Haziran 2019 Sonu İtibariyle Portföy Durumu

Herkese selamlar! Haziran 2019’u da bitirdik.

Benim için değişik bir ay oldu. İki yıldır devam ettiğim işletme doktorasının son dersinden kaldım ve doktoradan atıldım. Biraz canım sıkıldı. Sonuçta iki yıllık bir emek var. Neyse hayat devam ediyor. Belki sonra tekrar devam ederim.

Bizi ilgilendiren yatırım durumlarında ise işler biraz karıştı. %90 hisse senedi, %10 nakit olan pozisyonumu bozdum ve %100+100 hisse senedine geçiş yaptım. EREGL, GEDZA ve AKMGY alımı yaptım.

Öte yandan bu ay portföyün oyun bozanı SODA oldu. Yaklaşık %20 civarında bir değer kaybetti ve portföyün performansını aşağı çekti.

HEKTS’ın ise 13.00 ile olan kavgasında galip gelerek ilk kez 13.00 TL üstüne attı. Bu arada bir tespitim var. Düşen ve değerinin altında sanıp aldığım şirketlerdense yükselen ve yeni zirveler yapan şirketlerde para kazandığımı farkettim. Bilmem siz bu konuda ne düşünürsünüz?

Kalanına zaten hisse senedi bölümünde değinirim.

Yeni portföy stratejisi kapsamında ilerleyen tarihlerde belli bir orana kadar Eurobond tutmaya karar verdim. Sessiz kaldığım süreçte zamanımın çoğunu Eurobondları araştırarak geçirdim. Bunun hakkında da biraz konuşalım ve size ayrıntıları dilim döndüğünce anlatayım.

Tasarruf yönünden ise güzel bir ay oldu. Kısmetse İngiltere’ye gitmeme iki ay kaldı. Orada para biriktirme kapasitemin üçe dörde katlanacağını tahmin ediyorum. Bu durum bana tasarrufta ve portföy büyüklüğünde eşik atlatabilir. Her şey yolunda giderse 40 yaşına varmadan erken emekliliğimi ilan edebilirim. Zaten işler olgunlaştıkça sizinle de paylaşırım. Bakalım her şey kısmet.-

Lafı fazla uzatmadan, “hadi başlayalım”.

Haziran 2019 Sonu İtibariyle Portföy Durumu

Piyasalarda Son Durum ve Düşüncelerim

İstanbul seçimlerini geride bıraktık. S-400 mevzusu ise devam ediyor. Bunların yanında bir de Doğu Akdeniz ve Suriye meselelerimiz var. Bahsetmeye gerek yok, herkes benden daha bilgilidir bu konuda zaten.

Bazen canım çok sıkılıyor, moralim bozuluyor. Ama Türkiye’nin refahının 10-20 sene sonra daha fazla olacağına güvenmekten başka şansım yok. Zaten uzun vadeli bir yatırımcı mutlaka iyimser olmalı. Yoksa zaten nasıl tutacaksın hisseleri?

Bunların dışında finansal olarak bizi ilgilendiren en önemli kısım FED’in faiz artırımlarına ara vermesi. Dolaşan parayı tekrar bollaştırarak borçlarımızın faizini azaltabilir, likiditeyi bollaştırabilir ve herkesin dilinde olan gelişmekte olan ülkelere olan fon akışını hızlandırabilir.

Bu para ile ne yapacağımız ise bize kalıyor. Artık burayı takip edenler devletlerin tasarruf etmesi ile kişilerin ya da şirketlerin tasarruf etmesi arasında pek fark olmadığını biliyor. Yatırım da aynı şekilde…

Nasıl borç alıp yatırım yapmayan ya da verimsiz yatırımlarla parasını çar çur eden şirketlerin borsada beli doğrulmuyorsa, kişilerde ve devletlerde de benzer biri durum var.

Umarım yeni çıkan fırsatta borçlandığımız parayı akıllı ve geri dönüşü yüksek yatırımlarda kullanırız.

Mayıs 2019’da sırasıyla BIST 100 90.590, dolar 5.84 TL, gram altın 244 TL ve sterlin de7,37 TL’ymiş.

Haziran 2019 sonunda ise; BIST 100 96.485, dolar 5,78 TL, gram altın 262 TL ve sterlin de 7,36’dan günü kapattı.

Altın öyle bir uçtu ki arkasından bakakaldım. Başarılarının devamını diliyorum. Ev hanımlarına geçilmeye devam.

Haziran 2019 İtibariyle Portföy Durumu

Portföyün hisse senedi varlığı 56.367 TL.

Sterlin varlığının karşılığı 736 TL.

Böylece portföyün toplam değeri 57.112 TL oldu. Şu ana kadar portföyün ulaştığı en yüksek rakam bu. Ayrıca yaklaşık 30 ayda biriktirdiğim para da 1 yıllık maaşıma eşit oldu.

Şu an bakıyorumda benim için hiç de kolay olmadı bu süreç. Kağıt üzerindeki en zor hesaptan daha da zor olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Her şeye rağmen tasarruf ve yatırıma devam ediyorum. 30 ay süren 1 yıllık maaşım kadar birikim yapma süremin mevcut yatırımın bileşik getirisi ve artan tasarruflar ile daha da kısa zaman alacağını düşünüyorum.

Mayıs 2019 Portföydeki Nakit Durumu

Normalde %90 hisse senedi %10 nakit tutuyordum. Fakat bu kuralı bozdum ve şu an %100 hisse senedindeyim.

Tabii şu anda banka hesabında uyuyan 100 sterlini saymazsak. Şu anki sterlin kuru 7,36 olduğundan portföyümdeki nakit miktarı 736 TL oluyor.

Bundan sonraki senelerde burada bana sabit dolar getirisi sunan Eurobondları göreceksiniz.

O zamana kadar portföyümdeki toplam nakit tutarı 736 TL‘ye düşmüş durumda.

Haziran 2019 Hisse Senedi Varlıkları

Hemen investing.com’da yaptığım klasik portföyü vereyim.

Mayıs 2019 portföy durumunu merak edenler buradan ulaşabilirler.

Bu ay portföye elime geçen toplu para ile 6.000 TL’nin üzerinde ekleme yaptım.

Haziran 2019 Hisse Senedi Portföy Varlığı

HEKTS portföyün ana omurgasını oluşturmaya devam ediyor. İkinci çeyrek sonuçlarını merakla bekliyorum. Yalnız şöyle bir sıkıntım var. HEKTS konusunda daha çok şey öğrenmem lazım. Mesela tarım ilacı satan arkadaşlarıma gidip HEKTS’ı sormam lazım. Gübreleri beğenildi mi bilmem lazım. Şu ana kadar buna fırsatım olmadı. Anca bilgisayar başında oturup internet sitesi karıştırıyorum. O da bana yetmiyor. Hal böyleyken, HEKTS’a geleceğimi emanet ettim diyebilirim.

GEDZA ise portföyde ikinci en büyük hisse konumuna yükseldi. İzlemeye devam ediyorum.

Çok sığ durumda ve küçük bir şirket o yüzden çok dikkatli olmak gerekiyor. O yüzden karar verirken çok dikkatli olmak lazım diyeyim.

SODA bu ay sürpriz yaptı. Ciner Grubu ile Amerika’da Doğal Soda Külü yatırımı yapma kararı aldılar. Yatırımın bitiş tarihi 2024 olarak düşünülüyor. Okumak isteyenler için KAP’a düşen haberi buraya bırakayım.

Fakat bu piyasa tarafından sevilmedi. Bay Piyasa’nın sağı solu belli olmuyor. Verdikçe veriyor aşağı. Ben ise tabii ki süreci izledim. Acelem yok. Beklerim. Yatırım yapan şirketleri Bay Piyasa’nın aksine seviyorum.

Yeni Gimat GYO ise otel anlaşmasını iptal etti ve oteli aynı koşullarda kendi kurdukları şirkete devrettiler. Umarım işletebilirler:) İzlemeye devam edeceğim.

Erdemir, Akmerkez GYO ve FROTO’da ise önemli bir değişiklik yok. Kârlılıklarını izlemeye devam edeceğim.

Portföyümün genel gidişatından memnunum. %75’i HEKTS, GEDZA ve SODA’dan oluşuyor. %11’i GYO’larda.

Tasarruf ve yatırıma devam.

Eurobond Stratejisi

İleride daha ayrıntılı yazacağım fakat size pasif gelir stratejimi biraz açmam gerekiyor.

Pasif gelir ederek erken olmayı planlıyorum ve bunun ana ayağını da ortak olduğum şirketlerden elde edeceğim temettüler oluşturacak. Fakat bu gelir kalemi TL olması sebebiyle döviz şoklarına karşı beni kırılgan yapıyor. Ayrıca bir hissemin temettü kesmesi gibi bir durumla karşılaşmam, erken emeklilikteki gelirlerimi kısa vadede çok daha kırılgan yapabilir.

Portföyü dövizle koruyacağım derken %2 veya 3 döviz mevduat faiz geliri elde etmek de bana göre değil.

Bu yüzden de, TL’de duran kısmını uygun bulduğum yerlerden Eurobonda kaydırmayı planlıyorum. Bu şu an portföyün %10’u yapıyor. Borsa yükseldikçe, zaman içinde bu oranı %30-40 arasına daimi olarak çıkarmak niyetindeyim.

Sadece devlet Eurobondlarını, biner dolarlık limitler dahilinde, bileşik faizini uygun bulduğum yerlerden alacağım ve vadesine kadar tutup hiç satmayacağım. Bunu yaparken S&P 500’ün 90 yıllık ortalamasının 9 küsür olduğunu da unutmuyorum.

Böylece alım satım vergisinden korunmuş olacağım. Aynı zamanda altı ayda bir dolar faiz geliri elde edeceğim. İleride, şimdi nasıl temettü geliri ile hisse alıyorsam, duruma göre faizle hisse senedi ya da temettü ile Eurobond alımı yapabilirim.

İnsan portföyü küçükken fark edemiyor ama ileride temettü gelirleri ve faiz gelirleri arttıkça sermayenin yeniden dağıtması ve bir şekilde yatırıma dönüştürülmesi gerekiyor ve bu dişe dokunur bir miktar oluyor.

Çok zevkli , tatmin edici bir durum fakat çok da dikkatli olmak lazım. Daha bizim harcımız değil tabii.

Kısaca Türkiye Cumhuriyeti Eurobondu’nun avantajlarından bahsedeyim. Banka Eurobondları ayrı bir konu.

  • Döviz mevduatından daha fazla faiz geliri elde edebiliyorsunuz.
  • Bizim gibi küçük yatırımcılar için döviz tevdiat hesaplarının aksine, belli bir miktara kadar sıfır stopaj var. Belli bir kısmının üstü için beyanname vermeniz lazım ve daha yüksek gelir vergisi ödeyebilirsiniz. Geçen senelerde bu rakam 34.000 TL imiş. Yani 34.000 TL karşılığı Eurobond faizinde vergi olmuyormuş. Fakat tabii ki vergi uzmanı değilim, ayrıntılı bakmak lazım. –
  • Son olarak da eğer iyi bir bileşik faiz ile alırsanız uzun bir süre boyunca yüksek dolar faizini garantilemiş olursunuz.

Dezavantajları da var:

  • Mesela itfa tarihi (borcun geri ödenme tarihi) 2034 yılı olan bir Eurobond aldınız. Zaman içinde fiyatı artabilir de azalabilir de. Diyelim ki Türkiye’nin riskleri çok aşırı arttı ve faizler yükseldi. Örnek olarak 100 dolara aldığınız Eurobond 70 TL’ye düşebilir. Yani vadesinden önce satarsanız anapara riskiniz var. Her yatırımda olduğu gibi bana hiç lazım olmayacak para ile girmem gerekiyor.
  • Bir diğer risk de Mesela %7 faizle aldınız. Artık 2034’e kadar %7 faize sabitlediniz demektir. Oldu da döviz mevduat faiz oranları %12’ye çıkarsa kârdan zarar edebilirsiniz. Mesela beş yıllık bir Türkiye devlet Eurobondunun faiz oranı risk algısı (CDS oranları) ve Amerikan 5 yıllık tahvil faiz oranının toplamından oluşuyor. Bu ikisindeki artış Eurobond faizlerini arttırıp fiyatını düşürebilir.
  • Bir diğer sıkıntı da vergi beyannamesi verirken temettü ve kira gibi gelirlerinizi de ekliyorsunuz. Başka eklemeler de olabilir, iyi araştırmak lazım.

Yanlış bir şey söylememek ve kimseyi yanıltmamak için daha fazla ayrıntıya girmiyorum.

İsteyenler Hisse.net’teki Eurobond başlığını baştan sona okuyabilir. Ben öyle yaptım ve faydasını gördüm.

Stratejim özetle;

Dolar biriktirerek uygun fiyattan, vadesinden önce satmamak kaydıyla yüksek faizli devlet Eurobondu almaya çalışmak olacak. Ana amacım vergi vermeyecek oranda uzun vadeli dolar faiz gelirine erişebilmek ve temettü gelirinin yanına ek sabit bir döviz pasif geliri elde etmek.

Meyvesini vermesi beş on yılı bulabilir ve biriktirirken sabırlı olmam lazım.

Bakacağız…

Hisse Alımları

18,30 TL maliyetle 21 adet AKMGY hissesi aldım. Bu satın alma ile temettü gelirimi 51,03 TL arttırmış oldum.

7.33 TL maliyetle 69 adet EREGL hissesi aldım. Bu satın alma ile temettü gelirimi 86 TL temettü geliri eklemiş oldum.

Son olarak 2.025 adet GEDZA aldım. Temettü gelirim 202,5 TL artmış oldu. Diğer hisse senetlerimin aksine bunu kısa-orta vade için aldığımı belirteyim.

Hisse Satışı

Bu ay hiç hisse senedi satışı gerçekleştirmedim.

Bu aşamada size bir şey söylemek istiyorum: Wall Street’te yıllar geçirdikten ve milyonlarca dolar kazanıp kaybettikten sonra size şunu söyleyebilirim: Ben düşündüğüm şeyler sayesinde zengin olmadım. Ben oturarak zengin oldum. Anlatabildim mi? Yerimde sıkı sıkı oturarak! Borsadaki tahminlerin doğru çıkması iş değil. Yükselecek ya da düşecek fiyatları önceden tahmin edip buna göre davranan pek çok yatırımcı vardır. Doğru anda doğru tahminlerde bulunan ve en fazla kâr sağlaması gereken anlarda alım satım yapan birçok kişi tanıdım ben. Ve bu kişiler de bir türlü zengin olamadı – tıpkı benim gibi. Hem doğru tahminlerde bulunan hem de yerinde oturmasını bilen insanlar ender bulunur. Bunu öğrenmesi kolay değildir. Ama borsada para kazanmanın tek yolu bu beceriyi edinmektir. Acemiyken 100 dolar bile kazanmak zordur, ama oyunun kuralını öğrendikten sonra milyonlarca dolar kazanmak işten bile değildir.

Jessie Livermore

Temettü Gelirleri

Bu ay aşırı gecikmeli olsa da SODA temettüsü yattı. 31 Mayıs’ta yatan temettü elime 10 Haziran akşamı geçti. 1298 adet SODA’dan 380,64 TL temettü aldım.

Finansal Bağımsızlık Portföyünün Diğer Para Birimlerine Karşı Durumu

Altın ne arttı be! Endeksi yeniyoruz tamam da ev hanımları bana nal toplatmaya devam ediyor. Altın seni bir gün yeneceğim ama ne zaman bilmiyorum.

  • 9.880 dolar(Geçen ay 7.996 dolarmış),
  • 7.759 (Geçen ay 6.336 sterlinmiş),
  • 218 gram altın (Geçen ay 192,16 gram altınmış).

Şimdi de tarihsel gelişimini verelim.

Finansal Bağımsızlık Portföyü Dolar Karşısında Durumu

Yaptığım büyük blok alım sayesinde artık 8.000 dolar sınırını geride bıraktım. Artık yeni hedefim 10.000 dolar sınırını aşmak. Hedefler bitmiyor. Yolumuz uzun. Daha çok tasarruf edip yatırım yapmam gerekiyor.

Şimdide grafiğini verelim.


Portföyün Dolar TL Grafiği

Bunu görünce çok gülüyorum. Portföyün dolar karşısında durumu aklımla alay etmeye devam ediyor.

Portföyün Temettü Yönünden Değerlendirilmesi

Gelelim portföyün kuruluş amacına… Yüksek temettü veriminin olduğu, şirket değerlemelerinin görece düşük olduğu bir zamandayız. Bazen canım çok sıkılsa da ülkemin şirketlerine yatırım yapmaya devam ediyorum ve adım adım temettü gelirimi arttırıyorum.

En son iki ay önce 1 aylık asgari ücret tutarını geçmiştim. Şimdi ise 3.000 TL olan 2019 yılı temettü hedefime yaklaşmış bulunuyorum. Bir arıza çıkmazsa bu sene tuttururum. Sonraki hedef bir maaş kadar temettü hedefi olacak.

Fiyatların düşmesi ise beni sadece daha az paraya daha çok hisse senedi alacağım için sevindirir. Neyse şimdi temettü tablosunu verelim.

Finansal Bağımsızlık Portföyü Temettü Geliri

Bundan sonraki 12 ayda alacağım muhtemel temettü miktarı 2.812 TL’yi aşmış durumda. Bu aynı zamanda portföy başladığından beri ulaştığım en yüksek rakam.

Finansal özgürlüğümü kazanmak için gereken 1 günlük tutarın 140 TL olduğunu düşündüğümde, 2.812/140=20 günlük özgürlüğümü kazanmış durumdayım. Yani şimdi çalışmayı bıraksam 20 gün idare edebilirim:)

Ya da bundan sonraki hayatımda elektrik, su ve cep telefonu faturasını temettülerle ödeyebilirim. Tabii biriktirmeye devam edeceğim. Hedef 365 günlük özgürlük.

Temettü verimine bakalım şimdi. Net temettü verimi 2812/56.376 = %5,11’lik rakama denk geliyor. %5,11’lik bir temettü verimi sanırım benim için ideal. Fakat fiyatlar bu kadar düşük kalmaya devam ederse bu temettü veriminde %10’ları görmem işten bile değil. Bekleyip göreceğiz.

Biraz da sizden dinleyelim. Yatırım işleri nasıl gidiyor? Kaç günlük özgürlüğünüzü kazandınız? Yoksa herkes havlu mu attı?

Saygılar.

53 Yorum

  1. Gökalp demiş ki:

    Tebrikler sayin Latteden

    Portfoydeki bu sicramada etken olan Hektasin artisi mi yoksa sonradan portfoye eklediginiz nakit mi etkili oldu? Bunu biraz daha acarmisiniz

    Birde 2 ay sonra ingiltereye devlet mi gonderiyor sizi,plan programiniz nasil?

    Haziran 28, 2019
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Gökalp Bey,

      HEKTS’ın artışının yanında eklediğim nakdin de çok büyük etkisi var.

      İngiltere’ye işe ara verip kendim gideceğim. Kesinleşince daha ayrıntılı konuşuruz:)

      Saygılar.

      Haziran 28, 2019
  2. AhmetK demiş ki:

    Hayırlı olsun. Hangi şartlarda gidiyorsunuz bilmiyorum ama birkaç yıldır İngiltere’de bulunan bir yönetici arkadaşım geçim sıkıntısı yaşayarak ülkeye dönüyor.
    Umarım keyif alırsınız.
    Saygılar

    Haziran 28, 2019
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Ahmet Bey,

      Daha önce İngiltere’de bursla tasarruflu yaşamıştım. Onun için sorun olacağını sanmıyorum:)

      Tabii herkesin şartları bir olmayabilir. Ama denemek istiyorum mutlaka. Bakalım, ben de merak ediyorum.

      Saygılar.

      Haziran 28, 2019
  3. Kenan demiş ki:

    Yiğit Bey tebrik ederim
    Yalnız 1 ayda 46 binden 57 bine değişimi tam anlayamadım değişimin sebebi tam olarak nedir?

    Haziran 28, 2019
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Kenan Bey,

      Elime toplu para geçmesiyle büyük bir ekleme yaptım. Sterlin hariç tüm nakitle de alıma devam ettim.

      Çok soru gelecek gibi göründüğü için yazıya da ekledim tutarı.

      Saygılar.

      Haziran 28, 2019
  4. AYKUT demiş ki:

    Merhabalar Yiğit bey öncelikle sabrınız ve sürekliliğiniz için sizi tebrik ederim.
    Ben yatırım yapmaya başlayalı 3-4 ay oluyor.Tabi önce hisseleri alıp sonra öğrenmeye başladım yatırım mantığını,bilanço okumayı,kademeli almayı.Sağolsun bizim piyasa bilmediğini çok güzel öğretiyor insana :)Alım yaptıktan kısa bir süre sonra swap krizi çıktı tabi benim kademeli almaktan haberim yok blok almıştım.
    Ortak sayılırız hekts soda eregl bende de olan hisseler.Biraz da aksa sasa toaso ykbnk var.Yapı krediyi faiz indirimleri ve endeks toparlanmasıyla beraber elimden çıkarmayı düşünüyorum.Bu ay ilk defa artıya geçti benim de portföy.ben yüzde olarak takip ediyorum +3.38% oldu sonunda.Ben borsayı sürekli düşen bir yer sanıyordum bu aya kadar 🙂
    Eurobond konusunda sizi takip edeceğim vereceğiniz bilgileri merakla bekliyorum.Haddime değil ama ben portföyde bir miktar altın olması gerektiğini düşünüyorum.Hisseler düşse de bir nevi sigorta gibi iyi hissettiriyor.
    Neyse çok uzattım yurtdışı çalışmanızda ve yatırım faaliyetlerinizde başarılar yolunuz açık olsun selamlar.

    Haziran 28, 2019
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Aykut Bey,

      Desteğiniz için çok teşekkür ederim.

      Çok badireler atlatmışsınız:) Ama bunlar gibi daha bir çoğunu göreceğiz. Uzun vadeli yatırım yapıyoruz ve daha 2008 krizi gibi 4-5 tane daha, sayısız da küçük krizden geçeceğiz. Ama sonuçta ülke büyüdükçe ve refah arttıkça şirketler de, dolayısıyla biz de, bundan payımızı alacağız.

      Öte yandan maalesef altın tutamıyorum. 1 gr altın 2 gr olmadığı için bir türlü alışamadım:) Ama beni 3 senedir tokatlamaya devam ediyor. Umarım bu talihsizlik son bulacak:)

      İyi akşamlar. Saygılar.

      Haziran 28, 2019
  5. Serdardm demiş ki:

    Bol kazançlar yigit bey bende %90 hisse %10 gram altin devam porfoy buyuklugu 20 bine dayandı temettu 2000 tl civari reel kazan %35 civarinda su an hisse de altinda da %25 civari karim var herkeze bol kazançlar

    Haziran 28, 2019
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Bol kazançlar dilerim Sayın Serdardm. Güzel bir birikiminiz oldu kısa zamanda.

      Tasarrufa ve yatırıma devam.

      Saygılar.

      Haziran 28, 2019
  6. Turgay demiş ki:

    Merhaba,teknik olarak tam olarak hakim olamamanın da etkisiyle UV olarak hiç müdahalede bulunmuyorum hisselere…elime geçtikçe ufak ufak alıyorum,ama sizin yazınızdan sonrada hafif huylanmadim desem yanlış söylemiş olmam sanırım..şöyle ki acaba senetlerime hiç dokunmamak al sat yapmamakla ben mi doğru yapıyorum,yoksa siz mi bilemedim? Cesaret işi sanırım,hekts soda eregl isyat petkm ve maalesef asels ortağıyım… başarılar

    Haziran 28, 2019
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Turgay Bey,

      Hiç satmayacağım diye bir şey yok bence. Gerçekler değişince fikri de değiştirmek gerekiyor.

      Hisse senetlerinin arkasındaki şirketleri çok yakından izlemek lazım. Mesela şirkete ortak olmamıza neden olan kriterlerden bazılarını şirket artık uygulamıyor olabilir, çok hissedar dostuyken yönetim değişikliği ile hissedar dostu olmayabilir.

      Takip etmek lazım yani.

      https://www.lattedenborsaya.com/2018/07/02/finansal-bagimsizlik-icin-okunmasi-gereken-kitaplar/

      Bu kitapları okursanız bakış açınız büyük oranda değişir.

      Saygılar.

      Haziran 28, 2019
  7. Onur demiş ki:

    Merhaba,
    Yazılarını buyuk bir keyifle okuyorum.
    Hedefine ulasacagini inaniyorum.
    Bir sorum olacakti.Belki hic incelemedin analiz etmedin.
    Sişecami uzun zamandir inceliyorum temel verileri kötu degil.Bedelsiz temettu gelenegide mevcut.Uzun vade yatirimda hic gormedim desem yeridir.Gormedigim gozden kacirdigim bir nokta mi var acaba?Senin bilgin varsa ogrenmeyi cok isterim. Tesekkurler.
    Ayrica ben eregli ve tupras disinda hic bir hissede degilim.
    Saygilar.

    Haziran 29, 2019
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Onur Bey,

      Çok teşekkür ederim. SISE ile ilgili bir araştırmam yok ama şirketlerinden birisi olan SODA’nın ortağıyım.

      Her ne kadar araştırmasam da SISE hakkında kötü bir şey de duymadım.

      Bol kazançlar dilerim. Saygılar.

      Haziran 29, 2019
    • Serdardm demiş ki:

      Genelde ana şirketten yan sitketlerin temettüsü daha iyi oluyor ör. Vestelden vesbenin kocdan holdingden diger koc sirketlerinin sisecamdan yan sirketlerinin vs. Ondan olabilir sebebi

      Haziran 29, 2019
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Serdardm,

      Çok haklısınız. Sanırım bunun sebebi de ana şirkete daha çok kaynak aktarmak için oluyor.

      Saygılar.

      Temmuz 1, 2019
  8. Gökhan demiş ki:

    Merhaba yiğit bey , toplam 56000 e 2800 yıllık temettü alıyorsunuz faize koysanız 12000 yapacak neden faizler yüksek olunca düşük olan temettü yatırımı yapıyorsunuz

    Haziran 29, 2019
    Yanıtla
    • Kenan demiş ki:

      Gökhan Bey faiz geliri ana paranız enflasyona karşı değer kaybederken size kazanç sağlıyor ,reel getiri hisse senetlerinden çoğu zaman daha düşük oluyor.Hisse senetleri karlarının hepsini dagitmiyor yani elde edilen temettü miktarının ötesinde yatiriminizin enflasyona karşı kendisini koruması ve temettü gelirlerinin de yıldan yıla artması mevduata yatırılan birikimin sağlayamayacağı faydalar.

      Haziran 29, 2019
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Gökhan Bey,

      Faizlerle temettüyü karşılaştırmak bize yanlış sonuç verir. Çünkü şirketlerin kârları sadece temettülerden oluşmaz. Dağıtılmamış ve yatırımda kullanılan kârın bir kısmı burada belirleyici olur.

      https://www.lattedenborsaya.com/2019/05/27/temettu-emekliligi/

      Burada dağıtılmış kâr ve dağıtılmamış kâr kavramını açıklamıştım.

      Bir diğer konu da borsada şirketin gelecekteki değeri önemlidir ve bunu da gelecekte edeceği kârlar ve faiz durumu ile belirlersiniz. Sorunuzun cevabını bulmak için gelecekteki faiz oranlarını ve gelecekteki kâr artış ya da azalışlarını bilmek lazım.

      Saygılar.

      Temmuz 1, 2019
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Kenan Bey,

      Katkınız için çok teşekkür ederim. Kesin olarak her zaman mevduat iyidir ya da temettü iyidir diyemeyiz. bazı durumlarda ikisinin de üstün oldukları zamanlar olabilir. Ama şirket sahipliğinin (yetenekli ve dürüst kişiler tarafından yönetilen, rekabetçi üstünlüğü olan şirketlerin) üstün olduğu zamanlar daha fazladır diyebiliriz:)

      Saygılar.

      Temmuz 1, 2019
  9. Üstadım öncelikle eline emeğine sağlık . Bende bu gün ve yarın (cumartesi ve pazar) kimsenin gitmek istemediği hafta sonu mesaisine kendimi gönüllü yazdırdım. Oradan gelecek gelirle hisse alımı yapmayı düşünüyorum. Her fırsatı gelir çevirmemiz gerektiğini düşünüyorum.

    Eurobond konusunda desteğini açıklamalarını ve yorumlarını çok merak ediyorum. Ben elimdeki dövizleri bir nevi senin de belirttiğin gibi otomatik stabilizatör olarak tutuyorum. Boş durmaması için de özel bir bankaya günlük vadeli olarak yatırdım %2,75 orandan temdit görüyor.

    Kitap konusuna gelirsek Babilin en zengin adamını okudum ve gereken dersi aldım.

    Yurtdışında umarım yazmayı bırakmazsın . Twitter de gördüğün gibi yazının gününü geçirdiğin anda tepkiler geliyor.

    Senin her yazın bize güç ve heyecan veriyor yazmayı bırakma.

    Sağlıcakla kal.

    Haziran 29, 2019
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Cahilordinaryus,

      Herkesin ulaşamayacağı yerlere ancak herkesin yapamayacağı fedakarlıkları yaparak ulaşabiliriz. Sizi azminizden dolayı tebrik ederim.

      Eğer bir engel çıkmaz da gidebilirsem, mutlaka yazmaya devam ederim. Fakat portföy durumunu yayınlamayı bundan sonra bırakacağım, çünkü artık herkes yayınlıyor ve görevini yaptığını düşünüyorum.

      Kitap okumaya, kendini geliştirmeye, tasarruf ve yatırım yapmaya devam.

      Saygılar.

      Temmuz 1, 2019
  10. Selim demiş ki:

    Kardeşim kaç yaşındasın bilmiyorum ama yazını zevkle okudum. Benim portföyüm senin 3 katın gibi ama hiç bu kadar ince hesap yapmadım. Bu gidişle kısa sürede hedefini yakalarsin. Borsada hissede oturma hikayesi çok önemli. Selamlar

    Haziran 29, 2019
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Selim Bey,

      Desteğiniz için çok teşekkür ederim.

      Portföy düzenli olarak artmaya devam ediyor ama tabii ki bir hata beni geriye götürebilir. Bunun da farkındayım.

      Amacım maaşımın kadar temettü geliri elde edebilmek. 10 sene de sürem var. Bakalım neler olacak.

      Saygılar.

      Temmuz 1, 2019
  11. Dinçer Özcan demiş ki:

    Merhabalar. Gedza yı bu kadar ağırlıkla portföye aldıran şey nedir acaba? Vaktiniz için teşekkürler.

    Haziran 30, 2019
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Dinçer Bey,

      Kâr artış beklentisi ile kısa-orta vadeli aldım. Bakalım neler olacak ben de çok merak ediyorum. Ama başta dediğim gibi çok sığ bir hisse senedi ve ben çok hata yapıyorum.

      Saygılar.

      Temmuz 1, 2019
  12. ismail demiş ki:

    Merhaba Yiğit Bey

    yatırıma başlayalı 20 ay oldu portföy %16 artıda. Evet tam yükselecek derken soda ve tuprs beni aşağıya çekti. Sorun yok okumaya ve öğrenmeye devam..Şans bizim gibi ülkesine güvenip yatırım yaparak değer katan gençlerle olsun…

    Temmuz 1, 2019
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın İsmail Bey,

      Soda beni de geriye düşürdü ama beklemeye devam ediyorum. Bol kazançlar dilerim.

      Saygılar.

      Temmuz 1, 2019
  13. Cahit demiş ki:

    Hocam selamlar. Geçen ay yazdığınız yazıda zehrini vermiş olduğunuz hisse.net forumu önerisi ve onun deneyimli yorumcuları gerçekten efsaneymiş. Örneğin “Beyaz Yaka için Yatırım Koçluğu” başlığını açtım baştan sonra okumaya başladım. Daha da uzun yolum var. Dudu’dan yazı yazmasını isteme konusu ne durumda acaba?

    Bir de bu yorum kısmında ya da ayrı bir yazıyla hisse.net de baştan sona okumamızı önerdiğiniz, gündemden uzak, bilgi yoğun, yukarıdaki gibi değerli başlıklar var mıdır? Paylaşabilir misiniz?

    Bu arada hayatınızdaki değişime rağmen umarım bu blog u bırakmazsınız. Açıkcası yurtdışı kaynaklarda rastladığım bu temettü kavramını türkçe de en derli toplu ve sistematik ve analitik olarak yürüten kişisiniz, emeğinize sağlık.

    Temmuz 2, 2019
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Cahit Bey,

      “Beyaz Yaka İçin Yatırım Koçluğu” çok kaliteli olmuş. Ben arada orayı okuyorum ve Dudu’nun yazdığı tüm yorumlara bakıyorum. Bir de mevduat faizlerini yazdıkları bir başlık var. O da çok kaliteli. Başka baktığım bir yer yok açıkçası.

      Paylaşımları azaltsam da blogda yazmaya devam edeceğim inşallah. Daha finansal bağımsızlığımızı kazanıp tavla turnuvası düzenleyeceğiz. “1. Finansal Bağımsızlar Tavla Turnuvası” 🙂

      Yatırıma ve tasarrufa devam. Saygılar.

      Temmuz 5, 2019
  14. gökhan demiş ki:

    Yiğit bey , şimdi çok örnek var uzun vade ile ilgili mesala froto hisse 10 yıl once 9 liraymis şimdi 60 lira mesala egeen 2010 da 14 liraymis bugün 490 lira biz şimdi 10 tane ihracaat yapan sanayi şirketlerine 10 yıl boyunca yatırım yapsak ornekteki gosterdiklerimle ilgili aynı ivmeli sonuçlar alabilirmiyiz

    Temmuz 4, 2019
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Gökhan Bey,

      Mark Twain’indi galiba bir sözü var çok hoşuma giden: “Geçmiş aynen tekrar etmez ama kafiyelidir diye”.

      Şimdi bu gibi ihracatçı şirketlerin 10 yıl sonra ne olacağını bilemiyorum. Ama kaliteli ve dürüst yöneticiler tarafından yönetilen, özsermaye kârlılığı yüksek, rekabetçi üstünlüğü olan, kârının az da olsa bir kısmını yatırımcısı ile paylaşan, kalanıyla iyi yatırımlar yapan şirketlere yapılan yatırımların karşılığını bulacağını biliyorum.

      Ben alıp unutmaktansa alıp izlemek taraftarıyım. Eğer yukarıdaki kriterlerimde bir değişiklik olursa neden değiştirmeyeyim ki? Onun dışında;

      Yatırıma ve tasarrufa devam.

      Temmuz 5, 2019
  15. hezarfen1923 demiş ki:

    merhaba,

    vallahi tarifsiz duygular içindeyim 🙂 iki yıldan uzun bi süredir heralde 200 civarı yazını okumuşumdur… bi sürü şey paylaştık… hem okulu bitirememene, hem de yurtdışına gidecek olmana kendi adıma üzüldüm ( tabii ikincisine sizin adınıza sevindim 😀 ).

    nerede olursan ol, ülkemizde “temettü emekliliği” akımını büyüten ve halkın anlayacağı dilde anlatan blogger sen oldun 🙂 belki buranın linkini en az 20 kişiye atmışımdır. senden önce hisse.net’te, twitterda, youtubeda ve facebookta herkes dağınık olarak bişeyler paylaşıyordu. ben de abimin senin blogunun linkini paylaşması sayesinde bu yola girdim, çok teşekkür ederim. 🙂

    buruk da olsam, bi kaç cümle yazıcam: 😀

    “ev hanımlarını geçmenin taktiği”ni sormuşsun, cevap çok basit: “onlar gibi davranmak” 😀 ben %30 ağırlığı hep altına verdim (aslında senin eurobonda yaklaşımın gibi yaklaştım ben de). sen de arzu edersen %20-%25 vs. verebilirsin. bu ay yaklaşik 3 yıldır her ay düzenli toplayıp, vadeli hesaplarda değerlendirdiğim altındaki yükselişin başladığına sahit olduk biraz. ama bence daha başlarındayız. önümüzdeki 3-5-10 yıl, ons altında daha ciddi yükselişler göreceğiz bence. işte o zaman o altınları kademe kademe eritip, temettü hisselerinden toplu alımlar yapacağım… 🙂

    yaklaşık bi yıldır hisse satmıyodum. ama PARSN ile yine oynamaya başladıklarını görünce, 1/3 hissemle kâr realizasyonu yaptım. çok eskiden beri tuttugum bi kagıt ama hem temettü hiç ödemiyor, hem de zarar eden bi şirket. geçmiş hatalarımdan ders ala ala ilerliyorum… 🙂

    son bi ayda alış olarak ise; 25 BMW + 400 xiaomi + temettülerle 48 SODA + 3 EREGL + 4 ALGYO hissesi aldım… kaleyi büyütmeye devam ediyorum özetle. doların sürpriz düşüşü ile toplam portföy büyüklüğü olarak 25 k$ seviyesini aşmış oldum. inşallah sen de kısa sürede oralarda bu seviyelere, hatta $ değil GBP olarak ulaşırsın… 🙂

    neyse bu yatırım muhabetleri bitmez, önemli olan; sizin yolunuz açık olsun… 🙂

    Temmuz 5, 2019
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Hezarfen1923,

      Evet çok uzun bir yolculuk oldu ama daha bitmedi hala devam ediyor. Bu zamana kadar bana verdiğiniz destekten dolayı çok teşekkür ederim.

      Altın konusunda gerçekten de çok büyük bir şaşkınlık içerisindeyim. İki yıllık yatırım hayatım boyunca beni geçti, üçüncü yıl da sanırım bunu başaracak. Benim için altının en büyük handikapı çoğalmaması oluyor. Çoğalmayan bir şeye yatırım yapmak istemiyorum.

      Ama Warren Buffett da yatırım hayatının ilk dönemlerinde, özellikle yüksek enflasyonun acıttığı dönemlerde altına karşı kaybetmişti. 😀 benim hala umudum var. Altın taşıyacak olsam bile bunu çok az miktarlarda yapacağım. Ben de merak ediyorum. 5 yılın sonunda da geçilirsem zaten altına karşı yenilmiş olacağım:)

      Tasarruflar arttıkça ben de döviz geliri getiren yatırımlara odaklanmak istiyorum. Vergi konusunu aklımdan çıkarmayarak çeşitli enstrümanları ve şirketleri değerlendireceğim. Derya deniz tabii:)

      Umarım iyi dilekleriniz gerçekleşir, temettü pasif gelir hedefimize GBP olarak da ulaşırız.

      İyi Pazarlar dilerim. Saygılar.

      Temmuz 6, 2019
  16. Deniz demiş ki:

    Her zamanki gibi merakla yazınızı bekledim. Portföy büyüklüğünüz size hayırlı olsun öncelikle. Çok emek ettiniz, hep araştırıp öğrenip tekrar tekrar deniyorsunuz ve Hazerfen beyin şu dediğine katılıyorum; ülkemizde temettü ve uzun vadeli yatırımcılık hakkında en derli toplu ve geniş kaynak sizin blog sayfası oldu. Emeğinize sağlık, kendi adıma teşekkür ederim.
    Bu yazınızda bir ayrıntı dikkatimi çok çekti. (neden başka kimse yorumda bu ayrıntıdan bahsetmemiş ki ?, şaşırdım doğrusu.. )

    “Bu arada bir tespitim var. Düşen ve değerinin altında sanıp aldığım şirketlerdense yükselen ve yeni zirveler yapan şirketlerde para kazandığımı farkettim. Bilmem siz bu konuda ne düşünürsünüz?”

    Bu fikri yakın zamanda başka arkadaşlardan da duydum ve muhtemelen deneyimlediklerinden bu tespite varmışlar.
    Aklıma takılan kısmı ise; süreli dillerden düşürmediğimiz warren buffet ya da peter lincy gibi insanların ; “kar eden ve kar etmesi muhtemel-iyi yönetilen şirketler piyasada gereksiz sebeplerce düşük fiyatlandığında onları satın alıp gerçek değerlerinde ulaştığında satmak.” fikrinden sizi uzaklaştıranın ne olduğu ?
    Fırsat bulduğunuzda bunu ayrıntılı paylaşabilirseniz çok sevinirim.

    Yurt dışında çalışma ve yaşamayı deneyecek olmanıza çok sevindim. Ne olursa olsun size katkıları olacaktır. Bol şans şimdiden.

    Temmuz 5, 2019
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Deniz Bey,

      Çok teşekkür ederim. Bu blogun gelişmesinde yazılar kadar sizlerin değerli yorumlarınızın da katkısı büyük. Birlikte başardık. Artık temettü yatırımına yeni başlayacak bir insanın okuyacak kaynağı olması, hangi kitapları okuması gerektiğini bulabilmesi, çeşitli değer hesapları yapabilmesi, erken emeklilik için ne kadar paraya ihtiyacı olacağı gibi soruların cevaplarını burada bulabiliyor.

      Aslında ikinci nokta yeni keşfim oldu. Kâr eden ve bunu arttıran hisseler buna devam ettiler. Zararda olduğum ve maliyet düşürdüğüm hisselerde ise zarardan çıkamadım.

      Nedenini çok iyi araştırmak lazım. Belki bir başka yazının konusu olur.

      Desteğiniz için tekrar çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Temmuz 6, 2019
  17. Umut demiş ki:

    Yiğit Bey selamlar… altının çoğalmayan yatırım olmasından bahsetmişsiniz. Ben altınları Vakifbank altin gunlerine goturdum. Vade sonu fiziki altin olarak teslim ediyorlar ve %2,5 faiz veriyorlar(kira bedeli de diyorlar)…
    Selamlar…

    Temmuz 11, 2019
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Umut Bey,

      O iyiymiş aslında. %2,5’e altın alacağımız için reel getiri diyebiliriz. Güzelmiş. Bunu araştırayım.

      Teşekkür ederim. Saygılar.

      Temmuz 11, 2019
  18. Bora demiş ki:

    İnsanlardaki bedelli sermaye artırımı fobisini anlayamıyorum gerçekten. Yatırım yaptığın şirketi tanıyor ve güveniyorsan birincil piyasadan şirkete katkı yapmak seni mutlu etmeli.

    Gerçi Hektaş özelinde çok mutlu etti bu beni zira fiyatı uçmuştu.

    Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda Sayın Latteden?

    Temmuz 12, 2019
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Bora Bey,

      Bedelli sermaye arttımı benim ilk kez karşılaştığım bir durum. İnsanları da anlıyorum. Geçmişteki bedelli tecrübeleri çok iyi değil. Kâr edememişler.

      Uzun bir yazı yazacağım bu konuda ama önce olayların netleşmesini bekliyorum. Ne kadar bedelli olacağı, resmi olarak ne zaman olacağı belli değil.

      Onun dışında HEKTS’a güveniyorum. Bunu sözle de söylemiyorum, emeklilik fonumun yarısı orada. Fakat bu bir şirkete körü körüne bağlıyım anlamına da gelmesin. Bundan sonra alacak çevrim hızı, yatırımların geri dönüş hızı gibi kalemleri daha yakından takip edeceğim.

      Faiz gideri olarak ise olumlu buluyorum. Örnek olarak 150 milyonluk bir sermaye girişi olsa %30 faizli kredilerde yaklaşık 35 milyon gibi bir yıllık faiz giderinden kurtulacağız demektir.

      Ben şu an mevduata %23,5 alıyorum. HEKTS bu parayı yıllık daha yüksek bir getiri ile değerlendirecekse sorun yok demektir.

      Saygılar.

      Temmuz 16, 2019
  19. yunus demiş ki:

    Dostum yazıların güzel okuyorum içtenlikte. Ama birikim yapacağım derken birazda hayatı kaçırmış olmuyor muyuz.40 yaşına gelince hedefine ulaşsan bile hayatında değişen çok şey olmayacaktır Binbir emekle toplanan birikimler o gün gelince harcanması daha zor olacaktır.O zaman insan der bir 5 sene daha çalışayım.Sonra bir 5 sene daha. Bir bakmışız yaş 50 olmuş güzel bir birikim elde etmişiz. Ama çoluk çocuk derken insana hazır olan parayı yemek zor gelecek belki emekliliğe kadar devam edecek bu. Sakın yaptığın bu şeyi tasvip etmediğimi düşünme aynı yaştayız ve bende küçük küçük birikim yapmaya çalışıyorum. Yanlızca tavsiyem şu, birikimin yanında hayatı da elden geldiğince yaşamak. Yaratıcının verdiklerini idrak edip üreterek yaşamak hayatı bu anda hissetmek. Yapmak istediklerimizi 40 ‘ına 50’sine ertelememek.Şuan yapmaya çalışmak.O zaman ulaşma garantimiz olmadığı gibi keşkelerimizde olmamalı.
    Kısacası benim hayattaki mottom ‘Yaşa Bu Hayatı.’

    Temmuz 15, 2019
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Yunus Bey,

      Yazdıklarınıza katılmamak elde değil. 33 yaşındayım ve en büyük korkum hayatı ıskalamak. Bunun içinde elimden geldiğince çok şey yapmaya çalışıyorum.

      Ama maaşımın hepsini harcamak da beni mutlu etmiyor. Gelecek için biriktirmek de lazım. Bu yüzden de pasif gelir yaratmaya çalışıyorum.

      Böylece altın yumurtlayan tavuklarımı (hisse senedi, Eurobond) hiç kesmek zorunda kalmayacağım ve bunların getirileri ile geçineceğim.

      Olursa olur, olmazsa da sorun değil. Hiç borcum yokken yıllık 10.000 TL gelirim olsa hiç yoktan iyidir diye bakıyorum.

      Samimi tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. Umarım pişman olmayız ve gerektiğinde para harcayacak cesareti buluruz.

      Saygılar.

