ABD Dividend Champions (Temettü Şampiyonları)

Herkese selamlar! Amerika’da temettü ödemeleri ve temettünün sürekliliğine çok büyük önem veriliyor. Şirketler uzun süre boyunca kesintisiz temettü vermesiyle övünüyor.

Bunun temel sebeplerinden birisi bir çok insanın emeklilik için hisse senedi biriktirmesi ve oradan gelecek nakde ihtiyacı olması.

Bir diğer üniversite, sivil toplum örgütü vs gibi bir çok kuruluşun paralarının bir kısmını hisse senetlerinde değerlendirmesi ve yine buradan gelecek akar gelire ihtiyaç duyması.

Bunun yanında temettünün sürekli ve artarak ödenmesinin (diğer bir çok etmenle birleştiğinde) şirketin “ekonomik hendeğinin” bir göstergesi olduğu biliniyor.

Hatırlayanlar olacaktır, Amerika’da temettüsünü 25 yıl boyunca arttıran S&P 500 endeksindeki Dividend Aristocrats’ı (Temettü Aristokratları)  yayınlayıp güncelliyorum.

Ama S&P 500’ün dışında da verdiği temettüyü 25 yıldan uzun süredir arttıran şirketler var. Bunlara da Dividend Champions (Temettü Şampiyonları) deniyor.

Şimdi A.B.D’de temettüsünü 25 yıl ve üstü arttıran şirketler hangileriymiş ve kaç yıldan beri arttırmışlar bir bakalım.

Amerika’da Temettüsünü En Az 25 Yıl Boyunca Arttırmış Şirketler

Ekran Resmi 2018-09-28 09.38.52
A.B.D Temettü Şampiyonları
Ekran Resmi 2018-09-28 09.39.17
A.B.D Temettü Şampiyonları
Ekran Resmi 2018-09-28 09.39.40
A.B.D Temettü Şampiyonları
Ekran Resmi 2018-09-28 09.40.06
A.B.D Temettü Şampiyonları

Liste temettülerini en az 25 sene boyunca arttırmayı başarmış Amerikan şirketlerinden oluşuyor. Bunlardan kimisi yılda dört defa temettü öderken bazıları da ayda bir yılda 12 defa temettü ödemesi yapıyor. Bir nevi aylık maaş alıyorsunuz yani.

Özellikle GYO’lar mevzuatlardan dolayı kârlarının büyük kısmını dağıtıp senede 12 defa temettü veriyorlar. Ama artan faizlerden etkilenecekleri konuşuluyor.

Az da olsa senede iki defa temettü verenler de var.

Yazıyı bitirmeden önce son bir uyarı; temettü artışı ya da temettü vermesi tek başına bir şirketi değerlendirmek için yeterli değildir.

Önemli olan ödediğiniz fiyattır! En süper şirkete bile pahalıya alırsanız zarar edebilirsiniz. 

Bir gün ülkemizde de bu listeyi yapmak nasip olur diyerek bu yazıyı bitiriyorum.

Saygılar.

2 Yorum

  1. hsyn demiş ki:

    Sayın: Yiğit bey çok güzel çalışma olmuş teşekkürler. Keşke 10 da biri olsak yeter .”Bir gün ülkemizde de bu listeyi yapmak nasip olur” Eğer temenniniz gerçekleşirse ? O zaman bil ki: kurt ve kuzu yan yana gezebiliyor…..Saygılarımla !

    Kasım 5, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Hüseyin Bey,

      Desteğiniz için çok teşekkür ederim. Kim bilir belki de yatırım ortamı iyileştiğinde biz de 25 senedir temettü veren Türk şirketleri diye yazı yazarız. Ama şu an ona en yakın BIM var 10 yıldır temettüsünü arttıran. Yani en iyi ihtimalle 15 yılımız var:)

      Saygılar.

      Kasım 6, 2018

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.