Finansal Bağımsızlığı Altın ile Kazanmak

Herkese selamlar.

Altın büyük ihtimalle ülkemizde özellikle bireysel yatırımcılar için en önemli yatırım aracıdır. Bunda yüksek enflasyonun ve parayı yastık altında tutmanın yıllar içinde verdiği güvenin de etkisi büyüktür.

Sadece ev hanımlarının değil biz borsacılar arasında bile portföyü dengelemek için çok yüklü miktarda kullanıldığını görüyoruz.

Paylaşılan portföylerde genellikle bir miktar altın oluyor. Yeni başlayanlar da altın olmalı mı, ne kadar olmalı gibi sorular soruyorlar. Yani altın çekiyor.

Bu yazıda olaya biraz farklı bir açıdan bakacağım. Acaba finansal bağımsızlığımı sadece altın ile kazanmaya kalksam ne kadar para biriktirmem gerekiyor?

Çıkan sonuç biraz ilginç:) Hadi başlayalım.

Finansal Bağımsızlığı Altın Biriktirerek Kazanmak

Altına Karşı Kaybettiğim İki Yıl

Her ne kadar benim için yabancı bir yatırım aracı olsa da portföyün kaydını tutmaya başladığım 2017-2018 yıllarında da altının getirisinin altında kaldım.

Daha açık olmak gerekirse 24 ayar gram altın 2017-2018 yıllarında toplamda %58,38 artarken, portföy %32,38 yükseldi.

Merak edenler 2018 sonu itibariyle portföy durumuma buradan bakabilir.

Aslında dolar bazında bakınca altının çok etkileyici bir grafiği yok. Enflasyonu dahil ederek bir grafik oluşturduğumuzda 100 yılda karşımıza şöyle bir tablo çıkıyor.

Enflasyondan Arındırılmış 100 Yıllık Altın Dolar Grafiği Kaynak: Macrotrends

Fakat TL olarak bakınca daha kısa vadede daha etkileyici bir sonuç çıkıyor. En erken 1997 yılına kadar ulaşabildim. Onu vereyim.

1997-2019 Gram Altın TL Grafiği Kanyak: Tradingview

Her ne kadar dolar olarak altının fiyatı sürekli yükselen bir grafik çizmese de gram altın/TL olarak baktığımızda sürekli yukarı giden bir grafik var. Bunda da Türk Lirasının dolar karşısında sürekli değer kaybetmesinin etkisi büyük.

Bu bilgiyi verdikten sonra portföye geri dönelim.

Sanırım bu sene de portföy altının gerisinde kalacak. Fakat altını yakalayamasam da döviz getirisini geçeceğimi düşünüyorum. Bu işler sıra ile… Belki sonra gram altına gelir:)

Borsaya yatırım yaptığım için pişman mıyım? Kesinlikle hayır. Çünkü eğer sadece altına yatırım yapıp başka hiç bir şey yapmasaydım bugün olduğum noktada olmazdım. O yüzden biriktirmeye ve yatırıma devam ediyorum.

Dikiz aynasından baktığınızda herşey daha berrak gözükür.

Warren Buffett

Neyse konumuz bu değil, onun için burayı fazla uzatmayalım.

Erken Emeklilikte %4 ve 300 Kuralları

Bu blogu düzenli okuyanlar artık “Erken Emeklilikte %4 Kuralını” çok iyi biliyor olmalılar.

Kısaca erken emekli olmak için %50 Amerikan hisse senedi ve %50 Amerikan tahvillerinden oluşan bir portföy yaptığınızda paranızın her sene %4’ünü çekerek sonsuza kadar dayanabiliyorsunuz.

Portföy zaten %4’ten fazla getiri elde ettiği için de paranız azalmıyor. Enflasyona da yenilmiyor.

Şimdi burada bir özeleştiri yapayım. Maalesef burada Türkiye için yapılmış bir çalışma yok. Bu iş benim bilgi setim için imkansız olduğu için hiç girişmiyorum. Yapabilen varsa bence çok iyi bir yüksek lisans ya da doktora tezi olabilir 🙂 O da olmadı toplum hizmeti olur.

