Geliştirilmesi Gereken Hayat Boyu Gerekli 10 Yetenek

Hayattaki bazı yetenekleri edinmesi çok zordur. Hatta öyle bir eksiğimiz olduğunu bile bilmeyiz çoğu zaman. Fakat kişisel gelişimimiz için kritik önemde olanları ne yapıp edip edinmemiz gerekiyor.

Neyseki pasif gelir elde ederek finansal özgürlüğünü kazanmaya çalışan bizim gibi insanların daha fazla zamanı var. Ekran takip etmemiz gerekmiyor.

Öyleyse neden bu zamanımızı kendimizi geliştirmek için kullanmayalım ki?

Hadi şimdi kendimizi geliştirmek için çok gerekli olan ama edinirken bizi zorlayacak 10 yeteneğe yakından bakalım.

archery-660632_1280
Geliştirilmesi Gereken Hayat Boyu Gerekli 10 Yetenek

1) Toplum Önünde Konuşma

Warren Buffett’a sorduklarında çok zaman alsa da yapılması gereken en iyi şeyin toplum önünde rahatça konuşmayı öğrenmek olduğunu söylemişti. Zaten ünlü yatırımcı da 1951 yılında Dale Carnegie’den toplum önünde konuşma kursu almış ve bol bol pratik yaparak bu yeteneği edinmiş.

Toplum önünde konuşmayı öğrenirseniz bundan sonraki 50-60 yıllık hayatınızda kullanabileceğiniz bir yetenek kazanırsınız. Eğer öğrenemezseniz de 50-60 yıl sırtınızda taşıyacağınız bir yükünüz olmuş olur.

2) Kendine Karşı Dürüst Olma

İnsanlar ve tabii ki şirketler kendilerine yalan söyleme eğilimindedir. Ben daha iyiyim, ben daha yakışıklıyım, diğerlerinden daha güçlüyüm gibi. Ya da şirketleri ele alırsak; benim ürünüm daha iyi, daha hızlı, ben daha rekabetçiyim gibi.

Ama hazır olalım işin aslı öyle değil.

Daima bizden daha iyiler olacak, yerinde saydığımız sürece daha kötü olanlar bizi geçecekler.

Ve kendimize karşı acımasızca dürüst olmazsak, ne kendimizi ne de işimizi geliştiremeyeceğiz.

3) Kendine Güvenmek

İnanılanın aksine güven duygusu doğuştan var olmaz. Güven duygusu geliştirilebilir. Üzerinde çalışılabilir.

Finansal bağımsızlık için günde 75 TL biriktirme stratejisini düşünün.

Bir çok insan bunu nasıl yapabileceğinin yollarını aramak yerine bunun olmayacağını şiddetli şekilde savundu. Çok az kişi nasıl yapabilirim diye yollar aradı.

Kendine güveni olan insanlar başkalarının aşınmaz duvar gördükleri yerde bir atlama taşı görürler.

İyi haber ise kendine güvenin bir kas olmasıdır. Ne kadar çalışırsanız o kadar geliştirirsiniz.

Finansal bağımsızlık gibi hayattaki diğer büyük başarılar kendine güvenle başlar. Yoksa savaş zaten baştan kaybedilmiştir.

4) Dinlemek

Sanırım bu hayatta, özellikle ülkemizde en nadir bulunan yeteneklerden biri dinleme yeteneğidir.

Duymak ile dinlemek çok karıştırılıyor. Hepimiz duyuyoruz fakat karşımızdakini dinlemiyoruz.

Nelson Mandela şüphesiz çağımızın en büyük liderlerinden ve kendisine bir gün nasıl bu kadar iyi bir lider olduğunu sormuşlar.

Bir kabile şefinin oğlu olan Nelson Mandela şöyle anlatmış. “Babamla birlikte gittiğimiz kabile toplantılarında iki şey hatırlıyorum. Birincisi her zaman daire şeklinde oturmaları, ikincisi de babamın her zaman son konuşan olması.”

Toplantılarda son konuşmak çok önemli bir yetenektir. Bu bize iki şey katabilir:

  • Toplantıdaki herkese dinlendikleri ve çözüme katkı yaptıkları hissini verir,
  • Kendi fikrimizi olgunlaştırmadan önce herkesin ne düşündüğünü duymuş oluruz.

Dinleme yeteneği bize doğru sorular sormayı öğretir. Başkalarının ne düşündüğünü değil, neden o fikirde olduklarını anlamamızı sağlar.

Dinlemek! Kulağa çok kolay gelse de en zor kazanılan yeteneklerden biridir. İyi haber şu ki geliştirilebilir ve çalışmayla kazanılabilir.

