Bedava Dünyayı Gezmek

Finansal bağımsızlığınızı kazandıktan sonra yapacaklarınızın sınırı yok. başkalarının koltuklarında bedavaya konaklayarak dünyayı da gezebilirsiniz ya da bir Norveç balıkçı teknesinde denize de açılabilirsiniz.

Erken emekli olma hayali… Sanırım düşünmesi en güzel şeylerden bir tanesi benim için. Allah sağlık versin, hisse senetlerinden elde ettiğim temettülerle finansal bağımsızlığımı kazanınca yapabileceğim şeylerin sınırı yok. Portföyüm benim için çalışacak, bana pasif gelir sağlayacak. Ben de bu fare yarışından kurtulup istediğim şeyleri yapacağım.

Ah diyorum keşke bu işe 20 yaşında başlasaymışım. Şu anda emekliliğimin tadını çıkarıyor olurdum. Emekli olmak derken de tabii ki oturup sabahtan akşama kadar boş boş dolanmaktan bahsetmiyorum. Boş boş durunca en fazla iki hafta tatlı geliyor. Sonra canım sıkılıyor.

Ben istediğim şeyleri istediğim kadar yapmaktan, kendi zamanımın bana kalmasından ve onunla istediğimi yapmaktan bahsediyorum. Yararlı olmaktan, gereksiz şeyler yapmamaktan…

Ben de bu yazıda az para ile dünyayı gezerken hangi internet sitelerinden ve olanaklarından yararlanabilirim ona bakacağım.

Öyleyse neler yapabileceğime bir bakayım…

Bir yazıda “başka bir ülkeye taşınırsam bu günkü gelirimle ne yapabilirim?” onu incelemek istiyorum fakat şu an ana mekanım Türkiye olacak. Buradan emeklilik gelirim ile dolaşmaya çıkacağım.

Çok bol param olmayacak ileride fakat özgür olacağım. Onun için şimdi az para harcayarak dünyada neler yapabilirim bunları inceleyeceğim.

1) Couchsurfing.com

Dünyayı dolaşabileceğinizi hem de hiç otel parası vermeyeceğinizi düşünün. Yeni insanlar tanıyabilir, yeni yerler görebilir, belki de en çok seveceğiniz yemeği tadabilirsiniz (Bu yemek konusu beni her zaman meşgul ediyor, gerçekten belki de en sevdiğim yemeği hiç tatmadım). Hem de konaklama parası vermeden. Türkiye’de de yayılmaya başladı bu uygulama. Ben kullanmadım ama yurtdışında kullanan arkadaşlarım memnun kaldılar. Sadece evinde kalacağınız insanı dikkatli seçmek gerekiyor. Yorumları ve puanları dikkate almalı ve çok iyi incelemelisiniz.

Senaryo şu: Emekli olmuşsunuz, temettüler şıkır şıkır hesaba yatıyor, pasaportunuz cebinizde, istediğiniz ülkeye gidip dolaşıyorsunuz ve Couchsurfing ile konaklıyorsunuz. Böylece konaklama parasını sıfıra indiriyorsunuz Güzel bir erken emeklilik hayatı olurdu. 40’lı yaşlarımızdayız zaten enerjimiz de paramızda var. Daha ne olsun…

Sadece pasaport parası, vize parası, yiyecek ve ulaşıma para harcamam gerekecek. Yatacak yeri Couchsurfing ile ayarlarsam ne güzel olurdu çünkü böyle gezilerde de en çok para otele veya hostele veriliyor. Yemek bir şekilde hallediliyor.

2) Gönüllü Çalışarak Dünyayı Dolaşmak

İnternette bir çok gönüllü çalışma siteleri var. Siz emeğinizi veriyorsunuz, onlarda size kalacak yer, yemek ve belki biraz da cep harçlığı sağlıyor. Para derdim olmazsa böyle gönüllü çalışabilirim. İstediğim zaman da bırakırım.

Bu internet siteleri sayesinde, Norveç’te bir balıkçı teknesinde tayfa olabilirsiniz. Ya da bir Yunan adasında zeytin toplamaya yardım edebilirsiniz. Sayamayacağım yüzlerce alternatiften biri de Güney Kore’de bir hostelde çalışmak. Size emeğiniz karşılığında bir ödeme yapmıyorlar, yatacak yer veriyorlar. Çoğu zaman yemek de dahil oluyor. Süper olurdu değil mi? Sınırsız özgürlük, istediğin gibi çalışmak ya da çalışmamak.

Bu uygulamanın kullanan iki tarafa da faydası var. İşverene faydası ucuz iş gücü bulması, çalışana faydası da dünyayı ucuza çok az çalışarak gezme fırsatı.

Bunun Türkiye’de dünyadaki kadar yaygın olmaması çok düşündürücü. İnsanlar Tayland’daki çiftliğinde çalıştıracak adam bulabiliyorlar böylece. Bizim de böyle şeyleri kullanmamız gerekiyor bence.

Burada da pasaport parası, varsa vize parası ve ulaşım parasını ayarlamak gerekiyor. Yatacak yer ve yemeği orada hallediyoruz. Sadece sizden 4 saat yunan adasında zeytin toplamanızı ya da resepsiyonda durmanızı isteyebilirler.

Denemediğim bazı alternatifler şunlar;

Remoteyear.com

Interexchange

Toparlarsam…

Erken emeklilik benim için sadece bir yerde yatmak anlamına gelmeyecek. Onu da yapacağım tabiki. Ama asıl amaç istediğim zaman istediğim işi yapmak. Yani bunu zorunda olduğum için yapmamak.

Bunun için tabi ki önce yeterli bir pasif gelir, enerji, sağlık ve anlayışlı bir eş gerekiyor 🙂

Siz bunlardan birini denediniz mi? En önemlisi, ileride böyle bir şey yapmayı düşünüyor musunuz?

Saygılar.

3 Yorum

  1. gumbil2 demiş ki:

    9 ay seve seve kullandım Couchsurfing’i şimdi pandemi nedeniyle ara vermek zorunda kaldım 🙁

    Ocak 17, 2021
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Gumbil2,

      Maalesef bana daha kullanmak fırsat olmadı. Çok isterdim ama kullanabilmeyi.

      Umarım en kısa zamanda normale döneriz de böyle güzel şeyleri deneyebiliriz.

      Saygılar.

      Ocak 17, 2021

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.