Ankara’daki Son Günüm

Herkese selamlar! Temettü emekliliği fikri için hareke geçtiğim ve blog yazmaya başladığım şehre veda ediyorum.

Acı tatlı zamanlarım oldu. Bursa’da, İzmir’de, İstanbul’da ve Ankara’da uzun yıllar yaşamış biri olarak bu şehir hakkında karışık duygular içindeyim.

Şüphesiz ki bana çok şey kattı ama artık zamanı doldu.

Ama artık Ankara’yı bırakıp İstanbul’a gitme vakti geldi. Yeni bir hayat başlıyor.

Ankara’daki son günüm.

Çalışmaya Başladığım İlk Yıllar

Çalışmaya başladığım ilk yıllar ne yaptığımı pek bilmiyordum açıkçası. O zamanlar İstanbul’da zaman çok çabuk geçti. Bazen Taksim’de Nevizade’de, bazen evin altındaki kahvehanede arkadaşlarla muhabbet ederek…

Her Türk genci gibi KYK borcunu ödedim 🙂 Hiç yatırım yapmadım. 250 TL’lik maaş avansını kapatmak, onsuz yaşamak bile üç dört ayımı aldı. O kadar bilmiyordum para biriktirmesini. O 250 TL varya, adamın bir parçası, akciğeri gibi oluyor, ayrılamıyorsun.

Ama yatırım yapma niyetim hep vardı:) Borsa “oğlum şu senedi alsak şu kadar olmuştu”dan ibaret olsa da onun yerine emlak piyasasında fırsat görüyordum. Fakat Warren Buffett’ın dediği gibi “hızlı giden nadir bir fili vurmak istiyorsanız, silahınız her zaman dolu olmalıdır.” Benim silahım ise hep bom boştu 🙂

Karşımıza 2012 yılında Bağcılar’da 80 000 TL’ye eski bir apartmanda ev alma fırsatı çıktı. Kirası da o zamanlar 600 TL idi. Metro da gelmek üzereydi, sanırım bir iki yıl bir süresi vardı. Tabii bende o kadar para olmadığı için arkadaşlara 4 kişi 20 000 TL kredi çekelim ve bu evi alalım dedim. Para zaten harcanıyor, böylece az biraz birikim yaparız diye düşünmüştüm. Fakat o aralar arkadaşlarımın şartları uymadı. Evi alamadık. Para da harcandı gitti. Ya bowlinge gitti ya da dışarıda yenen kuzulara. Kaçan balık büyük olur hesabı metronun yanındaki bu ev şimdi 250-300 bin ediyordur, kirası da en az 1200 TL büyük ihtimalle daha da fazla.

Sonrası İngiltere

Bir yandan İstanbul’dan kurtulmaya çalışıyorum bir yandan da gözüm burs olanaklarında. