Hisse Senedi Sahipliğinin Yan Avantajları: Şirket İndirimleri

Herkese selamlar! Güzel şirketlerin hisselerine sahip olmanın çeşitli avantajları var. Bunlardan bazıları kâr payı, değer kazancı…

Fakat yurtdışında daha başka avantajlar da var. Hissesine sahip olduğunuz şirketin ürünlerini indirimli satın almak, şirketin otellerinde indirimli konaklamak bunlardan bir kaçı.

Bizde de bir ara böyle şeyler bir ara gündeme gelmişti fakat son zamanlarda duyamadım.

Bakalım bunun ne gibi faydaları olabilir ve yurtdışında ne gibi örnekler var?

Hisse senedi sahibi olmanın avantajları

Şirket İndirimleri ve Avantajları

Hep diyoruz ya yatırımcı ile spekülatör arasında fark var. Küçük yatırımcının kazanması için uzun vadeli yatırımcı olması gerekir falan diye.

İşte şirketlerin ortaklarına verdikleri yan avantajlar küçük yatırımcının hissesini daha uzun süre tutmasına sebep olabilir. Sonuçta temettü alır gibi şirketin avantajlarından faydalanabileceğim. Daha çok sahiplenirim yani:) Mavi ürünlerinde bana kasada %15 indirim yapsa, Hektaş sahibi çiftçiler ilaçları %15-20 indirimli alsa, Türk Hava Yolları ile indirimli uçsam ne güzel olurdu 🙂

Böylece şirketlerin sahiplerinin de karakteri değişirdi. Atıyorum belli bir hisse senedine sahip HEKTS yatırımcısı hisseleri bir yıldan fazla elinde tuttuğunda ilaç alımında %15 indirim alsa o hisseleri satar mı? 🙂

Yurtdışında Şirketlerin Sahiplerine Tanıdıkları Avantajlar

İngilizcesi “shareholder perks” diye geçiyor. Ayrıntılı araştırmak isteyenler bu kelime ile araştırabilir 🙂

Anheuser-Busch: Dünyanın en büyük bira şirketlerinden bir tanesi. Tema parkları da var. %15 indirim sağlıyor buralarda. Ayrıca bedava içinde ürünleri bulunan çanta gönderiyor hisse sahiplerine.

Berkshire Hathaway: Warren Buffett’ın şirketi. Tanımayanımız yok zaten. Hissedarlarına en iyi avantajı sunan şirketlerin başında geliyor. Berkshire Hathaway şirketlerinden alınacak ürünlerde indirimler sunuluyor. Mesela GEICO Sigorta’da indirimler, Borsheim’s Jewelry, Fine Gift, Nebraska Furniture Mart mağazalarında indirimler gibi çeşitli avantajlar sunuyor hissedarlarına.

McDonald’s Corporation: Her sene bedava Big Mac ve Patates kızartması yiyebilirsiniz 🙂

Newell-Rubbermaid: Sadece çalışanların erişiminin olduğu fabrika mağazasına erişim ve büyük indirimler.

The Walt Disney Company: Tema Parklarında %10 ila 30 arası indirim. 1000 hisse senedinden fazla hisseye sahip olanlara bedava yemek.

Carnival Cruise Lines: Oda kiralamalarında hissedarlara özel avantajlar.

Churchill Downs: 100 hisseniz varsa düzenlenen yarışlara bedava girebilirsiniz.

Ford Motor Company: 100 hisseyi 6 ay tutarsanız bir programa kayıt oluyorsunuz ve şirket çalışanlarından sadece %4 farkla araç alabilirsiniz.

Intercontinental Hotels Group (IHG): Otel konaklamalarında ekstra indirim.

International Business Machines (IBM): Sadece çalışanların erişebilecekleri mağazalara erişme şansı ve ekstra indirimler.

Lindt & Sprüngli AG: Bedava Çikolataaaaaaaaaaaaaa:)

Kimberly-Clark: 45 dolarlık ürünlere 25 dolara sahip olma imkanı.

Royal Caribbean Cruises: Ekstra indirimler.

Toparlarsam

Daha bunun gibi bir çok avantaj sunan şirket var. Ne diyelim darısı bizim başımıza. Özellikle beyaz eşya satıcılarından ben eşyaları almadan bir indirim bekliyorum 🙂

4 Yorum

  1. Özer demiş ki:

    Kışlık lastik değiştirmeyeceğim Brisa’ların %10 indirse, Ford Connect’in kış bakımı geldi %10 da o yapsa…Eczaneler her reçetede Eczacı ilaçlarına %5 indirim yapsa ne iyi olur.

    Ekim 31, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Özer Bey,
      Çok güzel olurdu tabii. Yeterli kamu oyu oluştuğu zaman elbette şirketler bunun için harekete geçeceklerdir diye umut ediyorum.

      Saygılar.

      Kasım 1, 2017
  2. Cenk ata demiş ki:

    Aslında basit kurallar koyup yapılabilir. Kural örneği: Firma ürünü ise en fazla %10 indirim olabilir gibi veya indirimlere hak kazanmak için en az 6 ay borsada kalma şartı vs.

    Hani haksız rekabet olmasın diye düşünmek lazım.

    Kasım 1, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Cenk Bey,

      Çeşitli şartlar olabilir ama amaç uzun vade hisse sahipliğini teşvik etmek olmalı diye düşünüyorum. Hem şirket sahipliği de artardı 🙂

      Saygılar.

      Kasım 1, 2017

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.