“The Single Best Investment” Kitap İncelemesi

Herkese selamlar!

Sonunda temettüsü büyüyen hisseler hakkında ikinci kitabımı da bitirdim. Bu gün de size kitabı tanıtacağım.

İsmi “The Single Best Investment: Creating Wealth With Dividend Growth” (En İyi Yatırım: Temettü Büyümesiyle Servet Yaratmak).

Adım adım temettüsü büyüyen hisseleri nasıl seçeceğimizi, nelere dikkat etmemiz gerektiğini anlatıyor.

Çok heyecanlıyım. Hemen başlayayım.

Ekran Resmi 2019-04-09 14.09.24 1
“The Single Best Investment” Kitap İncelemesi

Kitap Okumaya Nereden Sardım?

Hayatta ilk önceliğim kendi kendime yetebilmek. Her alanda ama. Bunun beni daha güçlü yapacağına inanıyorum. Çamaşır, bulaşık, para her şeyi katıyorum bunun içine. Bu kadar yatırım kitaplarına takmamın bir sebebi de bu aslında.

Sonuçta dünyanın her yanında bu bilgileri kullanabilirim. (Üniversite okurken ilk hedefim karavanla gezip, tradeden kazandığım paralarla geçinmekti ama trade yapmayı beceremedim. Psikolojim uygun değil).

Şimdi kitaplarla bu bağımsızlığı başka bir yatırım tarzında kazanabileceğime inanıyorum. Dünyanın her yerinde, her borsasında yatırım yapabilecek bilgiye ulaşabilmek için de okuyorum.

Kitaba dönersek;

Kitabın yazarı Lowell Miller. Kendisi 30 yılı aşkın bu işlerin içinde olan bir fon yöneticisi. Miller/Howard Investment’ın başkanı. Kitap, temettüsü büyüyen hisselerden oluşan bir “bileşik getiri makinesi” kurmanın inceliklerini anlatıyor.

Bir kere hisselerini belirledin mi, sorun olmadıktan sonra makineyi bozmuyorsun. Kendi kendine büyümeye devam ediyor. Sadece tasarruf edip ekleme yapıyorsun. Hisseden çıkma zamanını ise “sadece 1 çeyrek değil, sürekli bozulma olduğunda” diye tanımlıyor yazar.

Yönetim delirdi, abuk sabuk kararlar almaya başladı, yatırım ve temettü politikası değişti, rekabetçiliğini kaybetti, sürekli gelir kaybediyor gibi nedenler sayabilirim çıkmak için. Onun dışında devam tutmaya…

Kitabın bölümlerine bakacak olursak:

1 )Bonolara Elveda, Hareketlilik Esasına Merhaba

Bu bölümde enflasyonun nasıl sessizce yaklaştığından, sürekli değer kaybeden dolardan ve bunun esaslarından bahsediyor.

Sonra da bono, mevduat gibi risksiz yatırımların aslında enflasyon dolayısıyla ne kadar riskli olduğunu örneklerle anlatıyor.

Hisse senetlerinde yaşanan dalgalanmaların aslında kaygı duyulması gereken değil, sevilmesi gereken bir şey olduğunu açıklıyor.

2) Dünyanın Sekizinci Harikası: Bileşik Getiriye İlk Bakış

Bu bölümde zaman ve büyümenin portföyde yaratacağı fark anlatılıyor. Basit ve Bileşik getiri arasındaki farkı açıklayıp, iyi hisselerde neler yapılabileceğini anlatıyor. Şirketlerin güvenilir şekilde büyümelerini ve ortaklarıyla bunu paylaşmaları gerektiği gerçeğiyle bölümü bitiriyor.

3) En İyi Yatırım: Kendi Bileşik Getiri Makinanızı Yaratın

Makina iki parçadan oluşuyor. Portföy ve onu yöneten insan. İkisi ayrılmaz parçalar. Ne kadar kârlı bir portföy yaparsan yap insan duyguları işin içine girebilir ve her şeyi batırabilir.

