Buffett Bir Amerikan Kapitalistinin Yükselişi Kitap İncelemesi

Herkese selamlar.

Roger Lovenstein’in yazdığı “Buffett Bir Amerikan Kapitalistinin Yükselişi” isimli kitabı okumayı bitirdim ve sıcağı sıcağına incelemesini yapmak istedim.

Borsaya başladığım ilk aşamada Warren Buffett’la tanışmıştım. Bu da medyanın bize yansıttığı şekildeydi. Dünyanın en zengin adamı, alınca satmaz, Omaha Kahini, Warren Buffett’ın serveti şu kadar bu kadar gibi şeylerle tanıdım.

Daha sonra da tek cümlelik aforizmalarını okudum. Biraz daha bilgi sahibi oldum. Fakat bir yatırım felsefesini tek bir cümleden çıkarmak çok zor oluyor ve yanlış anlaşılmalara sebebiyet veriyordu.

Ardından Berkshire Hathaway hissedarlarına yazdığı mektuplarını çevirmeye başladım. İşte o zaman derinliklere inme şansım oldu. Hangi şirketlere neden yatırım yapıyor, yöneticilere neden önem veriyor, ne zaman satıyor, ne zaman alıyor. Bunları sene sene takip etme fırsatım, fırsatımız oldu.

Buffett Bir Amerikan Kapitalistinin Yükselişi ise Warren Buffett’ın çocukluğundan itibaren bu yatırım felsefesini nasıl geliştirdiğine ve nasıl büyük bir yatırımcı oluşuna yakından şahit oluyoruz. Onun insan tarafını daha da anlama fırsatı buluyoruz.

En önemlisi de, Warren Buffett’ın da hata yaptığını, hatalarından ders alarak ve çok çalışarak nasıl daha iyiye ulaştığına tekrar tekrar şahit oluyoruz.

Hadi şimdi kitap incelemesine başlayalım.

Buffett Bir Amerikan Kapitalistinin Yükselişi Kitap İncelemesi

Genel Bilgiler

Kitap ülkemizde Scala Yayıncılık tarafından basılmış. İlk orijinal baskısı ise 1996 yılında yapılmış. Yani baya eski bir kitap aslında. Scala bir çok yatırım kitabını ülkemize kazandırmış bir yayınevi. Umarım durmazlar ve daha fazla sayıda kitabı yayınlarlar. Çünkü ülkemizde inanılmaz bir Türkçe yatırım kitabı açığı var.

Toplam 456 sayfadan oluşuyor ve kitabın için zaman sırasını takip eden 23 bölüm var. Warren Buffett’ın çocukluğundan başlayıp 1994 yılına kadar yaşadığı olaylar anlatılıyor.

Yazarı Roger Lovenstein. 1954 doğumlu eski Wall Street Journal muhabiri. Finans konusunda bir çok kitabı var.

Çeviren Levent Cinemre. Eline sağlık. Kendisine, böyle bir finans kitabını dilimize kazandırdığı için çok teşekkür ederim.

Okunuşu ve Düşünceler

Bir Amerikan Kapitalistinin Yükselişi; beni Warren Buffett ile ilgili her kitap gibi kendine esir etti. Okunması kolay ve zaten hikaye de ilginç olduğu için hiç bitmesin istiyorsunuz.

Fakat okurken, bunun bir yatırım kitabından daha çok bir biyografi olduğunu akılda tutmak gerekiyor. Bir Akıllı Yatırımcı ya da Warren Buffett Tarzı değil.

Yatırım felsefesi daha çok Warren Buffett’ın hayatının içine yedirilmiş. Bunu farketmeden öğrenip kavrarken ünlü yatırımcının bir metresi olduğunu, çocuklarına uzun süre servetini koklatmadığını da öğreniyorsunuz. Yine Noel’de 10.000 dolar veriyormuş, hakkını yemeyelim.

Bence kitabın tek bir eksisi var. O da 1994 yılında son bulması. Yani yaklaşık 25 yıllık bir eksiğimiz var. Bizim için güncel olan olaylarla ilgili ünlü yatırımcının düşüncelerine bu kitapta ulaşamıyoruz.

Toparlarsam

Warren Buffett ile ilgili mutlaka okunması gereken bir kitap. Hayatındaki gerçekleri öğrenmek, onun da hata yaptığını, çok düşüp çok kalktığını, çocuklarını ve ailesini ihmal ettiğini bilmek bana çok şey öğretti.

Dürüstlüğe verdiği önemi, gerektiğinde taşın altına elini sokmasını, 1960’ların sonlarında alacak hisse senedi bulamayınca ortaklığını bitirip borsadan çıkarken 1980’lerde ne olursa olsun yatırımda kalmasını, doğrudan kavgalardan kaçınmasını, arkadaşlığa verip çok iyi dostlar edinmesinin önemi hep buradan öğreniyoruz.

Hiçbirimiz mükemmel değiliz, hepimizin mücadeleleri var. Kimimiz düşüp yerde kalırken kimimiz de kalkıp savaşmayı başarıyoruz.

İşte ünlü yatırımcı düşüp kalkan ve yaptığı işi çok sevenlerden. Tutkuyla yatırım yapanlardan.

Kitap da bunu çok güzel anlatıyor.

Fırsatını bulursanız mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Böylece en iyisinden hep kazanmanın mümkün olmadığını ve zafere giden yolun ne kadar dikenli olduğunu öğrenme fırsatı bulursunuz.

Saygılar.

5 Yorum

  1. MUSTAFA SAĞ demiş ki:

    Paylaşım için teşekkürler. Elinize sağlık. Uzun zamandır okumak istediğimi bir kitap ancak yanılmıyorsam şuan satışı yok. :(((

    Mayıs 22, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Mustafa Bey,

      Bu covid süreci yayın evlerini de yavaşlattı galiba. Kitaplar resmen kara borsa oldu.

      Ben konuştuğumda Mayıs Sonu gibi çıkaracaklarını söylediler. Umarım bir an önce çıkar.

      Saygılar.

      Mayıs 22, 2020

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.