3. TURGUT demiş ki:

    Harika bir yazı..1998 de 1000 lot ereğli almıştım.Satmasaydım şimdi bayağı param vardı.:(
    Bu arada yiğit kardeş dediğin tavsiyeye uydum.Worpress e geçtim. aha da linki burda 🙂 https://uzunvadeliportfoyyatirimim.wordpress.com/

    Ağustos 29, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Turgut Bey,

      Meşhur bir Ereğli Dede vardı:) TÜm parasıyla Ereğli alıp şimdi zengin olmuştu. Onun gibi olabilirdiniz. Ama sağlık olsun daha zamanımız var.

      WordPress’e geçmenize sevindim. Orasını yönetmek çok daha kolay. Yazılarınıza odaklanabilirsiniz. Başka şeylerle uğraşmanıza gerek kalmaz.

      Çok teşekkür ederim. Saygılar.

      Ağustos 29, 2017
    • yağız hakan bak demiş ki:

      Turgut bey selmalr, blogunuza ulasilamıyor … sebebi nedir?
      tsk..

      Eylül 7, 2017
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Ben de farkettim, blog kapanmış galiba. Neredesiniz Turgut Bey?

      Eylül 7, 2017
  4. Kaan demiş ki:

    Süper açıklamışsınız, elinize sağlık

    Ağustos 29, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Kaan Bey,

      Okuduğunuz için teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Ağustos 29, 2017
  5. Okur demiş ki:

    Yazınız her zamanki gibi çok isabetli olmuş..Elinize sağlık..

    Ağustos 29, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Okur,

      Okuduğunuz için çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Ağustos 29, 2017
  6. Uzak deniz demiş ki:

    Askerde olduğum dönemlerdi. 2010 da eliot’cu forum arkadaşları kapitalizm in bitip yeni bi sistemin geleceğini yazıyordu.
    Kriz döneminde arkadaşlar abidik kubidik hisseler den çıkıp tepki için banka hisselerine yatay geçiş öneriyordu.
    En iyi analist ustaları nın Rsı uyumsuzluk teknikleri vs iş yapmıyordu.Böyle zamanlarda piyasayı uzaktan izlemek 2 li ve 3 lü dip i takip edip dönüş sinyaline göre tekrar borsaya girmek gerek diye önerilerde bulunuyorlardı.
    Asels hekts petkm soda Ford ttrak brisa hisselerinin farkından bi haber olan biz Bjkas ta full mal almış ve askerdeydim. BJKAS 1’lere kadar düşüp sürünmüş ardından tavan tavan 7 lere gitmiş ben telefon Bankacılığı ile satış girmeye çalışırken tavan çözülmüş taban taban yemeye başlamıştı.

    Ağustos 29, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Uzak Deniz,

      Çok değerli tecrübelerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim. Ne kadar da çok gürültü varmış etrafta. Hangi birini dinleyeceksin. Bilemiyorsun.

      Askerde olmak da ayrı bir stres tabii. Ben de yurtdışındaydım, orada da patır patır bankalar batıyordu. Bazı insanların tüm emeklilik birikimleri borsadaydı. Kısa dönemli olmasına rağmen haberlerde bu insanların nasıl birikimlerini kaybettikleri anlatılıyordu. Ülke çökmedikçe uzun dönemde bir sıkıntı olmayacaktı tabii ama bundan bahseden yoktu. İşleri güçleri korku pompalamak.

      Ben de BJKAS almıştım zamanında. Hatta para kaybettiğim iki hisseden birisi odur:) Neyse artık bakmıyorum:)

      Katkılarınız için tekrar çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Ağustos 30, 2017
  7. murat demiş ki:

    merhaba yiğit bey
    alımları zamana yadık ve maliyetler makul hale geldi bir sıkıntı yok, pişmanlık yok
    buraya kadar güzel

    elimizdekilerin değerinin düşeceğini bildiğimiz halde bir şey yapmadan krizin geçmesini mi bekleyeceğiz
    strateji ne olması kademeli olarak nakite mi geçmeli

    Ağustos 29, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Murat Bey,

      O konuda çeşitli görüşler var. Warren Buffett ve Peter Lynch gibi üstadlar endeksin ne zaman düşüp yükseleceğinin belli olmadığını ve bunun yerine şirketlere odaklanılmasını söylüyorlar. Şirket sapıtmadıkça düşsede çıksada tutmaya devam edin diyorlar. Warren Buffett 30 yıldır Coca Cola tutuyor mesela. Ama sattığı şirketler de var. Satmasının sebebi tüm endeksin düşmesi değil, şirketin değerini aşması ya da yönetiminin veya finansal yapısının kalıcı olarak bozulması. Hepsi şirketin fiyatıyla değil değeriyle ilgileniyor.

