Temettü Artışı: HEKTS

Tüm bilançolar yayınlansın ve temettü açıklamaları yapılsın, BIST Temettü Padişahlarını güncelleyeceğim.

Fakat ondan önce biliyorsunuzdur, Hektaş’tan bir temettü arttırımı geldi. Biraz bundan bahsedeceğim.

ID-100263989
Temettü Artışı: HEKTS

Temettüsü büyüyen hisse yatırımcılarının en sevdikleri durum temettü artışıdır. Çünkü elinde bulundurdukları şirketlerden aldıkları kâr payları artmış, şirketler daha çok çalışmış, üretmiş, onlara harcamaları ya da biriktirmeleri için daha çok para vermiştir.

İşte HEKTS da bunu yaptı. 2016 yılında brüt 0,2721 TL olan temettüsünü yine brüt 0,3805’e çıkardı. Bu da %39,84 artışa denk geliyor. Enflasyon’un 2016 yılı boyunca %8,53 olduğunu varsayarsak, enflasyonun oldukça üzerinde bir temettü artışı sergilemiş. Yani eğer temettü emeklisi olabilseydim emekli maaşıma reel olarak %30’un üstünde zam almış olacaktım.

Yalnız burada temettü artışının bir kısmının, uzun zamandır %80 civarında seyreden nakit temettü dağıtma oranının %98’e çıkarılarak yapıldığını da unutmamak gerekiyor. Yani şirket kârının hemen hemen tamamını ortaklarına dağıtmış. Bundan sonra nakit temettü artışı ile temettüsünü büyütmesi zor, yeri kalmamış. Büyümenin kâr artışından gelmesi gerekiyor. Nakit temettü dağıtma oranı için buraya bakabilirsiniz.

Toparlarsam

Temettüsü sürekli büyüyen hisselerde kartopu etkisiyle gelir artışı kendiliğinden meydana gelir. Bunun sürdürülebilir olması da en önemli koşuldur. HEKTS; 2010 yılından beri kesintisiz temettü veriyor fakat 4 senedir verdiği temettüyü arttırıyor. 2018’de de bu haberi alırsak nur topu gibi bir Temettü Padişahımız olmuş olacak temettüsünü beş yıldır kesintisiz arttırdığı için. Ama daha 1 yıl var. Bakalım zaman bize ne gösterecek ?

Gelir artışını da şöyle örneklendireyim. 10.000 adet HEKTS’ım olduğunu varsayıyorum. 2016 yılında brüt 2.721 TL temettü temettü almış olurdum. 2017 yılında ise bu 3.805 TL’ye çıkmış olurdu.

Yani havadan aldığım para artmış, kendi kendine büyümüş olurdu. Tabii, temettü oranında hissenin fiyatı da düşer ama ben zaten satmamak üzere ortak oluyorum.

Siz HEKTS’ın temettüsünü nasıl buldunuz? Bu kadar yüksek olmasını bekliyor muydunuz? Sürdürülebilir buluyor musunuz?

Saygılar.

Image courtesy of iosphere at FreeDigitalPhotos.net

İlk Yorumu Siz Yapın

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.