Ocak 15-Şubat 14 2017 Gelir Gider

Ne kadar gelirim olduğunu ve nereye ne kadar harcadığımı takip takip ettiğim 3. aydayım. Sıra geldi Ocak- 15-Şubat 14 2017’de ne kadar gelir elde edip ne kadar harcadığımı yazmaya.

Borç ödemelerim devam ediyor. Hedefim ise erken emekli olabilmek ve finansal bağımsızlığımı kazanabilmek için gelirimin mümkünse yarısından fazlasını biriktirmek.

Bunu ölçmek için de bir program kullanıyorum. Nihayet alışma dönemim bitti ve programı düzenli kullanmaya başladım.

Şimdi bu ay neler yapmışım yakından bakayım…

ID-100235698.jpg
Ocak 15-Şubat 14 2017 Gelir Gider

Aralık ayı ne kadar gıcık bir aysa, Ocak da bir o kadar güzel. Vergi diliminden çıkıp üstüne bir de zam alıyorsun. Yalancıktan zenginleşiyorsun işte.

Gelirim:

Bu ay benim için olağanüstü bir ay oldu. Maaşımın yanında arkadaşlarla güne girmiştim. Onun da parasını aldım. En sona kaldığım için gelmeyecek gibiydi. Bir de bireysel emeklilikten gelen bir para vardı. Bakayım ne kadar para gelmiş:

Maaş: 3510 TL

Gün parası: 2200 TL

Bireysel Emeklilikten gelen: 2980,33 TL

Toplam Gelir: 8690,33 TL

Giderim:

Tüm dışarıda yenen yemekler ve eğlence: 597,69 TL

Burası geçen aya göre biraz arttı. Geçen ay 375 TL idi. Sebebine baktığımda 200 TL’lik bir konser bileti var. Bunun dışında da tam 10 öğünü dışarıda yemişim. Kendimi elimden geldiğince sıkıyorum demek ki daha çok çalışmam lazım. Daha fazla fedakarlık yapmam lazım. Sonuçta hisse alımına gidebilecek para bunlar….

Faturalar: Ay içinde ödediğim tüm faturalar: 268,60 TL

Cep Telefonu faturası: 48,25 TL

İnternet Faturası 2 adet: 113,75 TL

Su Faturası 2 aylık: 36,79 TL

Elektrik Faturası: 63,90 TL

Doğalgaz Faturası: 6,00 TL

Geçen ay, nakdim bittiği için ödeyemeyip bir sonraki aya bırakmak zorunda kaldığım faturalar vardı. Onları da ödedim bu ay ve fatura ödemelerim biraz yüksek çıktı. Burada beni gıcık eden internet ve cep telefonu faturaları. Onları düşürmenin yollarına bakacağım ama maalesef taahhüt verdiğim için şimdilik elim kolum bağlı. Ama aklımın bir köşesinde duruyorlar.

Mutfak Masrafı: 394,86 TL

Evde yaptığım tüm yemek masrafları dahil buna. Haftalık alışveriş yapmaya ve yiyeceğim yemekleri önceden planlamaya başlamam lazım.

Ulaşım: 153,50 TL

Bu ay pek İstanbul yolcuğu yapmadım. Onun için geçen aya göre daha düşük geldi bu tutar. Geçen ay 398 TL imiş. Konserin açığını buradan kapatmış olduk.

Evlilik Hazırlığı: 315,90 TL

Evlilik ile ilgili tüm masraflar.

Borç Ödemesi: 5523,45 TL

Gün parası: 300 TL.

Kredi Borcu ödemesi: 633,45 TL

Kredi kartlarına ödediğim tutar: 4.590 TL

Gelen ekstra paranın tamamına yakınını borçlarımı ödemek için kullandım. Bu da beni çok rahatlattı. Bu seneki hedefim seneyi sıfır borçla kapatmak ve bu yolda ilerliyorum. İnşallah da başaracağım. Ayrıca günlerden bir tanesi bittiği için oradan da 200 TL az ödemem oldu. Diğeri ise devam ediyor.

Kişisel Bakım: 10 TL

10 TL berbere verdim, daha da bakım makım yok.

Kira: 780 TL

Evet kirama 30 TL zam yaptılar. ben 800 beklerken 780 oldu. Hiç yokken sevindirdi beni.

Aidat: 150 TL

Isınma da var. Onun için normal geliyor. Yine de tek kişi için kira biraz gibi sanki.

Hisse senedi alımı: 1416,16 TL

En zevkli parayı hisse senedi alırken harcıyorum. Çünkü para havaya gitmiyor. Bana temettü olarak ve emeklilik hesabıma bir tuğla olarak geri dönüyor.

Toplam: 9610, 16 TL

TOPARLARSAM…

Ulaşım, mutfak masrafı ve fatura, ev masrafından oluşan giderimin toplamı 2.354 TL yapıyor.  Bu rakamı biraz daha düşürmem gerekiyor. Eğileceğim en öndemli kalem de eğlence kalemi olacak. Evlilik masraflarına yapacak bir şey yok 🙂

Yaptığım yüklü kredi ve kredi kartı ödemelerinden sonra toplam borcum 12.950 TL’den 8744 TL’ye düştü. Bu güzel oldu. İnşallah daha da düşüreceğim. Mümkünse en kısa zamanda sıfırlayacağım.

Aldığım hisseleri düşünce bu ay ilk kez bütçem fazla verdi ve artıya geçti. Gelirimin %6’sını biriktirmeyi başardım. Daha önceki aylara göre büyük bir düzelme var. Bir iki ay içinde kredi kartı borçlarımı ödeyip kaliteli para biriktirmeye başlayacağım inşallah.

Ana hedefim gelirimin yarısını biriktirmek. Sadece bunu yaparak ve gerisini zamana bırakarak finansal bağımsızlığımı kazanıp erken emekli olabilirim. Şu an harcamalarım ile mücadelem devam ediyor. Önceki dönemden devam eden borçlarım var. Bu da beni şimdilik zorluyor.

Fakat biliyorum ki kararlılıkla devam edersem bu işi başarabilirim. Sadece vazgeçmemem gerekiyor.

Peki sizin harcamalarınız nasıl oldu geçen ay? İstediğiniz hedeflere ulaşabildiniz mi? Yoksa borçlarınız sizi de mi zorluyor? Harcamalarınızı azaltmak için ne gibi önlemler aldınız?

Saygılar.

2 Yorum

  1. Adem demiş ki:

    çok güzel yazmissiniz, çok enteresan. 2018 ve 2019 yili icinde yazabilirmisiniz. Bende %30 hedefliyorum kendime. Ama bireysel emeklilikde tasaruf degil mi? Onuda mi tasaruf oranina eklesek?

    Ocak 10, 2019
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Adem Bey,

      Uzun zamandır gelir gider yazısı yazmıyorum. Bu ilklerden olmalı:) Benim de hedefim %30’luk bir tasarruf oranını yakalamak. 15.000 TL yatırım hesabına atma hedefim var.

      Bireysel emeklilik de bir tasarruf çeşidi. Mutlaka saymak lazım.

      Saygılar.

      Ocak 11, 2019

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.