5) Zaman Yönetimi

Günümüzde istediğimiz bilgiye istediğimiz zaman ulaşıyoruz. Televizyon, internet, telefon… Her şey elimizin altında.

Ama aslında verimliliğin yerini meşguliyet almış durumda.

Günde akıllı telefonunuza kaç kere baktığınızı sayın. 100? 200? belki de 300 kere…

Herkes bir dakika düşünsün… Aslına bakılırsa yaptığımız işlerin %80’i boş. Yani zaman yönetimimiz çok zayıf.

Ama herşeyin ikâmesi varken zamanın yok. En değerleri şeyi yönetmeyi öğrenemeyenler de en değerli varlıklarını boşa harcamış olacaklar maalesef.

Bir gerçek de şu ki paramızı yönetmeyi öğrenmeye çalışıyoruz, okuyoruz, araştırıyoruz fakat ne kadar acıdır ki zamanımızı yönetmeyi öğrenmeye onun onda birini ayıramıyoruz.

6) Sızlanmayı Bırakmak

Ne kadar sızlandığımızın, eleştirdiğimizin ve şikayet ettiğimizin farkında mıyız acaba?

Mesela bir deney yapsak… Çarşamba günü kimse sızlanmasın, eleştiri yapmasın ya da bir durumdan şikayet etmesin. Ne zaman bunu yapsak kutuya 1 TL atalım. Eminim akşama kutu dolar. İşte size tasarruf etmenin bir yolu:)

Sızlanmamak bir yetenektir ve mutlaka geliştirilmesi gereklidir.

7) Anı Yaşamak

Geçmişte yaşarsanız ve bir daha olmayacak ve sizi yıpratan olayları tekrardan yaşarsınız.

Gelecekte yaşarsanız da olacakları tahmin etmeye çalışırsınız ya da olması muhtemel şeylerden dolayı strese girersiniz.

Fakat anı yaşamak asıl olmamız gereken yerdir. Çünkü kontrol bizim elimizdedir.

Yapılan araştırmalarda anı yaşamakla mutluluk arasında büyük bir bağ olduğu görülmüştür.

Mutluluk bize olan şeylerle bağlantılı değildir! Tamam, %40’ı genetik yapıya bağlıdır ama %60’ı ise bizim kontrolümüzdedir.

En kötü olayları yaşamış insanların bile çok mutlu olabildikleri klinik araştırmalarda kanıtlanmıştır. Çünkü mutluluk insanın ne düşündüğüne bağlıdır, ne yaşadığına değil. Ve, iyi haber şu ki ne düşündüğümüzü kontrol edebiliriz.

Anı yaşamak için yapılması gereken şey ise duygularımızı bu ana yönlendirmekten geçer. Ne düne, ne yarına… Sadece bu güne.

Bunu yapmanının yolu da kendimizi ne zaman geçmişi düşünürken yakalarsak ya da gelecek ile ilgili endişelenirken bulursak kendimizi uyandırıp bu ana çekmektir.

Mesela yemek yerken hepimiz bir şeyler düşünürüz. Neler neler değil mi? Geçmişi, geleceği, borçları, harçları… Bunu farkettiğiniz zaman, ki artık farkedeceksiniz, dünü veya yarını düşünmeyi bırakın. Yediğiniz yemeği düşünün, birlikte yemek yediğiniz insanları düşünün. O yemekle ilgili yorumlar yapın.

Üzerinde çalışılacak bir özellik daha…

8) Tutarlı Olmak

Başarı bir süreçtir. Güç de öyle. Bir sabah kalktığınızda başarılı olamazsınız. Sürekli üzerinde çalışmalı, sürekli denemeli, başarısız olmalı ve “sürekli” başarısız olduğunuzda ayağa kalkmalı ve tekrar denemelisiniz.

Pasif gelir elde ederek finansal özgürlüğü düşünün. Bir gecede değil, yıllar süren, sürekli irade sınayan sınavlardan geçeriz. Bir günde değil 10-20 yılda hedefe ulaşırız.

Neyse ki tutarlı olmak da geliştirilebilir.

9) Yeterince Uyuyabilmek

Hangimiz yeterince uyuyabiliyoruz ki?

Uyuyamıyoruz çünkü bunu başarmak çoğu zaman hayır demeyi gerektiriyor. En iyi arkadaşına, eşine, işine, televizyona hayır demek zor.

Fakat yeterince uyuyamayan insanlar anı yaşayamıyor. Bulundukları zamanda yorgun ve isteksiz oluyorlar.

