Erken Emeklilik Adımları: Haftalık Yemek Bütçesi

Herkese selamlar! Temettüsü artan hisse senetleri biriktirerek emekli olmaya çalışıyorum. İstediğim işi yapmak için ve “özgür” olmak için kendime böyle bir hedef koydum.

Bu işe ilk başladığım 2016 Aralık’tan bu güne dokuz ay geçmiş. Zaman su gibi akıp gitti. Bir işi dokuz ay boyunca kesintisiz yaptığıma inanamıyorum 🙂

İlk başta bana gerekli olan şeylerin zaman, sabır, kararlılık ve yılmamak olduğunu biliyordum. Ama bunların yanında en önemlisi de hisse senedi almak için para lazımdı. 🙂 Gelirimin en az yarısını biriktirmeli ve tasarruf ettiğim parayı yatırıma yönlendirmeliydim.

Şimdi burada hedeflerime ulaşamadığım bir nokta var. O da yemek bütçemin her zaman beklentiyi aşması.

Yemek Masrafı Neden Önemli?

Yemek bütçemin 300 lira düşmesiyle mucizeler yaratamayacağımı biliyorum. Ama çok yararlı olabilir emeklilik fonum için. Hatta bununla ilgili hesaplar da yapmıştım. Sonuçta aylık 300 TL tasarrufun yatırıma yönlendirilmesi demek, yaklaşık yıllık 200-300 TL temettü geliri elde etmek demek. On senede bu günün fiyatlarıyla ortalama 2500 TL temettü gelirinden oluyorum.

Fakat değil yemek masrafını 600 TL’den 300 TL’ye düşürmek çoğu zaman 1000 TL civarında bir yemek masrafı yapar oldum. O da günlük 33 TL yemek masrafı ediyor. Bu ilâve 400 TL aylık yemek gideri ise %8 temettü veriminden ayılık 32 TL, yıllık ise 384 TL temettü kaybım oluyor.

Bunu tekrar inceleyip kontrol altına almaya karar verdim.

Günlük Yemek Limiti

Bunu günlük 10 TL’ye düşürebilir miyim? Çok gerçekçi gelmiyor. Bu yüzden önce 600’ün üstünü aşan kısmı kesmeye çalışacağım önce.

Yemek masrafı olarak; günlük 20 TL’den 30 günlük 600 TL’lik bir bütçe ayırıyorum. Günlük 20 TL ‘yi geçmemeye çalışacağım.

Bunu da sayın Poem’in zamanında yaptığı tavsiyeye uyup haftalık yemek listesi ve alışveriş ile yapmayı düşünüyorum. Haftalık 150 TL harcayıp alışverişimi yapacağım. Ne yiyeceğimi planlayacağım.

Aslında 600 TL çok büyük bir rakam. Bir paket makarna 1 TL BİM’de. 2 kutu ton balığı 6.95 TL. haftada iki kere bunları yiyebilirim.  Nohut, mercimek de görece ucuz. Ulaşılmayacak bir hedef değil ama işin içine dışarıdan yemek söylemek girince benim işler karışıyor. Dışarıdan yemek söyleme işini bırakamadım. Arada işten gelince yorgun oluyorum, yemek yapmak işime gelmiyor. 5 TL harcayacağıma 20 TL harcayıp dışarıdan söylüyorum.

Toparlarsam

Gazamız mübarek olsun. Haftalık 150 TL yemek harcaması iddiası başlıyor. Bakalım becerebilecek miyim?

Siz yemek masraflarını nasıl düşürüyorsunuz? Alışkanlıklarınızdan vazgeçebiliyor musunuz? Yoksa sizin de 600 hedeflerken 1000 TL mi oluyor?

Ailesinin yanında yaşayanlar kıymetini bilsin 🙂 Ekmek elden su gölden, kira, fatura da yok Biriktir de biriktir. 🙂 Kıskanmıyorum.

Bir de tek maaşla üç dört kişiye bakanlar var. Onlara da Allah kolaylık versin.

Saygılar.

