Kasım 2017 İtibariyle Yıllık Temettü Geliri

Herkese selamlar! Kasım ayı çok çabuk geçti. Temettü emekliliği yolunda tam 1 yılı doldurdum. Çok zorlandığım zamanlar da oldu ama keyif aldığım zamanlar çoğunluktaydı.

Bu ay temettü emekliliği için güzel bir ay oldu. 10. özgür günümü de kazanmış oldum. Temettülerim beni on gün idare edecek kıvama geldi. Kendimi artık hisse senedi biriktiren bir koleksiyoner gibi görmeye başladım. Yalnız herkes gibi pul, peçete ya da şişe kapağı değil, hisse senedi biriktiriyorum.

Hadi şimdi uzun vadeli hisse senetlerinden oluşan erken emeklilik fonumda son durum ne olmuş bakalım

coins-548949_1920
Kasım 2017 İtibariyle Yıllık Temettü Geliri

Piyasalarda Durum

Kasım ayını BIST 100 103,984’ten kapattı. Dolar 3,92 TL. Altının gramı da 160,76 TL oldu. Sterlin ise 5,31 TL oldu. Sonra bahsederim ama portföyüm dolar ve sterlin karşısında çok eridi. Döviz olmadığı kadar yükseklerde seyrediyor.

Hisse Senedi Portföy Durumu

3. çeyrek itibariyle portföy durumunu buradan görebilirsiniz. 

Bu ay elimdeki senetlere ilave alımlar yaptım. Yeni senet eklemedim. Çimento ve GYO kağıtlarıma alımları durdurdum fakat fiyatlar düşerken bunu yapmak iyi mi kötü mü bilmiyorum. Coşkuda alıp üzüntüde alımı durduruyorum gibi geliyor. Buraya not edelim de hata yapıp yapmadığımı zaman göstersin.

Portföy Büyüklüğü: Hisse senedi portföy büyüklüğü 20.881 TL ye ulaştı. Geçen ay 20.880 TL’ydi. 1 TL’lik artışa bakmayın 🙂 Yeni alımlara rağmen hisse senetlerinin değeri düştüğü için aynı kalmış gibi duruyor. Yoksa 700-800 TL’lik alım yaptım.

Boğa piyasasında ne tatlıydı, 500 ben koyuyordum 500’de artıyordu. Her ay 1.000 TL büyüyordu portföy. Fakat şimdi öyle mi? Benden yiyor namızsız. Ama olsun temettüler artıyor. Şirketler çalışıp kar etmeye ve karını arttırmaya devam ediyor (en azından çoğu arttırıyor diyelim:))

Ekim ayı boyunca kayda değer bir temettü alamadım. Aralık ayı başında HEKTS’tan gelecek temettüyü bekliyorum. Tekrar senet alacağım onla da. Hektaş’ın temettüsünden aldığım senetlerin de temettüsünü alıyorum bu sene. Onlarla da hisse alacağım ve böylece bileşik getirinin nimetlerinden faydalanacağım. Gel temettü gellllllll!

Beklenen Yıllık Temettü Geliri: Sonunda beklenen yıllık temettü gelirim 1.000 TL sınırını aştı. 1.027,56 TL’ye ulaştı. Böylece sonunda beklediğim 10. özgürlük günümü de kazanmış oldum:) Adım adım, gün gün uzun vadeli temettüsü büyüyen hisse senedi biriktirerek emekli olma hedefime emin adımlarla ilerliyorum.

2017 yılı temettü hedefime ulaşmış da oldum. Aralık ayında biraz daha aşabilirim gibi görünüyor. Fırsat çıkarsa değerlendireceğim. Yoksa bir dahaki seneye sarksın. Ne yapalım.

Şu an emeklilik hedefi olan 36.000 TL’nin %2,85’ini karşılar hale gelmiş oldum. Bu rakam çok yavaş ilerliyor. Bir de enflasyon gelecek buna bir dahaki yıl. 36,000 TL kim bilir ne kadar olacak.

Net Temettü Verimi: Temettü verimi yaptığım alımlarla biraz yükseldi. İkinci bir etken de hisse senedi fiyatlarının düşmesi oldu. Ekim sonu itibariyle net temettü verimim %4,91 oldu.

Nakit Rezervler: Nakit rezervlerim 1.600 TL’ye çıkmış oldu. %13 mevduat faizinden net %11,05 alıyorum. 1.600 TL’den yılda 176 TL olmuş oluyor. Boş tutmuyorum nakiti. Enflasyon civarında getirse şimdilik yeter. Uygun zamanda hisse alımında değerlendirilmek üzere hazır olarak bekliyorlar.