      Orada sıkıntı; elinizdeki değerin düşeceğini nasıl bileceksiniz? Yazıda bahsettiğim gibi dibin dibi olabilir. Ya da %10 düşüp tekrar çıkabilir. Önemli olan strateji belirleyip ona sadık kalmak bence. Ortaklık stratejiniz varsa bekleyebilirsiniz. Yok kısa vadeli işlemciyseniz satar alttan almayı beklersiniz. Ben ilkini uyguluyorum.

      Umarım cevap verebilmişimdir.

      Saygılar.

      Ağustos 30, 2017
  8. Mert demiş ki:

    O zamanlar Türk Telekom halka arz olmuştu . Bir kişi de babama güya tüyo vermiş bundan alabildigin kadar al köşe olursun diye. Ama o zamana kadar borsa ile uzaktan yakından alakamız yok. Biz 2000 lot kadar aldık, endeks düşüyor e tabi ttkom da düşüyor . İnsanın ömründen ömür gidiyor. Ne zaman bizim aldığımız paraya geldi o zaman sattık çıktık ?

    Ağustos 29, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Mert Bey,

      O zamanları hayal meyal hatırlıyorum hatta çalışanlara indirim falan yapmışlar galiba. Hem tüyoyu dinlemişsiniz hem de zarardan çıkınca hemen satmışsınız. Benim de başıma gelmişti böyle olaylar. 2 sene zararda bekleyip zarardan çıkınca hemen satmıştım. Sonra arkasından bakmıştım. İnsan çok rahatlıyor ama:)

      Artık yapmıyoruz öyle şeyler:)

      Saygılar.

      Ağustos 30, 2017
  9. Dipsever Borsacı demiş ki:

    Mükemmel bir yazı! Elinize sağlık. 2008’den şunlar var. Her girdiğin aşamada aşağı çekiyorlar, ana yatırımın hızla azalıyor, bu bir taktik tabiiki. Bizde de kriz öncesi anayasa mahkemesi kapatma davası açılmıştı (tesadüf), o yüzden endeksi 52’den 39’a zaten çekip hazırlamışlardı. Kapatma davası sonuçlanınca tv’de al verdiler, endeks 42 bine çıkmıştı. Krizde endeks 42’den 21’e indi. Dip 6 ay içinde 2 kez test ediliyor. Bu bir kural gibi. Bu arada tüm hisseler ya birinci dipte, ya ikinci dipte en düşük seviyelerini görüyor. Tam tarihine bakarız ama Eylül 2008 gibiABD future’ları hafif eksi iken, biz -%6 kapattık. Gece onlar da -%6 kapattı. Demek küresel oyuncular biliyor (aslında her zaman önceden biliniyor tabi). Ertesi gün -%6 açtık, orada birinci dip görüldü, hisse topladılar.

    Şimdi 2016 krizine gelelim. Mayıs 2013-Aralık 2016 arası terör, darbe, sokak ayaklanması hepsi yapıldı. Amerika sakin ve borsaları yukarı içen, bir sat-al oyunu döndü, 5 centten 1,9 cente getirildi. Bu krizde diğer krizlere göre dip bulmak zordu çünkü dünya borsaları iyiydi ve dolar-borsa ters ilişkisi tam çalıştırılmadı. Temmuz ortası endeks 70 bin ve dolar 3,08 iken, kasım sonu endeks 72 bin dolar 3,50 ve Ocak’ta endeks 81 bin ve dolar 3,94 idi. Kasımda TL borçlanıp endekse girip, Ocak’ta dolar satıp borcunu kapatma imkanına ancak büyük yatırımcılar sahip olabilir.

    Ağustos 30, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Dipsever Borsacı,

      2008 kriziyle ilgili birinci elden bilgi verdiğiniz için çok teşekkür ederim. İkili dipler, tepeler, dibin dibi bunlar insanı çok zorlayan şeyler olsa gerek.