26 Yorum

  1. Levent demiş ki:

    Waren Buffet diyor ya; önce tasarruflarinizi ayirin, kalan parayla giderlerinizi karsilayin. Yani söylemesi kolay diyesi geliyor insanin, ama Adam hakli…

    Yalniz yasayan kisiler evde yemek yapmayi seviyorsa eger, oldukca pratik yemekler mevcut, yok sevmiyorum diyorsa isler degisiyor. Yemek yapmayi sevmelisin belki 🙂 Cok hosuna gitmeyebilir ama evde Sandwich tarzi yiyecekler hazirlayip is yerinde bunlari tüketmen, disarida yemek yemenden cok daha ekonomik olacaktir. Ekmek, dilim peynir, biraz yag ve birkac yaprak marul gayet lezzetli oluyor mesela :)) Almanya’da büyük bir kesim ( bende onlardan biriyim ) evde hazirladigi yiyecekleri, isyerinde tüketiyor. Oldukca ekonomik ve ne yedigini biliyorsun. Tabi is yerin buna Uygun mu ya da utanir misin bilemem ( bircok insan topluma ayak uydurmak zorunda oldugunu düsünüyor ).

    Tasarruf planinda amacina ulasmani dilerim 🙂
    Levent

    Ağustos 17, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Levent Bey,

      İş yerinde yemek var onun için fazla harcama yapmıyorum fakat benim sorunum akşam yemekleriyle. Akşam markete girdim mi ipin ucu kaçıyor. Ondan da alayım, bundan da alayım derken her gün 20 30 bırakıyorum markete. O kadar yemek de iyi değil ama sanki alışkanlık oldu.

      Akşam yemeklerinde sandwich yapmayı deneyeceğim. Hem uğraştırmıyor hem de lezzetli olur:)

      Çok teşekkür ederim. Saygılar.

      Ağustos 17, 2017
  2. İsa demiş ki:

    Ben tek maaş ile aileye bakıyorum iki yıllık memurum.birikim yapmak gerçekten çok zor ama yapmamız lazim.Markete girdigimde eşim ne isterse alırım ama kendi isteklerimi alamiyorum maalesef o da bana elinden geldiğince yardımcı olmaya çalışır.bence yapabilecegin 10-15 çeşit yemek listesi hazirla akşam yemeğine sabahtan karar ver daha disiplinli olursun.

    Ağustos 17, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın İsa Bey,

      Ben tsarruf ederken zorlanıyorum fakat sizin açınızdan bakınca aslında çok müsrifim. Temettü emekliliğinde eşimizin yardımcı olması da bize çok büyük destek olur.

      Yemekler üç aşağı beş yukarı belli ama onu her zaman uygulayacak irade eksik galiba bende 🙂 O da olacak umarım.

      Saygılar.

      Ağustos 17, 2017
    • Umut demiş ki:

      Aile babaları hep kendinden feda ediyor… Allah kolaylık versin… Sizi çok iyi anlıyorum.

      Şubat 20, 2018
  3. Murat demiş ki:

    Mirim hikayeniz tam ben… Bende Aralık 2016 da temettü emekliliği için yatırıma başladım, her ay ayırdığım parayı yatırıp kalanı ile yaşamayı başardım. Bu yüzden sene başı koyduğum hedefimi yakaladım ve üstüne Aselsan bile ekledim portföye. Ortalama bir artış ile 10 yıl 20 yıllıl hedefler koydum, işimden olmazsam ne birikim yapacağımı tahmin edebiliyorum. Üstelik bunu borsa ile tanıştığım 2009 da daha gençken yapsaydım ne olurdu diye excelle hesapladığımda kafamı vuracak duvar bulamadım. Geçmiş geçti neyse artık hedefi tutturup düzenli olunca hedefi biraz ileri taşıdım, bereketli oldu bende mutlu oldum. Ama hayat kalitemi ve etrafımdakilerin hayat kalitesini bozmamak şartıyla tabi. En büyük yatırım şu an olduğumuz zamanda yaşadığımız güzelliklerin birikimi. Alışkanlık yapmadığı sürece dışarda yeriz, gezeriz harcamaları abartmadan. Evli ve iki kız babasıyım sadece emeklilik için değil kızların eğitimi için iki portföyde devam.

    Neyse siz “yemeği kontrol altına almak üzerine” yazınca benimde aklıma güzel bir nasrettin hoca fıkrası geldi…

    Hoca,bir kış günü parasız kalmış.Eşeğin arpasını her gün verdiğinden daha az
    vererek,birinci gün,bir miktarını kesmiş.Bakmış ki,eşekte bir değişiklik
    yok.Ertesi günü,vereceği arpanın yarısını vermiş.Bakmış,eşekte yine fazla
    bir değişiklik yok.Yalnıziara sıra bağırıyormuş.
    Hoca üçüncü gün,eşeğe hiç yem vermemiş.
    Hoca,arada bir eşeğe bakmaya gittiğinde eşekte bir mahzunluk görmüş.Amaihiç
    aldırış etmemiş.
    Hoca,ertesi gün ahıra girdiği zaman,eşeğin açlıktan dört ayağı kalkık,
    nalları diktiğini görünce:
    ”Yazık oldu.Tam açlığa alıştıracaktım,ömrü yetmedi”demiş.