Toplam portföy büyüklüğü de 22.481 TL oldu.

Toparlarsam

Temettü gelirim sonunda 1.000 TL sınırını aşarak 1.027 TL oldu. 176 TL faizi de dahil ettiğimde toplam pasif gelirim 1.203 TL’ye. Farkındayım 36.000 TL’ye çok var ama yavaş yavaş ilerliyorum. Emin adımlarla 🙂

Yalnız beni rahatsız eden durum portföyün sterlin ve dolar gibi yabancı paralar karşısında çok değer kaybetmesi oldu. Yurt dışında okumak istediğim için alışkanlık oldu portföyü sterlin olarak takip etmek. Sterlinin 4,50’den 5,30 TL olduğunu düşünürsek yaklaşık %20’lik bir erime oldu. Yıl sonunda netleşir daha ayrıntılı bir yazı yazarım umarım.

Sizin durumlar nasıl? Erken emeklilik için hisse senedi biriktiriyor musunuz? Son gelişmeler neler?

Okuduğunuz için çok teşekkür ederim.

Saygılar.

4 Yorum

  1. Onur Kaya demiş ki:

    Merhabalar Yiğit Bey,

    Temettü hedeflerinize ulaşmanıza sevindim. Zorlu geçeceği öngörülen 2018 yılında titizlikle seçilen hisselerin, bizler gibi her ay tasarruflarıyla alım yapan insanlara kademeli olarak uygun alım fırsatları doğuracağını değerlendiriyorum.

    Belki ay sonunda portföyümüze baktığımızda kırmızıları göreceğiz ama ortalama maliyetlerimizi düşürmek için aynı zamanda bir fırsat bu.

    Döviz riskine karşı olarak ise, net döviz fazlası olan
    https://pbs.twimg.com/media/DPJMs2BW4AAzDeh.jpg ” linkindeki şirketlerden alım yapmanın kur karşısındaki riskleri minimize edeceğine inanıyorum.

    Bu tip dönemlerde değer verdiğimiz ve özenle seçtiğimiz şirketlerin fiyatları düştüğünde Warren Buffet’ın ““Eğer Mc Donald´s´ta bugün hamburger fiyatlarını düşürürlerse kendimi harika hissederim. Şimdi, eskiye gidip de dün ben bu hamburgere daha fazla para ödemiştim demem. Bugün daha ucuza alacağımı düşünürüm.” sözünün hatırlanması gerektiğini düşünüyorum.

    Aralık 1, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Onur Bey,

      Söylediklerinize katılmamak elde değil. Piyasalarda hep dalgalanma olacak, risk de olacak. Fakat uzun vadeli hisse senedi biriktirerek emekli olmaya çalışan birinin bunlara alışması ve normal karşılaması lazım.

      Döviz tablosu için çok teşekkür ederim. Yatırım stratejisine göre çok işe yarayabilir tablo ama tek olna bakmamak lazım:)

      Ben de geçenlerdeki düşüşte ona benze bir şeyler paylaşmıştım Warren Buffett’tan. “Hayatınızda sürekli hamburger yiyecekseniz hamburger fiyatının düşmesine mi yükselmesine mi sevinirsiniz?” Hissede de aynı 🙂

      Katkılarınız için çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Aralık 2, 2017
  2. Özer demiş ki:

    Merhaba Yiğit Bey, yıllık 36 bin temettü geliri hedefinizi belirlerken bu temettü gelirinin her ay bir veya birkaç şirketten 3 bin toplamda 36 bin TL yada Mart ayından Mart ayına 36 bin TL gibi düşünerek mi yola çıktınız? Her şirket yılın farklı zamanlarında temettü vermekte ve en azından oran olarak farklı oranlarda temettü alınacağından bütçeyi dengeleyememek söz konusu olmayacak mı? Acaba her yıl aynı ayda temettü veren şirketlerden ziyade her aya denk gelecek şekilde mi portföy yapmak lazım?

    Aralık 2, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Özer Bey,

      Temettüleri nakit olarak aldığımız için nakit akışını sağlamakta bir sorun olacağını sanmıyorum. Mart ayında örnek veriyorum 20,000 alsam, likit fonda tutarak beni idare eder. Yavaş yavaş harcarım. Kalanı Aralık’ta da gelse sıkıntı olmaz.

      Öyle her ay 3000 TL gelsin ya da üçer ayda bir 9,000 TL alayım gibi bir amacım yok. Onu dengelemekten daha çok portföyün getirisini maksimize etmeye çalışıyorum.

      Saygılar.

      Aralık 2, 2017

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.