Biraz kendinizi düşünün ve gerektiği kadar uyuyun.

10) Empati Sahibi Olmak

Başkaları ile duygularını paylaşabilmek, onları anlayabilmek çok büyük bir güçtür.

Bizi birbirimize bağlar. İnsanları anlamamızı sağlar.

Anlamak hem başarının hem de iknanın ön koşuludur.

Yine şanslıyız ki geliştirilebilir bir yetenektir. Ama üzerinde çalışılması gerekir.

Geliştirilmesi gereken hayat boyu gerekli 10 yetenek

5 Yorum

  1. Deniz demiş ki:

    Hepsine katılmakla birlikte, en zayıf olduğum 2 unsur; zaman yönetimi ve anı yaşamak. Peki bunları geliştirmek için ne yaptım? Zaman yönetimimi iyileştirmek adına not defteri tutmaya, yarım kalan işlerimi bitirmeye, işlerimi Öncelik sırasına göre sıralamaya çalışıyorum. Anı yaşayamıyorum. Ya geçmiş ya gelecek yetim. Bende görsel düşünme çok olduğundan, ne zaman kendimi geçmiş bu gelecekte bulsam, bir filmin çok etkilendiğim sahnesini aklıma getirir ve ; gerçeğe geri dön derim. Gerçek bu andır, geçmiş ya da gelecek değil.
    Emeğinize sağlık.

    Haziran 30, 2018
    Yanıtla
  2. Lattedenborsaya demiş ki:

    Sayın Deniz Bey,

    Ben üstte yazdıklarımın hepsinde zayıfım:) Ama geliştirmek için uğraşıyorum. Not defteri benim de yapmak istediğim bir şey. Yanımda bilgisayar taşıyorum genelde ama not defterinin yeri başka.

    Desteğiniz için çok teşekkür ederim.

    Saygılar.

    Haziran 30, 2018
    Yanıtla
  3. Tutumlu demiş ki:

    Konuyla alakasız olacak belki ama yurt dışında uygulanan yatırımlardan gelen gelirin hayat boyu sadece yüzde dördünü harcayınca paranın erimeme olayı nasıl olıyor ? Orada faizler düşük hatta bazı ülkelerde negatif.Birde neye göre kime göre Bu formülü kim bulmuş kafama hiç yatmadı benim.Google çeviri yetersiz kaldığından dolayı olayı net anlıyamadım durumu türkiyeye nasıl uyarlıyabiliriz..vs

    Haziran 30, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Tutumlu,

      Sadece yurtdışı olarak düşünmeyin. 100.000 TL’lik bir portföyünüz var. Mesela Türkiye’de enflasyon %10 diyelim. Sizin portföyünüz ise %14 artarsa, 14.000 TL’lik artış olmuş olur. Bunun 4.000 TL’sini çekip harcarsınız. 10.000 TL’yi ise yatırımlarınıza eklersiniz. Böylece 110.00 TL olan portföyünüz enflasyona karşı erimemiş olur. Üstünde kalan %4 ise sizi geçindirir.

      Burada püf noktası enflasyonun üstünde %4 gelir elde etmek.

      Saygılar.

      Haziran 30, 2018
  4. Tutumlu demiş ki:

    Bu formülün iyi yanı aşırı cimrilik yapmadan gönül rahatlığıyla harcama yapmak olmalı kendimden biliyorum varyemezlik te hoş bi durum değil.Yatırım yapıyoruz aman paramız erimesin moduna giriyoruz sonra çoluğumuz çocuğumuz yiyor biz mefta olunca 🙂 benimde dengeliyemediğim tek şey bu konu para harcamayı sevmiyorum.Borç harç içinde yüzünleri gördükçe halimden şikayetçide değilim gerçi.Canım bişey çektimi alıyorum ama bazen bi içkiye 150 lira verdiğimde oluyor çünkü her ay kazancımın belli bi kısmını tasarruf ettikten sonra kalanı gönül rahatlığıyla harcıyabiliyorum bu konuda da eleştiri almaktayım gerçi ama bu işin formulü bu ! İnşallah bi gün dengelerim hani atıyorum 100 lira harcıyacağım zaman o para sanki bana 1 lira gibi gelmeli o zaman kıyarım paraya bunun içinde milyoner olmak gerekiyor oda zamanla olacak iş.Milyoner olsan bu formülle uçarsın şu an Türkiyede… Ayda 4-5 bin Tl ile hele sahil kasabası bi yerde de yaşıyorsan eğer kral olursun.

    Temmuz 1, 2018
    Yanıtla

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.