Ama biz yine de bunu Türkiye’ye uyguluyoruz ve enflasyon artı %4 kazanırsan bu %4’ü çekersen ve kalanı ile ömür boyu yetecek bir erken emeklilik portföyü oluşturursun diyoruz. Bu portföy enflasyona dahil herşeye dayanıklı oluyor. Sadece müsrif damada dayanıklı değil.

Olayı basitleştirmek için de “300 Kuralı”nı kullanıyoruz.

Bu da %4 kuralından türeyen ve aylık harcamanın 300 katı kadar para biriktirirsen ömrünün sonuna kadar yetecek hatta müsrif olmayan torununun torununa da yetecek bir paranız olmasından bahsediyoruz.

Şimdi sadede geliyorum.

Eğer bu finansal özgürlük portföyünü borsa ve tahvilden değil de tamamen altından yapsam ne kadarlık bir altın biriktirmem gerekir?

Tamamen Altından Meydana Gelen Bir Portföyle Erken Emeklilik

Peki tüm erken emeklilik portföyümü altından oluşturursam ne olur? O zaman emekli olmam için ne kadar bir para gerekir? Şimdi de bunu inceleyelim.

Bazı varsayımlarım var:

Doğal olarak altında enflasyonun olmadığını varsayıyoruz. Yani bu gün elinizdeki 500 TL ile bir takım elbise alırken, bundan 50 yıl sonra belki bir sakız alabiliyorken, bugünkü 2 gram altınla bundan 50 yıl sonra o ceketi alabilirsiniz.

Böylece “enflasyon + %4 kuralının” enflasyon kısmını halletmiş olduk.

Yani altın portföyünde enflasyonu dert etmemize gerek yok.

Şimdi de getiri kısmına bakalım.

Elimizde gram altın tutuyoruz ve ekmek teknemizle al-sat yapmıyoruz. Al ve tut stratejisinde altınımızı borç verecek ve onun karşılığında bize yıllık getiri sunacak bir yatırım aracı arıyoruz.

Amacımız belli bir getiri ile ne kadar altın biriktirirsek onun getirisi ile emekli olabiliriz, onu öğrenmek.

Getiri oranlarına baktığımda ben en fazla yıllık %1,5 oranında vadeli altın mevduat faizi vereni gördüm. Daha fazla veren varsa hesap biraz daha değişebilir. Ama ben %1,5’i alacağım. %15 vergiyi de hesaba katmayacağım.

%4 Kuralının Altın İçin Değiştirilmesi

%4 kuralı enflasyon artı %4 getiri üzerine kurmuştuk. Altını ise doğal olarak enflasyon etkilemiyor ve getiri oranı da %1,5.

Basit bir hesapla (100/1,5)*12 = 800 çıkıyor.

Yani aylık gereken paranın 800 katı kadar gram altın biriktirirsem, %1,5 getiri elde ederek finansal bağımsızlığımızı kazanabilirim.

Peki bu tutar ne kadar eder?

Finansal özgürlüğümü kazanmam için gereken günlük miktar 140 TL. Yani harcamalarımı karşılamam ve maaşımı ikâme etmem için gereken tutar bu.

Gram altın olarak baktığımda ise 1 günde 0,5 gram altın yapıyor. Aylık ise 15 gram altın.

Finansal bağımsızlık için gereken portföy büyüklüğü 800*15= 12.000 gr altın.

Finansal özgürlüğümü kazanmam ve bir daha maaşım kadar para kazanarak geçinmem için ve bunu gram altını vadeli gram altın hesabında tutarak yapmak istediğimde 12.000 gram altın biriktirmem gerekiyor.

Böylece bunu %1,5’ten vadeli altın mevduatında değerlendirerek 180 gram altın elde ederim.

Ayda 15 gramını bozdurarak geçinip gidebilirim.

Toparlarsam

Finansal bağımsızlığı altın ile kazanmak mümkün. Fakat bunun için çok büyük miktarda altın biriktirmek gerekiyor: 12.000 gr yani 12 kilo.

Enflasyon riskinin olmaması ve hiç riske girilmemesi sanırım getiriyi de sınırlıyor.

Şu anki tutar ne kadar mı? Kaba bir hesapla 12.000*280= 3.360.000 TL

Sanki bana biraz fazla geldi:)

Saygılar.