      2016’yı da zaten neredeyse hepimiz yaşadık. Ülkemiz için çok zor günlerdi. Bir de hayatının birikimini borsada değerlendirenler için bir de kayıp korkusu vardı. Dolar borsa ilişkisinin çalışmaması beni de çok bocalatmıştı. Ne olduğunu anlayamamıştım çünkü bir alışkanlık vardı, rutin tekrarlar sanıyordum. Ama ezber bozdular:)

      Katkılarınız için tekrar çok teşekkür ederim. İyi Bayramlar.

      Saygılar.

      Ağustos 30, 2017
    • Dipsever Borsacı demiş ki:

      Biz teşekkür ederiz. Yukarıdaki yorumlara bakarak birşeyler daha ekleyeyim. Mesleklerimiz nasıl bazı yetenek ve uzmanlıkları gerektiriyorsa, borsa da yetenek ve beceri gerektiriyor. Normal işimizi yapıp arada borsayla ilgilenerek yatırım yapılması zor. Borsa için yeteneğimiz yoksa, yatırımda ısrarcı olmamalıyız. Her konuda uzman olamayız, yatırım yeteneğimizin hangi alanda olduğunu bilmeliyiz. 19 yıl bankacı ve borsa yatırımcısı olarak bir analiz yapsam, bankacılıkta iyiyim, tasarrufumu gayrimenkulde değerlendirmekte iyiyim, fakat borsada iyi değilim sonucu çıkardı. Borsa alım için uygun olsa da her zaman paranız olmayabiliyor, borsa yükselirken bile yatırımınız değer kaybedebiliyor, nakit gerekebiliyor, duygularınız engel oluyor, ve hatta yakınlarınız arkadaşlarınız stratejinizi bozabiliyor. Göz emeğiniz, beyin yormanız, stresiniz ve en önemlisi zaman kaybınız cabası.

      Şirketlerin geleceğini kestirmek güç, gelişen teknolojilerin şirketleri nasıl etkileyeceğini kestirmek kolay değil, tek hisse alımı yerine hisseler portföyü daha mantıklı. Uzun vadeli yatırım her hissede olmuyor, Ford Otosan bile 20 yıl önce gördüğü dolar değerine, geçen aylarda ancak ulaşmıştı. 2000 yılında İMKB 30 hissesi almıştım, tahtası kapandı. Hisseler genelde endeksle uyumlu ama tam ve hep uyumlu değil. Spekülatif hisseler genelde 7 yıl bekletiyor, bir ara zıplayıp hemen geri geliyor, deneyim: yükselirken tutmuyorsun 🙂 herkesin hayali yakalamak ama bir piyango kadar ihtimali var. İsim vermediğim için belirteyim, bir ara yıllarca excelde tutulan 125k dolar zarar vardı, hesapta 4k dolarlık hisse vardı. Hmmm evet 30 kat yükselse kurtarır 😉 üzerine eklemesek zorundasın ve 60k dolar eklesen bile %100 yükselmesi lazım, söyliyim kolay olmuyor.

      Bir strateji önerisi: Tüm hisseleri fiyatlarıyla excele alın, son 7-10 yıl datadan dolar dip ve tepelerini yazın. Bist 30-50-100 ve diğer diye zaten internetteki datalarda belirtiyor. Dibine yakın, tepesine kaç kat uzak diye bakıp, yükselme potansiyeli fazla olanları seçin. Portföyünüzü Bist 100 ağırlıklı maksimum 10 hisseye dağıtın. Seçtiğiniz 10 hisseye özellikle spekülatif olanlara haber, forum vs’den batık mı diye bakın, olmazsa hisseyi değiştirin. Portföyü alıp ekranı kapatın, haftasonları açıp bir göz atın. Endeks geçtiğimiz yıllarda üç kez 5 centi gördü, şimdilerde 3 cent, daha yolu var gibi.

      2001 krizinden de bahsedelim. 1999’da 2500 olan endeksi ABD dot.com balonu, AB’ye giriyoruz, milenyum diye 2000 yılı başında 20,000’e yani 3,7 cente getirdiler. O jenerasyonun hemen hepsi bu yükselişe kapılıp hisse aldı. Bu zirveden sonra aynı yıl düşüş başladı, sene sonu itibariyle lokal bankalar battı, Şubat 2001 anayasa kitapçığı atıldı, Eylül 2001 ikiz kuleler vuruldu. Bu süreçte endeks birkaç kez 0,4 centi gördü yani 9’da biri! Ne çok yazmışım.

