Ayı Piyasası ile İlgili Söylenmiş Ünlü Yatırımcı Sözleri

BIST 100 endeksi 29 Ocak 2018’de 120.845 puanı görmüştü ve o zamandan beri geri çekilmeye devam ediyor. Ayılar kış uykusundan uyandı diyebiliriz. Çünkü çoğu yatırımcı olumsuz tarafta artık.

Hal böyleyken ben de ünlü yatırımcıların Ayı piyasası ile ilgili sözlerini paylaşayım dedim.

Bundan aylar önce de Boğa Piyasası ile İlgili Ünlü Yatırımcıların Sözlerini paylaşmıştım.

Yaşayarak öğrenmeye devam ediyoruz.

Hadi başlayalım.

charming-3117670_1920.jpg
Ayı Piyasası ile İlgili Söylenmiş Ünlü Yatırımcı Sözleri

“Boğa piyasası ayı piyasasına döndüğünde yeni profesyoneller iyimser olurlar, dua ve umutla boğa piyasasının gelip onları kurtarmasını beklerler. Fakat ayı piyasası devam ettikçe bu yeni profesyoneller kötümserliğe dönerler, mesleği bırakırlar ve günlük işlerini yapmaya devam ederler. İşte bu an gerçek profesyonellerin piyasaya girdiği andır.”

“Robert Kiyosaki”

(Herkesin farkında olduğu ama çoğu kişinin kendini kurtaramadığı bir olgu değil midir bu? İnsanın algısıyla öyle bir oynuyorlar ki sen sattım kurtuldum diyorsun, sonra hoooppp yukarı. Ama o anı yakalamak da profesyonellerin işi galiba.)

“Panik olmadan hisse senedi portföyünüzün %50 değer kaybetmesini izleyemeyecekseniz, hisse senedi piyasasında olmamalısınız.”

“Warren Buffett”

(Şirketin sanal değerine değil de size yarattığı nakit akışına odaklanmak bir seçenek olabilir. Yoksa Benjamin Graham’ın Bay Piyasasının bize hangi fiyat önerisiyle çıkıp geleceğini bilemeyiz. Eğer biri 100 TL’lik evinize 50 TL etse panikleyip satar mısınız? Yoksa daha iyi bir teklif mi beklersiniz?)

” Şunu gördüm ki piyasalar düşerken fonları akıllıca seçip alırsanız, bir noktadan sonra gelecekteki sizi mutlu edersiniz. “Şimdi alım zamanı” yazılarını okuyarak o noktaya gelemezsiniz.”

“Peter Lynch”

(Peter Lynch diyor ki: Başkalarının yaptığını yaparak zengin olamazsınız! Umutsuzluk hakimken, herkes satmaya çalışırken, iyi şirketleri ya da onlardan oluşan fonları seçip geleceğe umutla bakmak gerekiyor.) 

“Resesyonlar ve piyasa düşüşleri hep olacak. Eğer bunun olacağını anlamazsanız, hazır olamazsınız ve bu piyasada iyi bir getiri elde edemezsiniz.”

“Peter Lynch”

(Düşüşlerde bir planımız olmalı, kaçmaya değil avlanmaya odaklanmalıyız.)

Düzeltmelere hazırlanırken ya da onları tahmin etmeye çalışırken ki kaybedilen para, düzeltmelerde kaybedilenlerden çok daha fazladır.

“Peter Lynch”

“Boğa gibi yatırım yapın, ayı gibi üstünde oturun ve kartal gibi izleyin.”

“Vijay Kedia”

(Kızılderili ata sözü gibi… Al, bekle ve izle.)

“Piyasa dalgalanmalarını düşmanınız değil dostunuz olarak görün, Ahmaklığa katılmak yerine ondan faydalanarak kâr edin.”

“Warren Buffett”

(Klasik Warren Buffett tarzı. Herkesin yaptığını yapma, herkes korkarken aç gözlü ol. Herkes aç gözlü iken ise korkak ol.)

“Ayı piyasasında çok para kazanırsınız fakat onu o zaman fark edemezsiniz.”

Shelby Cullom Davis

“Boğalar para kazanır, ayılar para kazanır, domuzları ise keserler.”

Wall Street Deyimi

Her ne kadar boğa piyasası ile ilgili söylenmiş çok söz olsada, ayı piyasasında durum tam tersi. Kimse ayı piyasası ile ilgili konuşmak istemiyor galiba:)

Saygılar.

9 Yorum

  1. Cenk demiş ki:

    Yiğit Bey merhaba,

    Emeğiniz için teşeklürler. Zevkle okuduk.

    Aşağıdaki yaklaşımı 2dakika düşündükten sonra eleştirmenizi rica ediyorum. Kaçırdığım bir stratejik metod varsa analiziniz benim için çok önemlidir:

    1. Borsa dışında para kazanıyorum.
    2. Uzun vade düşünerek Bist30’dan alım yapıyorum. Gelirimin her ay %15’ini.
    3. Piyasa düşse de çıksa da aylık alımlar yapıyorum. Misal şuanda çok düştüler, bu durum da bile alım yapıyorum.
    4. Hisse senedi işlemleri %15lik birikimimin %65’ini oluşturuyor. Kalanı ise %25 dolar, %10 euro olarak düzenli aylık alıyorum.

    İyi günler dilerim,

    Mayıs 11, 2018
    Yanıtla
    • Cenk demiş ki:

      Hisse işlerimi 6 adet hisseyi toplayarak devam ettiriyorum şuanda. Kağıt sayısını arttırmayı düşünmüyorum. Fakat, kendi aralarında ağırlık farkı mevcut.

      Mayıs 11, 2018
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Cenk Bey,

      Eğer böyle rahat ediyorsanız gayet güzel olmuş. Önemli olan sizin yastığa başınızı koyduğunuzda nasıl rahat ettiğiniz.

      Hisselerinizi bilmiyorum onun için sadece uzun dönemli özsermaye kârlılık oranı enflasyonun üzerinde şirketleri tercih ederseniz daha iyi olur. Hangi senenin Warren Buffett mektubunda bilmiyorum ama 80’lerde ABD’de öyle yapmış ünlü yatırımcı.

      Bir de eğer faiz hassasiyetiniz yoksa dövizi de mevduata yatırarak kısa dönemli gelir elde edebilirsiniz. sonuçta ABD’de enflasyon %2 üstü. Paranız dolar da olsa değer kaybetmemiş olur.

      Saygılar.

      Mayıs 11, 2018
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Eğer şirketleri iyi tanıyorsanız ve takip ediyorsanız altı bence gayet uygun gibi.

      Saygılar.

      Mayıs 11, 2018
    • cenko demiş ki:

      Yiğit Bey merhaba,
      Çok teşekkür ederim.
      Özellikle aşağıdaki tavsiyelerinizi değerlendireceğim:
      + özsermaye kârlılık oranı
      + Banka’da bir miktar döviz bulundurmak.

      Mayıs 12, 2018
  2. Sergenc demiş ki:

    Yigit bey merhaba dün kendi mail adresimden bir mail attim size. Gormemis olma ihtimalinize karsin burdan da yazmak istedim. Lattedenborsaya@gmail.com adresine gonderdim.

    Iyi gunler.

    Mayıs 11, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Sergenc,

      Kusura bakmayın. Şimdi döndüm mailinize.

      Saygılar.

      Mayıs 11, 2018

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.