7 Yorum

  1. Kenan demiş ki:

    Yiğit Bey %4 kuralı ile ilgili hiç deginmediginiz bir nokta var bence.O da vergiler.Vergilerin yeterince yüksek olduğu bir olası gelecekte birikimlerin ne miktarı ne de getirisi daha olumlu şartlar altında bile yeterli olmayabilir.Amerikan tarihinde %94 gelir vergisi bile uygulanmıştır.Tabi bu en yüksek gelir grubu için geçerli.Ama yine de dikkate almakta fayda var.

    Ağustos 26, 2019
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Kenan Bey,

      Vergiler çok çok önemli. Aynı yatırım fonlarındaki komisyonların yatırım yapma ya da yapmama kararını belirlediği gibi, bir enstrümana konulan özel vergiler de o konudaki yatırım kararımızı etkileyebilir.

      Fakat gelecekteki belirsiz vergilere göre de planlama yapamıyoruz. Bu tür vergiler genellikle stabil olurlar.

      Saygılar.

      Ağustos 26, 2019
  2. Umut demiş ki:

    Yiğit Bey selamlar. Altın sevdiğim bir yatırım aracı. Yıllarca kasa kira bedeli ödedikten sonra Vakıfbank altın günlerine başladı ve katıldım. Yıllık %2.40 veriyor net. Tabii ki çok avantajlı geldi ve hemen değerlendirdim. 1 yılın dolmasına 4 ay var bakalım. 8 aydır bankaya bile uğramadım. Yatıyor kuzucuklar. Bu %2.40 uzun süre devam eder mi bilmiyorum ancak sizin hesabı şu an ićin değiştirdi:))

    Ağustos 26, 2019
    Yanıtla
  3. Burak demiş ki:

    Merhabalar, %4 kuralının senelik %4 reel getiri yaratmaktan geldiğini sen de benim kadar biliyorsundur. Maalesef Türkiye ve gelişmiş ülkeler son zamanlarda faizlerde böyle bir reel getiri vermemekte.Hatta Türkiye’de % 0’a inen reel faizden dolayı son 8 senedir kur artış göstermekte.
    % 4 kuralının da sebebinin uzun vade yatırımda tahvil ve SP500 endeksinin %4 reel getiri sağladığı analizinden geliyor fakat bu analiz 2008 krizi gelmeden önceydi. Ondan sonra çok şeyler değişti dünyada. İlk aklıma gelen reel faizlerin düşmesi. Yani demem odur ki yattığımız yerden herhangi bir hisse ya da bono endeksine yatırım yapıp %4 reel getiri beklemek maalesef çok zor bu dönemde. Yani bu getiriyi elde etmek için endeksi yenmemiz gerekir ki çok kolay bir iş değil. Son 10 senedir Warren amcam da geçemiyor SP500 endeksini. Umarım önümüzdeki zamanlarda tekrar dünya ekonomisi iyi yerlerde olur yoksa işimiz yaş. Bu arada bu %4 kuralıyla ilgili Türkiye için bir analiz yapabilirim. Blog’unda paylaşmak istersen maille bana ulaşabilirsin.

    Ağustos 28, 2019
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Burak Bey,

      Zaman zaman %4 kuralını inceliyorum. Artılarını eksilerini de yazıyorum.

      50 yıllık periyotlar halinde sistemi taradığı için en güvenli tutar olan %4’ü almışlar. Belki 2008’den sonraki 50 yıllık analizlerde bu değişebilir. Belki de değişmez:) takip edeceğiz.

      S&P 500’ü geçmek ise şu an benim için imkansız. Warren Buffett yönettiği for büyüklüğü açısından bunu yapması çok zor artık. Fakat kendisi 1 milyon dolarım olsaydı senede çok kolay %50 kazanırdım da demişti. Yani bizim de şansımız yok değil ama çok fırın ekmek yememiz lazım.

      %4 kuralı gibi bir analiziniz olursa burada konuk yazar olarak alabilirim tabii ki. Çok da güzel olur. Türkiye’de geniş zaman serilerinde en az enflasyon üstü ne kadar getiri elde elde etmemiz gerektiğini bulmuş oluruz.

      Saygılar.

      Ağustos 28, 2019

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.