    Ömrümüzün emekliliğe yetmesi dileğiyle…

    Ağustos 17, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Murat Bey,

      Temettü emekliliği hedefiyle yola çıkan ve bunu uygulayan birini daha öğrenmek beni çok mutlu etti. Umarım hedeflerimize ulaşırız.

      Maalesef abartmaya çalıştığımda hep ters teptiğini gördüm, dokuz aydır da yaşıyoru. Abartmadan, standartları çok da düşürmeden bu işi yapmaya çalışacağım. Bakalım ne olacak.

      Fıkra muhteşemmiş 🙂 Allah biriktirdiğimiz hisselerin temettülerini yiyecek sağlık, afiyet ve huzur versin diyelim.

      Saygılar.

      Ağustos 17, 2017
  4. murat demiş ki:

    merhaba yiğit bey
    öğlen yemekleri iş yerinde veriliyorsa çok şanslısın
    akşam yemeklerini evde yapmak demek her akşam yemek yapmak değildir
    örneğin pazar günü bir ara yapacağın iki çeşit yemek sana 3-4 gün yeter aynı işi bir de hafta içi bir akşam yaparsın olur biter
    yaz mevsimi üçüncü yemek olarak salata vs için malzeme çok
    basit yemek önerilerim
    mevsim türlüsü, makarna, pilav

    Ağustos 18, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Murat Bey,

      Pazar günü yemek yapmayı çok istedim, biraz da denedim aslında. Buzluğa attım porsiyon porsiyon, istediğim zaman oradan çıkardım. Fakat yine de bir türlü sistemi oturtamadım 🙂

      Ama tekrar deneyeceğim. Çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Ağustos 18, 2017
  5. TURGUT demiş ki:

    Yiğit kardeş kaç kilosun? ve sağlıklımısın? bu çok önemli…Eğer yemekten kesersen ilaç parası ödersin..haberin olsun… Yapman gereken şey akşam yemeklerini azaltmaya çalışmak…daha sağlıklı ama daha düşük porsiyonlar yapmak ve yemek..Haftalık yarım kilo et al..haftalık sebzeni al,ekmeği azalt ve mideni alıştır.Ajkşamları biraz meyve yada çorba iç..Bnece gayet hesaplı bir haracama ile haftayı geçirirsin.Düzenli beslenmessen hasta olur daha çok para harcarsın..

    Ağustos 19, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Turgut Bey,

      Sağlığımda sorun yok Allah’a şükür. Fakat midem alışmış çöple beslenmeye 🙂 Maalesef ou düzeltemiyorum. Ama sağlıklı beslenerek onu da aşacağım. Paradan önce sağlığımdan olacağım bu gidişle.

      Dediklerinizi uygulayacağım mutlaka. Çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Ağustos 19, 2017
  6. TURGUT demiş ki:

    Yapacağın şey et alırsan porsiyonlara bölüp buzluğa atman..ve hergün yada 2 günde bir 1 posrsiyonlu yemek yapman..zor değil…Bu arada markete aç gitme..benden demesi…alacağın şeyleri önceden yaz…Ben tek yaşıyorum ve aylık yemek masrafım 500 tl civarında.

    Ağustos 19, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Turgut Bey,

      Hedefim o civarlarda bir yemek masrafı yapmak. İki kişi olsa 1000 TL’ye çok sağlıklı yemek yenir gibime geliyor. Bakalım hayatım düzene girince inşallah o da düzene girecek.

      Saygılar.

      Ağustos 19, 2017
  7. TURGUT demiş ki:

    5800 tl maaş alıyorum… ayda 2000 tl de faiz gelirim var…şu anda…500 tl kira 500-600 tl arası yemek masrafı ve 400 tl kadarda fatura giderim var…ayda bir iki defada sinemaya giderim.ayda 250 tl civarıda yol masrafım var..Anneme de 500 tl civarı para harcıyorum.toplam 2250-2500 arası bir harcamam var.Tek yaşıyorum.hiç evlenmedim.Ama geçen yıllarda yaprığım masrafa acıyhorum..şimdi emekliydim..ona göre harcamanızı yapın.selam ve dua ile.

    Ağustos 19, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Turgut Bey,

      Benden daha şanslı bir erken emeklilik aday adayısınız. Umarım başarırsınız. Bize de örnek olursunuz.