      Temmuz 16, 2019
    • Yunus demiş ki:

      Teşekkürler yorumunuz için. Ülkemizin geleceğinden umutluyuz umarım hepimiz hedeflerimize kısa sürece ulaşırız. Doğru yoldasınız.

      Temmuz 16, 2019
  20. akershus demiş ki:

    Çok başarılı, tebrik ederim.

    Temmuz 19, 2019
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Teşekkür ederim Sayın Akershus.

      Saygılar.

      Temmuz 22, 2019
  21. Uzun vadeci birisi demiş ki:

    Farklı bir sorum olacak, yaklaşık 1 yıl önce temettü emekliliği portföyüne başladım. Her ay düzenli alım yapıyorum. Hiç al-sat yapmıyorum. Sadece alıyorum ve ekranı kapatıyorum 🙂

    Bu 1 yıllık süreçte portföy getirisi -%10 ve +%10 arasında sürekli gidip gelmiş durumda. Son fiyatlara göre 1 yılda +%6-7 toplam kar görünmekte. Temettü verimim de %6,5 dolaylarında.

    Buraya kadar bir sorun yok, ancak yaklaşık 3 ay önce günlük al-sat yapmak için ayrı bir küçük portföy oluşturdum ve her ay ortalama %5-6 net getiri elde ettim. 3 ayda elde ettiğim net kar yaklaşık %15-16 civarında. 1 yılda %35-40 getiri elde etmeyi hedefliyorum.

    Eğer öyle olursa sizce temettü emekliliği portföyünü bozup diğer tarafa aktarmalı mıyım? Siz olsanız ne yapardınız?

    Temmuz 19, 2019
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Uzun Vadeci Birisi,

      Kısa vadeli trade yaparak para kazanmak çok zordur. Uzun vadeli yatırım yaparak para kazanmak da çok zordur.

      Önemli olan psikolojinize uygun bir sisteminiz ve bilginiz olmasıdır. Sonra bunu uygulayarak para kazanabilirsiniz.

      Bunu da en iyi siz bilirsiniz.

      Saygılar.

      Temmuz 22, 2019
    • Serdardm demiş ki:

      Sa kardeşim bende 1 yıldır borsadayım temettü emekliligi icin ben de nadiren al sat yapıyorum ama benim karım şu an %40 civarına ulastı acizane ben kendi stratejimi oluşturdugumu düşünüyorum o da şu herkez genelde 5 hisse diyor ben 15 civarı herkezin bildigi hisselerden farklı stktörlerden porföy yaptım aylık alım yaptıgımda bu hisselerden daha az primlenen fk düşükte kalan hangileriyse onlardan alıyorum bu şekilde maliyet çok yukarı çıkmıyor sende kendi stratejini oturtursan uzun vadede iyi kazanırsın inşallah bol kazançlar

      Temmuz 25, 2019
  22. Kenan demiş ki:

    Hocam yazmayı mi biraktin içerik göremiyorum artık ?

    Temmuz 25, 2019
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Kenan Bey, arada sırada yazıyorum ama eskisi kadar sık değil. Saygılar.

      Temmuz 28, 2019
  23. Anıl demiş ki:

    merhaba,
    öncelikle faydalı yazıların için teşekkür ederim, eline sağlık. zevk ile okuyor ve takip ediyorum.
    ilk kurulduğu yıllarda bireysel emeklilik sistemine katılmıştım. kumbara misali ufak, ufak birikimler yaptım. hatta hiç merak edip birikimimi sorgulamadım bile. her ay düzenli olarak maaşımdan kesildi. ta ki hükümetin kaynak yaratmak için bu sisteme el atmasına kadar. 2018 yılının Ekim ayında sistemden ayrıldım ve hatrı sayılır para aldım. bu parayı araba almak için kullandım.
    ufak birikimlerin zamanla büyük meblağlar oluşturduğunu bilen biri olarak, bahsettiğiniz sisteme geçmeyi düşünüyorum. aylık tasarrufumu 3’e böleceğim. 1/3 bahsettiğiniz şekilde hisse senedi, 1/3 eurobond yatırım fonu ve 1/3 yabancı hisse yatırım fonu düşünüyorum. geriye dönük 5 yıllık incelemede her yıl en yüksek getiriyi eurobond yatırım fonlarının sağladığı görülmektedir. bahsettiğiniz ara ödemeli eurobond yerine eurobond ağırlıklı yatırım fonu alınabilir diye düşünüyorum.
    genel anlamda yatırım fonları (hisse, yabancı hisse, altın, eurobond) hakkında düşünceniz nedir?

    Temmuz 26, 2019
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Anıl Bey,

      Uzun vadeli yatırım yapacak olmanıza çok sevindim. Yatırım stratejinizi ise nasıl rahat ediyorsanız öyle oluşturmanız çok önemli. Sonuçta siz taşıyacaksınız ve yaptığınız yatırımın tarzı ilk önce psikolojinize uygun olmalı.

      Yatırım fonlarına bakarken düşük komisyon ve gider oranı olmasına dikkat edin. Bunlar küçük gibi gözükse de bileşik getiriyi çok etkileyebiliyor. Bir de yetenekli ve güvenilir insanlar tarafından yönetilen fonları tercih etmek lazım. Ben fon yatırımı yapmadığım için pek pratik bilgi sahibi değilim.

      Eğer yurtdışından fon (etf) alacaksanız da vergi olayını mutlaka denkleminize alın. Geliri hesaplarken vergi gideri çok önemli bir hale geliyor.

      Saygılar.

      Temmuz 28, 2019
  24. Yahya demiş ki:

    Merhaba,

    Merakla takip ettiğim bir süreci başarılı bir şekilde sürdürüyorsunuz bu açıdan tebrik ederim. Bedelsiz şahane bilgiler, analizler paylaşıyorsunuz. Aynı yaştayız ve benim henüz hisse senedi anlamında tek bir yatırımım bile yok ama son dönemde para kazanmayı bu yatırımı yapabilmek adına çok istiyorum bu doğrultuda epey de kitap okudum inceleme yaptım. Kendimi bende artık hazır hissediyorum ve 1-2 ay içersin de minimum 15 yıl boyunca getirisine dokunmayacağım yatırım serüvenine başlayacağım. Yanınızda yer alacağım bende bu serüven de inşallah.

    Portföyünüzün geldiği noktayı görebiliyoruz yükseliş inişleri net olarak takip edebiliyoruz ama en başından bugüne kadar içeriye ne kadar nakit akışı yaptınız acaba? Temettü-artışların dahil olmadığı harcamayı kastediyorum? Yazdıysanız bunu ve ben görmediysem kusuruma bakmayın.

    Saygılar…

    Ağustos 1, 2019
    Yanıtla

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.