Paranın Kölesi Olmak veya Parayı Köle Yapmak

Babil’in En Zengin Adamı’da eski zamanlardaki kölelikten bahseder. Köleliğin çok sıkı kanunlara bağlandığını, kölelerin kendine mülk edinebileceklerini, para biriktirebileceklerini, özgür biriyle evlenebileceklerini vurgular. Bütün bunlara karşı, köle, sahibinin istediği işte çalışmak zorundadır.

Size tanıdık geldi mi? Günümüzde de tasarruf edemeyen insanlar işlerinin kölesi oluyorlar. Çoğumuz istediğimiz işi yapamıyor, geç yaşlara kadar çalışmak zorunda kalıyoruz.

Tüketiyoruz, çalışıyoruz, daha çok tüketiyoruz. Daha çok borçlanıyoruz. İşin kötü tarafı, çoğu kişi bunu kabullenmiş ya da farkında bile değil.

Bu arada paralel evrende bambaşka bir şey oluyor.  Zenginlerin ise paraları onlar için çalışıyor…

ID-100161778
Fakir ve Orta Sınıf Para İçin Çalışırken, Zenginin Parası Onun Yerine Çalışır!

UYANMA VAKTİ

Bunu ilk farkedeli çok olmadı. Tasarruf ve yatırım ile ilgili kitapları da okumamıştım ama besbelli bir şeyler yanlış gidiyordu.

Ağzına kadar dolu kredi kartları, boş banka hesapları… Sabah bana kalk ulan diye bağıran alarmlar. Kısacası tek kişi iken bile beli doğrultamıyordum. İşin kötüsü de bunun farkına varmamıştım.

Aslında eskiden, bu sonsuza kadar böyle gider sanıyordum. Çünkü insan bir illüzyonun içinde yaşıyor.

Gençlik, sorumsuzluk, paran varken harca, evlenince harcayamazsın telkinleri bunun etkenlerindendi. Ama yaş oldu otuz. O kadar çabuk geçti ki zaman…

O günlerde bir şeylerin ters gittiğinin farkına vardım. Maaşım ortalamaydı, ama geçinemiyordum, önce daha çok maaşım olsa çözerim bu işi dedim.

Sonra baktım 1.500 TL alan da harcıyor, 3.000 TL alan da, 10.000 TL alan da harcıyor. Fakat hepsi borçlu. Bu işte bir yanlışlık olmalı. Bu iş böyle gitmez! Bu arada 10.000 TL maaş alsam fena olmaz tabii:)

Araştırmalar yaptım, yabancı blogları takip ettim. Kitaplar okudum. Sonra baktım ki çok müsrif davranıyorum. Olur olmaz yerlere para harcıyorum.

Buna basit yaşam masrafları hariç her şeyi katabilirsiniz. Dışarıda yenen abuk subuk yemekler, gösteriş için yapılan harcamalar gibi…

Uzun lafın kısası, tasarruf etmek gerekiyordu. Yani harcamadan önce biriktirmem ve bunu alışkanlık haline getirmem artık bir zorunluluk haline gelmişti.

Bununla ilgili tecrübeli insanların tavsiyeleri hep aynı. Hepsi de harcamadan önce biriktirin diyor.

Sanırım işin en önemli kısmı ve en zor kısmı da bu. Sonuçta, elde olmayan parayla yatırım yapamazsınız ve tasarruf etmek daha önce uyuyan bir finansal köle için sanırım en zor şey.

Önce işe ne harcadığımı ölçmekle başladım. Kredimi ödedim borçlarımı azalttım, bu arada yatırım yapmaya devam ettim. Hala kredi kartlarına bağımlılığım devam ediyor ama iyice azaldı.

Bu arada finansal olarak “fit” olmak bir kere yaptım oldu durumu değil. Nasıl sağlıklı kalmak için sürekli spor yapmak ve yediklerinize dikkat etmek zorundasınız, kredi kartları ve aşırı harcama ile mücadele ederken de aynı şekilde sürekli uğraşmak gerekiyor.

Tasarruftan Sonra Sıra Yatırıma Geldi

Tasarruf etmeye ve nakit fazlası yaratmaya başladıktan sonra ikinci aşamaya geçtim. Çünkü tasarruf ederek sadece ben çalışıyordum. Ama tasarruflarımın da benim için çalışması gerekiyordu. Alternatif kaynaklar aramaya başladım. Blogları araştırdım, geçmiş yaşadıklarımdan dersler çıkardım.

İlk önce bulduğum çözüm temettü geliri oldu.  Çünkü azar azar biriktirebiliyordum ve bildiğim bir yatırım tarzıydı. Daha sonra buna kira geliri ve tahvil geliri de eklenecek diye umuyorum. Yumurtaları aynı sepete koymayacağım.

Tabii bunları sadece hesapladığım gerçek değerin altındaki alımlarla yapabilirim. Sırf çeşitlilik olsun diye pahalı yatırım yapmanın bence hiçbir mantığı yok.

Sonuçta param benim için çalışacak. Sadece o değil, onun torunlarının torunları da benim için çalışmaya devam edecek. Yemek derdi olmadan, sus istemeden, maaş istemeden yapacaklar bunu. Sadece tasarruf edip yatırım yapmamım ödülü olacak.

Bu benim için hisse senetleri olur, sizin için altın olur, başkası için TL, diğeri için dolar olur. Kimisi kısa vadede, kimisi orta vadede, kimisi uzun vadede uyguladığı sistemle başarılı olur. Sonuçta herkesin kişiliği ve duyguları bambaşka ve buna uygun sistem de çeşitli.

Fakat bütün bunların bir ön koşulu var. Müsrifliğin farkına varmak ve tasarruf etmek gerektiğinin bilincinde olmak. Daha sonra çocukları da sizin için çalışacak, birleşik getiriyi harekete geçirecek bir yatırım bulmak.

Burada toplam portföyümden çok “akar gelir” yatırımcılığına yöneldim. Ana amacım, maaşım kadar bir gelir elde edip “finansal olarak özgür olmak”. Bu konuda çalışmalarım devam ediyor.

Son Durum Ne?

Son güncellemeyi bu yazıyı yazdıktan iki yıl sonra yapayım. İki yıl önce yazı yazılırken yaklaşık 900 TL temettü gelirim vardı. Şimdi ise bu temettü geliri 2.138 TL’ye çıktı ve bir asgari ücretlinin aylığını geçti.

Daha varlığım az olduğu için kira geliri vs. ekleyemedim.

Fakat miktar hala küçük olmasına rağmen, bunun benim için anlamı büyük. Hiç yorulmak, dinlenmek bilmeyen bir işçi ya da köle benim için çalışan işçilerim var. Yılda 15 gün yemek içmek bilmeden benim için çalışıyorlar ve bana para veriyor.

Bense karşılığında ona hiç bir şey vermiyorum. Bunu elde etmek için sadece tasarruf edip, kârını arttıran sağlam şirketlere ortak oldum. Sabırla bekledim.

Borçlarımdan kurtulup tasarruf ettim. Bunu da yatırımda kullandım.

Bir zaman boğa piyasasında olurken başka bir zaman ayı piyasasında oluyoruz. Fakat biliyorum ki, şirketlerim çalışmaya, büyümeye devam ettikçe bana da değer katmayı sürdürecekler. Ortaklık uzun… Yol zorlu… Fakat imkansız değil.

Saçma sapan şirketlere bakmıyorum, kumar oynamıyorum. Abuk subuk insanlarla ortak olmuyorum. Ülkemin geleceğine ne olursa olsun güveniyorum. Yoksa uzun vadeli yatırım yapamam zaten.

Toparlarsam

Bu 15 gün, 365 olduğunda emekli olacağım ve hobilerimin peşinden gideceğim. Ya da sevdiğim işte çalışacağım. Kim bilir…

Şunun farkına vardım. Eskisi gibi devam etseydim, hiçbir şeyim olmayacaktı ve köle olmaya devam edecektim.

Şimdi elimde bir şeyler var. En azından ufukta bir hedef belirdi ve umut var.

Bu yazıyı 100. blog yazım olarak yazdım. Şimdi 320’yi geçtim.

Bu zamana kadar olanları toparladım sayılır. Hem de yeni başlayanlar için durumumu anlatma fırsatım oldu.

Bende durum böyleyken siz neler yapıyorsunuz? Özgürlüğünüzün elinizde olmadığını hissettiniz mi? Finansal özgürlüğünüzü kazanmak için çabalamaya başladız mı?

Okuduğunuz için teşekkür ederim. Saygılar.

Image courtesy of bplanet at FreeDigitalPhotos.net

18 Yorum

  1. Onur demiş ki:

    Selamlar,

    blogdaki yazıların çoğunu okudum. Çok güzel gidiyor, emeğinize sağlık. Ayrıca bu yazıyla (ve genel olarak bloğun kapsamıyla) ilgili olarak Robert T. Kiyosaki’nin Zengin Baba Yoksul Baba isimli kitabını okuyabilirsin eğer okumadıysan. Tam olarak yazıda bahsettiğin konuyu çok güzel bir dille hikayeler ile anlatıyor.

    Ağustos 3, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Onur Bey,

      Zengin Baba Yoksul Baba’yı okudum. Hatta bu yazıda ve hayatımın belli bölümlerinde de ondan etkilendim. Herkesin okumasını tavsiye ederim.

      Saygılar.

      Ağustos 3, 2017
  2. Bilal demiş ki:

    liseden beri aynı şeyden bahsediyorum aslında 8 5 çalışmak tamamen saçmalıktır ve okulların büyük çoğunluğu insanların bunu düşünmeden kabul ettirilmesi için vardır. Sizi tebrik ederim ve umarım bir gün sistem dışı kalırsınız.

    Mayıs 28, 2019
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Bilal Bey,

      Ben maalesef bunu çok geç farkettim ama sonrasındaki her anı bu durumdan kurtulmak için değerlendirmeye çalışıyorum.

      Desteğiniz için çok teşekkür ederim.

      Tasarruf ve yatırıma devam ediyorum.

      Saygılar.

      Mayıs 28, 2019
  3. Burakelt demiş ki:

    Şu anda çıkmış olduğum yola benden 3 sene önce çıkmışsıniz. Benzer çok yönümüz var ve anladığım kadarıyla arayışlarımiz da aynı. Çok kıymetli yazılarınızdan faydalanıyorum, umarım bir süre sonra sıkılıp yazmayı birakmazsiniz. Çevremde bu konuları konuşabilecegim pek kişi olmadığı için blogunuz bana bir dost oldu. Allah herkese akıl fikir ve hayırlı kazançlar edinmeyi öğrenmeyi nasip etsin. Selamlar.

    Aralık 31, 2019
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Burak Bey,

      Yol uzun ve zor ama başarmak mümkün. Kendinizi geliştirmeyi ve bunu sürekli hale getirmeyi unutmayın.

      Ayrıca, burada çok yol arkadaşımız da var.

      Tasarrufa ve yatırıma devam.

      Saygılar.

      Aralık 31, 2019
  4. samet demiş ki:

    hocam islami bazı zorunluluklardan dolayı her hisseye yatırım yapamıyorum. Lakin uzun zamandır temettü gelirleri ile emekli olup olamayacağımı araştırmaktayım. BİM gibi faizli işlem yapmayan ve ticaret alanı uygun olan şirketleri araştırıyorum. ben daha otuzuma gelmedim ama bloğunuzdaki yazıları tesadufen denk geldi okudum. aynı düşünüyoruz aslında. benimde hedefimde elli yaşıma geldiğimde çalışmayı bırakacak bir pasif gelir araştırması içerisindeyim. Bu konuda bana tavsiyeleriniz ne olur. Bazı katılım bankalarının BES tarzı katılım uygulamaları var. Hiç araştırdınız mı tavsiye eder misiniz?