      Saygılar.

      Ağustos 19, 2017
  8. TURGUT demiş ki:

    bu arada 1760 tl kredi borcumu da yazmayı unutmuşum 🙂

    Ağustos 19, 2017
    Yanıtla
  9. Tolga demiş ki:

    Yemek yapmaktan üşenmemek için hazırlıkları önceden yapmak lazım. Ben de bekarım benim sistem şöyle işliyor ama benim sistem için büyük buzluklu bir dolap şart. Cumartesi günü benim hem pazar, hem market alışverişi, hem de hafta içi yiyeceğim yemeklerin ön hazırlığı günüm. Napıyorum ilk önce bir haftalık menümü kafamda planlıyorum. O menüye uygun pazar ve market alışverişimi yapıyorum. Mesela taze fasulye mi yapacağım fasulyeyi en az 2-3 pişirimlik alıyorum asla tek pişirimlik almıyorum. Güzelce ayıklayıp tek pişirimlik porsiyonlara ayırıp buzluğa atıyorum. 1 kilo fasulyeden 4-5 pişirimlik fasulye çıkıyor yani haftada bir fasulye yaparsam 1 aylık, 15 günde bir yaparsam 2 aylık fasulyem stokta 🙂 Aynı şekilde o hafta kaç defa soğanlı salçalı yemek yapacaksam tamamının soğan, biber, domates hazırlığını yapıp porsiyonlara ayırıp buzluğa atıyorum. Kışları geceden, yazları sabahtan buzluktan buzdolabının normal bölümüne alıyorum akşam gelene kadar onlar çözülmüş oluyor onun için vakit kaybetmiyorum. Geldiğimde de her şey hazır olunca yapmak çok fazla zamanımı almıyor. Cumartesileri bu hazırlıklarım alışveriş kısmı dahil 3-4 saatimi alıyor. Günlük alışveriş yapmak da çok fazla vakit alan bir şey. Günlük ben sadece yoğurt ekmek gibi şeyleri alırım. Alışverişte harcayacağım zamanda ben yemek yapmayı bitirmiş oluyorum genelde. Bir de alışveriş listesi hazır olarak markete gitmek gereksiz şeyler almamak açısından önemli. Sürekli buzdolabının üstünde bir kağıda eksilenleri yazar alışverişe onunla giderim.

    Bu yöntemde şunları da gözetin:
    * Nohut, kuru fasulye, barbunya, mercimek gibi gıdaları paket paket (800gr. 1 kilo gibi) haşlayıp porsiyonlara ayırın hazır dursun.
    * Köfteyi mesela ben hep 1 kilo kıymadan yapar 6 adet/porsiyon olarak buzluğa atarım, 7-8 porsiyon köftem olur bir kerede. Tek pişirimlik yapsam en fazla 10 dakika daha az harcarım ama böyle toptan yapınca zaman kazancım çok fazla oluyor.
    * Diğer kırmızı ve beyaz et ürünleri için de köfte mantığı geçerli. Tavuk kanat mesela, bir kilo alın bir porsiyonda ne kadar yiyorsanız kalanı buzluğa atın. Çünkü aldığınız miktar çoğaldıkça alım maliyetiniz düşer ambalaj maliyeti düştüğü için.
    * En fazla üşenilen şey salatadır . Ben salata malzemelerini de aldığım gibi yıkar temizler iyice kurutur, sonra kağıt peçeteye sarar buzdolabının sebzeliğine atarım. Roka hariç hepsi çok rahat 1 hafta dayanıyor ama işin püf noktası tamamen kuru olmaları lazım, yaş olurlarsa ömürleri çok kısalır. Bu şekilde hepsi hazır olursa salata yapmak maksimum 5 dakikanızı alır.
    * Mantı yapan bir abla var mesela ondan hep kiloyla alırım mantıyı, 25 liraya veriyor, benim porsiyonuma göre 6 porsiyon çıkıyor bir kilo mantıdan, gayet ekonomik oluyor hem de gayet lezzetli yapması da çok pratik.
    Aklıma başka şeyler gelirse ilave ederim ama ana mantığı anlamışsınızdır 🙂

    Ağustos 19, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Tolga Bey,

      O kadar değerli bilgiler verdiniz ki, size ne kadar teşekkür etsem az:)

      Ben de bir günümü yemeğe ve alışverişe ayırmalıyım demek ki. Sonra üstünde mutabakata vardığımız haftalık yemek yapma işi kalıyor. Düzenimi kurduktan sonra bu bilgiler çok işime yarayacak. Sonra gelsin temettüler:) Lütfen katkıda bulunmaya devam edin.