      İyi bayramlar

      Ağustos 30, 2017
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Dipsever Borsacı,

      Değerli tecrübelerinizi bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Pasif gelir olarak kira geliri de çok geçerli ve iyi bir yöntem. Sadce borsa olarak düşünmemek lazım:) 3 tane eviniz olsa da erken emekli olabilirsiniz.

      Ben bir türlü borsaya dolar olarak bakmayı beceremedim. Altın olarak bakmak daha çok kafama yatıyor. Ama dolar olarak da bakmaya başlamam lazım.

      Türkiye kriz tarihi ve borsa eşleştirmesi bize işin hem psikolojik hem de finansal olarak bir çok bilgi sunabilir aslında. Bu konuda verdiğiniz bilgiler için de çok teşekkür ederim.

      Lütfen zaman zaman tecrübelerinizi paylaşın ki biz de ders alalım.

      Saygılar, iyi bayramlar.

      Ağustos 31, 2017
    • Dipsever Borsacı demiş ki:

      Rica ederim her zaman. Ben de sizi takip ediyorum, yazılarınızı bekliyorum. Selamlar

      Ağustos 31, 2017
  10. TURGUT demiş ki:

    Sayın dip sever. aşağıdaki verileri incelemenizi tavsiye ederim.

    01.01.2005 ten bugüne kadar (28.06.2017) BİST TEMETTÜ endeksine dahil hisselerden en çok kazandıran İLK 10 HİSSE şunlar :

    ASELSAN %8400 ; ADEL %4400 ; OTKAR %3900 ; TTRAK %3800 ; EGEEN %3500 ; GUBRF %3200 ; SODA %2800 ; PETUN %2200 ; TSKB %2000 ; TOASO %2000.

    AL-TUT-BİRİKTİR STRATEJİSİ ile 01.01.2005 den beri bu 10 hissenin toplanması durumunda elde edilecek ort. Getiri %3600 olacaktı (başlangıçtaki 100.000 lira 3,6 milyon lira olacaktı).

    Ağustos 31, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Turgut Bey,

      Değerli paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Ağustos 31, 2017
    • Dipsever Borsaci demiş ki:

      Turgut Bey cok tesekkurler. Bu oranlar hisse temettu verilince, ayni hisseden alinmis halidir diye dusunuyorum. Eger temettuler haric ise, getiri daha da fazla olur. Hesaplamalarda alinan baslangic tarihi onemli oluyor, krizin oncesi bir yilsa mesela cok farkediyor. 2005’ten itibaren kabaca dolar ve likit fon getirilerine baktim. Dolar 1.81 mis, %90 yukselmis, bu surecte banka dolara %35 faiz verse toplam getiri %155 eder, boyle bir hisse olsa almazsin. Likit fon da %245 getirmis sanirim. Yani 100.000 lira dolarda 255.000 ve fonda 345.000 lira olmus gibi duruyor. Gercegi soyliyim, fiyatlari gecmis yillara gore yuksek geldiginden almaya sicak bakmadim. Temettu hisselerinin dolar bazli zirveye yakin olmayanlarini uzun vadeli toplamayi dusunuyorum. Tesekkurler!

      Ağustos 31, 2017
  11. TURGUT demiş ki:

    bu arada bu veriler forumanaliz adında bir siteden alındı.

    Ağustos 31, 2017
    Yanıtla
  12. Mehmet demiş ki:

    Çok güzel faydalı bilgiler için teşekkürler bilgi

    Eylül 5, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Mehmet Bey,

      Okuduğunuz için ben teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Eylül 5, 2017
  13. Özer demiş ki:

    TURGUT BEY ; ~ BİST TEMETTÜ endeksine dahil hisselerden en çok kazandıran İLK 10 HİSSE şunlar :

    ASELSAN %8400 ; ADEL %4400 ; OTKAR %3900 ; TTRAK %3800 ; EGEEN %3500 ; GUBRF %3200 ; SODA %2800 ; PETUN %2200 ; TSKB %2000 ; TOASO %2000. ~ Bu hisselerden Bist Temettü 25 endeksinden sadece 3 tanesi görünüyor.(TOASO, TTRAK, SODA) ben yanlış mı anladım? Teşekkürler.

    Eylül 5, 2017
    Yanıtla

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.