    Mayıs 30, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Samet Bey,

      Öncelikle finansal özgürlük yolculuğuna başladığınız için sizi tebrik ederim. Gerisi gelecektir.

      Sanırım katılım bankalarından ve onların aracı kurumlarından da hisse senedi alabiliyorsunuz. Yalnız her bankanın uygun gördüğü hisse senetleri değişiyor diye biliyorum. Emin değilim ama.

      Biraz araştırmanız gerekecek. BES konusuna ise bir şey diyemeyeceğim. Bilgim yok maalesef.

      Saygılar.

      Mayıs 31, 2020
  5. Seckin demiş ki:

    Harika bir blog 32 yaşımdayım, garsonum hergün çalışıyorum kazancım 2700 tl fx piyasalarıyla uzun seneler ilgilendikten sonra pandemi süresinde kapanan kahvehanelerden dolayı boş zaman elde edince uzun senelerdir verdiğim emeklerin karşılığını alamadığımı gördüm, pes etmedim şimdi farklı bir yol çizmek istiyorum araştırmalarım sürüyor umarım 40 lı yaşlarımın başında finansal özgür olurum bir blog oluşturmak istiyorum tecrübelerimi paylaşacağım Latteden Borsaya duyduğum kulağıma hoş gelen en güzel ad bana bir İsim önerir misiniz ?

    Temmuz 5, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Seçkin Bey,

      Araştırmalara başladıysanız önünüzde sonsuz seçenek olduğunu göreceksiniz. Hata yapmaktan korkmayın, sonsuz seçeneğiniz olması aynı zamanda hataları düzeltmenin sonsuz yolu var demektir. Sadece denemeye ve ilerlemeye devam edin.

      İsim önerim yok ama sizi yansıtan ve kolay telaffuz edilen bir şey olsa mükemmel olurdu.

      Başarılar dilerim.

      Saygılar.

      Temmuz 7, 2020
  6. HUSEYIN demiş ki:

    Ben de 5 yıldan beri borsadayim. BIST 30 harici hisseye girmem. Kısa vadeli al sat yapmam. Ancak gördüğüm şu kardeş. Bu algoritmalar ve Kurt borsacilar bizim gibi küçük yatirimcilara para kazandırmaz. Biraz kar elde ettigimi görür görmez tamamen bistten ayrılıp banka fonlarına yonelcem. Tefas i bı incele ne demek istediğimi anlarsın.

    Temmuz 13, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Hüseyin Bey,

      Ben dürüst ve yetenekli kişiler tarafından yönetilen büyüme hisselerinde farklı bir tecrübe yaşadım.

      Onun için borsaya küsmeyi hiç düşünmüyorum.

      Tabii ki fonları da mutlaka değerlendirmek lazım. Sonuçta yetenekli kişiler tarafından yönetilen fonlarda da güzel kazançlar elde edilebiliyor.

      Saygılar.

      Temmuz 15, 2020
  7. Mehmet Ali Bilge demiş ki:

    Merhaba,

    Blogunuzu çok beğendim.

    Uzun zamandır tasarruf ve yatırım konularında meraklı olsam da borçlarımı (askerlik vb zorunlu hallerden doğan ve PS4, bilgisayar vb keyfi sebeplerden biriken) kapattıktan sonra mütavazi bir kapital ancak Kasım ayında bir portföy oluşturdum. Ama ilk ay sonunda hisse senedi yatırımlarında temettü hisseleri haricindeki yatırımları fonlara bırakmaya karar verdim. Bunun için de MAC bana en iyi görünen fon oldu. Yöneticisinin tavırları ve açıklamaları da Türkiye’de duymak istediğim açıklamalar.