Anahtarın, temettülerin istikrarlı büyümesi olduğunu ve bunun eninde sonunda hisse fiyatına etki edeceğini belirtiyor.

4) En İyi Yatırım Stratejisinin Uygulanması

Portföyün içine hangi şirketlerin seçilmesi gerektiğinden bahsediyor.

5) Geleneksel Değerleme Yöntemleri

Burada, temel analizle bu hisseleri nasıl seçebiliriz, ayrıntılı olarak anlatılıyor. Kullandığı temel analiz yöntemleri basit ama Türkiye’ye nasıl uydurabilirim onu daha çözemedim.

6) Eksik Değerleme Nedir? Hissenin Hikayesi

Hissenin olabilecek hikayesinden, bunun değerlemelere etkisinden bahsediyor. Hisse geri alımları, düzenli nakit akımları gibi olayları olaya katarak eksik değerleme hakkında olabilecekleri belirlemeye çalışıyor.

7) Çizimler Size Yardımcı Olabilir

Burada teknik analiz hakkında bir kaç bilgi verip, kendi kullandığı basit teknik analiz tiplerinden söz ediyor.

8) “En İyi Yatırım” Hisselerinden Bir Kaç Örnek

Kitabın yazıldığı zamanda, bu hisseleri nasıl bulabilirsiniz, onu örneklerle anlatıyor.

9) Nasıl Tutmalı ve Ne Zaman Satmalı: Tavır Herşeydir!

Portföyü oluşturduk ama nasıl hisseleri elimizde tutacağız, ne zaman satacağız? Etraftaki bilgi kirliliğini, gürültüyü nasıl gözardı edeceğiz. Bununla ilgili bilgiler veriyor.

10) Portföy Oluşturma

Portföyde hangi hisseden ne kadar olmalı? Nasıl dağıtılmalı? Bununla ilgili güzel bilgiler var.

11) Kurallar!!!

Gerekli kuralları açıklıyor ve bitiriyor.

Kitabın çok yararlı ekleri de var. Bunları da okumanızı tavsiye ederim. Akademik çalışmalardan, sektör incelemelerine kadar bir çok alanda bilgiler var.

Olumlu Yanları

Kitap; temettüsü büyüyen hisse yatırımcıları için bulunmaz bir kaynak. Eğer okursanız, aklınızdaki bir çok soruya cevap bulabilirsiniz. Portföy nasıl oluşturulur, hisse nasıl seçilir, nelere dikkat edilir, en önemlisi nasıl elde tutulur bunun hakkında her şeyi değil ama çoğu şeyi öğrenebilirsiniz.

Olumsuz Yanları

Benim için iki olumsuz yanı var. Birincisi Amerika’yı anlatıyor olması. Şirketler köklü, kur riski bizdeki gibi değil, büyümeye alan var, yatırım yapılacak dünya devleri var falan filan.

Kitabı okurken burasının Türkiye olduğunu ve burada dinamiklerin biraz daha farklı olduğunu bilerek okumak lazım. Fakat çok ortak yan da var tabii.

İkincisi de kitabın 2008 krizinden ve petrol fiyatları düşüşünden önce yazılması oldu benim için. Bazı şeyler değişti, örneğin bankalar ve petrol şirketleri. Fakat onun dışında ben bir sorun göremedim.

Toparlarsam

İmkanı olanların, temettüsü büyüyen hisse yatırımcılığı hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin mutlaka okumasını tavsiye ederim. Pişman olmazsınız. Benim hisselere olan bakışımı çok değiştirdi bu kitap. Umarım size de yardımcı olur.

Saygılar.

3 Yorum

  1. Umut demiş ki:

    Sayın Yiğit Bey,

    Tecrübeniz biriktikçe 10 yıl sonra kitabın Türkiye versiyonunu yazarsınız, fena mı olur… Geliri de portföyünüze katkı olur…

    Şubat 17, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Umut Bey,

      Umarım o zamanları hep birlikte görürüz. güveniniz için çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Şubat 17, 2018

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.