William J. Bernstein’ın Yatırımla İlgili Sözleri

Herkese selamlar! Kitap önerilerinden bir tanesi de “Yatırımın Dört Temel Taşı”ydı. Onu okumadan önce yazarı William J. Bernstein’ı birazcık araştırdım ve sizinle en önemli sözlerini paylaşmak istedim.

1948 yılında doğmuş. Kendisi bir finansal teorisyen ve sinir hastalıkları uzmanı.

Finans alanında bir çok kitabı var. Bunlardan en önemli ikisi “The Birth of Plenty” ve “A Splendid Exchange”

Gelin bu ünlü finansçının yatırımla ilgili sözlerine yakından bakalım.

shell-987602_1920
William J. Bernstein Yatırımla İlgili Sözleri

Küçük veya büyük olsun iki tip yatırımcı vardır: piyasanın nereye gittiğini bilmeyenler ve bunu bilmediğini de bilmeyenler. 

Kendi psikolojisinizi anlamak zorundasınız. İnsanoğlunun yatırım yapmak için tasarlanmadığını bilmelisiniz. Bir kaplan tarafından kovalandığında yapılacaklar konusunda muhteşem olan bu yetiler, yatırım yapmak için 30 yıllık bir zaman diliminiz varsa ve 30 yıl bu parayı yönetmek zorundaysanız işe yaramazlar. 

Yatırımın tanımı; yarın daha fazla tüketmek üzere bu günün tüketiminden vazgeçmektir. Yani, vazgeçmeyi istemek zorundasınız! Para biriktirmek için bazı kurallar var. Bunlardan biri de önce kendinize ödeme yapmanızdır. 

Piyasa tarihinin neye benzediğini anlamak zorundasınız. Piyasa tarihi gösterir ki, en ama en iyi yatırımlar işler en berbat göründüğü zaman yapılanlardır. 

Kendinize bakıp sizin için hayatta en değerleri şeylerin ne olduğuna karar vermelisiniz. Şimdi, her gün latte içmek sizin için çok hoş olabilir ama her gün latte içerseniz 70 yaşına geldiğinizde kendinizi kedi maması yerken bulabilirsiniz. Ve, hangisinin daha kötü olduğuna siz karar vereceksiniz. 

Aklı başında olan hiç kimse uçağın kokpitine dalıp da uçağı uçurmaya çalışmaz ya da bir tiyatro açıp da hemen bir oyun sergilemeye kalkmaz. Fakat ne hikmetse, kendi emeklilik fonlarını yönetebileceklerini düşünürler. Ben üçünü de yaptım ve size şunu söyleyebilirim ki, kritik yanları düşünüldüğünde ilk ikisi üçüncüsünden çok daha kolaydır. 

Fon yöneticilerinin %99’unda hiç bir yetenek emaresi göremezsiniz. 

Bizi insan yapan özelliklerin hepsi aynı zamanda bizi kötü birer yatırımcı yaparlar. Bunları anlamalı ve bunlardan kaçınmanın yollarını bulmalısınız. 

Wall Street’in altı ne yapılması gerektiğini bilen ama onu yapmaya kendilerini bir türlü ikna edemeyen insanların kemikleri ile doludur. 

Piyasa stratejistlerini ya da fon yöneticilerini düşünürseniz, genellikle geçen senenin kahramanı bu yılın hiç kimsesidir. 

Trend olmayan yerde trend bulmak ya da şansla açıklanacak bir olayı yeteneğe yormak insanın doğasında vardır. 

Eğer brokerınızın ya da finansal danışmanınızın standart sapmadan haberi yoksa, yeni bir tane bulun. 

Fonlarda anahtar nokta giderlerinin düşük olmasıdır. Eğer yatırım planınıza baktığınızda fonlarınızın giderleri %1,5 ile 2,5 arasında değişiyorsa, kötü bir planınız var demektir. 

Verimli bir portföyün anahtarı birbiriyle korelasyonu düşük olan varlıkları bulundurmaktır. 

2 Yorum

  1. çok teşekkürler ağabey. sözler çok derin manalı. hele hele ilk sözde koptum 😀 unutmayıp uygulamamız dileğiyle… 🙂

    Ağustos 3, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Teşekkür ederim:) Arada ilginç figürler denk geliyor. İlk sözünü ben de çok seviyorum.

      Ağustos 3, 2018

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.