      Saygılar.

      Ağustos 19, 2017
  10. Kemal demiş ki:

    Hocam ben de temettü yatırımına başlamaya karar verdim. Siz hangi hisseleri biriktiriyorsunuz? En iyi temettü hisseleri hangileri?

    Ağustos 19, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Kemal Bey,

      Öncelikle bir kaç kitap okumanızı tavsiye ederim. Kitap önerileri kategorisinden http://www.lattedenborsaya.com/category/kitap-incelemeleri/ Warren Buffett Tarzı ve Borsada Tek Başına isimli kitapları okuyarak başlayın. Zaten bunları bitirdiğinizde sorunuzun cevabını kendiniz vereceksiniz. Ben şimdi size hangisini söylersem söyleyeyim kendinizi bilgi birikimi ile psikolojik olarak hazırlamazsanız güzel sonuçlar elde edemezsiniz. Araştırıp bulmak sizin için uzun vadede en iyisi.

      İyi haftasonları, saygılar.

      Ağustos 19, 2017
  11. İbrahim demiş ki:

    Also known as “return on net worth” (RONW)

    Ağustos 20, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Dear Mr. Ibrahim,

      Thanks a lot 🙂

      Kind Regards.

      Ağustos 21, 2017
  12. hüdaverdi demiş ki:

    Bakliyata ağırlık verin, yapmasını öğrenin. Vaktiniz yoksa marketten konserve bezelye, nohut, kuru fasulye, barbunya alın, bunlar ucuzdur ve pişmiştir, tencereye yağ, salça, az su ve bu konserveleri koyup beş dakika çevirirseniz yemek hazır olur, mutfağa girdikten en çok yarım saat sonra oturmuş yiyor olursunuz. Haftada üç kere mercimek-nohut-fasulye-barbunya yiyin, bir kere bezelye yiyin, bir iki kere patates yiyin, üç kere pilav-makarna-mantı-kısır yiyin (bunların hepsi en çok yarım saatte hazırlanan yemeklerdir), iki günde bir et veya yumurta yiyin (köfte-tavuk vb ne seviyorsanız artık), yanında mevsimine göre salata-meyve veya yoğurt-kuruyemiş eklerseniz sağlıklı beslenmiş olursunuz. Öğün başına ortalama beş lirayı da geçmezsiniz. Örneğin bakliyatların maliyeti porsiyon başına 50 kuruş civarındadır ve besin değeri çok yüksektir. Yine yumurta et yerine yenilebilecek çok değerli ve ucuz bir besindir.

    Ağustos 20, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Hüdaverdi Bey,

      Katkılarınız için çok teşekkür ederim. Yorumlardan çıkardığım en önemli sonuçlardan bir tanesi de eti azalt, bakliyatı arttır oldu. Hem daha sağlıklı beslenirsin hem de daha az masraf yaparsın.
      Yazdıklarınızı dikkatlice okuyup not ettim. Böyle bir yemek programı haftalık 50 TL’yi geçmiyor. Muazzam bir tasarruf yapabilirim böylece. Sonra da gelsin temettüler 🙂

      Saygılar.

      Ağustos 21, 2017
  13. fatih demiş ki:

    Yakınınızda devlet üniversitesi var mı bilmiyorum ama devlet üniversitesi yemekhanelerinde tek öğün yemek 2-3 lira arası öğrencilere, bazı üniversiteler dışarıdan kayıt alıyordu diye hatırlıyorum onlara da 5 lira gibi bir fiyat oluyordu.Yemekler hem doyurucu,sağlıklı,lezzetli oluyordu, hemde çaba harcamadan ev yemekleri yiyormuş gibiydi, tabi üniversiteden üniversiteye değişebilir, eğer öğün saatleri uyuyorsa bir bakabilirsiniz…
    Ya da yeniden sınava girip düşük puanlı bir bölüme kayıt olursanız, üniversitenin bu imkanından faydalanabilirsiniz.

    Ağustos 22, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Fatih Bey,

      Katkınız için çok teşekkür ederim. Yakınımda üniversite yok maalesef. Evde ucuz ve sağlıklı yemekler yapmak peşinde koşacağım artık. Hem günlük borsanın stresinden uzaklaşırım hem de tasarruf ederim diye düşünüyorum:)

      Tekrar çok teşekkür ederim. Saygılar.

      Ağustos 23, 2017

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.