    İŞ Bankası Elektrikli Araçlar Fonunu hiç incelediniz mi? Evet ise, yorumunuzu duymak isterdim.

    (İnsan okudukça daha kolay karar alırım sanıyor. Fakat daha da zorlaşıyor.)

    Sevgiler

    M+

    Aralık 5, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Mehmet Bey,

      Okudukça öğrenirsiniz, öğrendikçe ağaç dalları gibi öğrenecek daha çok şey olduğunu görürsünüz. Bu iş her şeyde böyle değil mi? Ama biz kendimizi geliştirmeye devam edelim.

      İş Bankası Elektrikli Araçlar fonu hakkında maalesef hiçbir bilgim yok.

      Bol kazançlar dilerim.

      Saygılar.

      Aralık 6, 2020
  8. Erhan demiş ki:

    Merhaba,
    Harika bir blogunuz var. Yazdığınız yazıları soluksuz okudum. Ben de sizin yatırıma başladığınız yaşta biri olarak böyle bir girişimde bulunma niyetindeyim. Merak ettiğim şey ise , bu 4 yıllık süreçte hisse seçimlerinizi hangi kriterlere göre yaptınız? Nasıl inceliyorsunuz hisseleri? Ve hisselerde hiç satmadan düşse de çıksada satmadan bekliyor musunuz?

    Ocak 15, 2021
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Erhan Bey,

      Öncelikle teşekkür ederim.

      İlk başladığımda düzenli temettü veren, iyi yönetilen ve büyüyen şirketlere yatırım yaparak başladım. Sonra da temettü kriterini biraz boşlayıp kârını arttıran şiketlere odaklandım.

      Hisselerimi hiç satmasaymışım sanırım çok daha iyi yerlerde olabilirmişim. Ama maalesef o iradeyi sürdüremedim.

      Şimdi ise portföyümde bir adet yatırım fonum ve çeşitli hisse senetlerim var ve tasarrufa da olduğu kadar devam ediyorum.

      4 yılı tamamlamak üzereyim. Şu anlık gidişattan memnunum:) Finansal kölelikten kurtulmak sandığım kadar kolay olmuyor ama ilerleme gösteriyorum.

      Saygılar.

      Ocak 17, 2021
  9. Kadir demiş ki:

    Merhabalar
    Bloğunuzu merakla ve ilgiyle okumaya incelemeye başladım devam ediyorum. Sanırım yaşla ilgili bir konu özellikle bizim ait olduğumuz kuşak 1985 -1999 doğumlu olan kuşak 30 lu yaşlarda tasarrufun gerekliliği birikim ve yatırımın yapmanın önemini anlamaya başlıyor. Açıkcası bloğunuzun içeriğinin benim gibi nasıl başlaması gerektiğine karar veremeyen kişiler için oldukça yararlı olduğunu düşünüyorum.
    Ancak yinede aklıma takılan bazı konular var ve tecrübelerinizden faydalanabilmek adına size danışmak istiyorum.
    1-Başlangıç için öncelikle temettü geliri ( temettü verimi yüksek olan ) hisselere yatırım yaparak başlamayı planlıyorum ancak temettü gelirinin hissenin fiyatındaki değişimin uzun vade de ( en az 1 yıl ) enflasyon karşısında değerlenip enflasyonun üstünde değer kazıncı yakalanabilir mi?
    2-Ayrıca temmettü dağiıtan şirketlerle ilgili bazı blog sayfalarında ve youtube videolarında olumsuz bir anlatım da var. temettü dağıtan şirketin aslında büyümediği temettü dağıtımı yapan şirketlerin kücülmeye mahkum olduğu gibi yani temettü yerine yatırım yapan şirketlerin tercih edilmesinin yatırımları katlayacağı yönünde.
    Bu konulardaki fikirlerinizi merak ediyorum.
    Teşekkürler çalışmalarınızın devamını ilgiyle ve merakla takip etmeye devam edeceğim.
    Saygılarımla

    Mart 31, 2021
    Yanıtla

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.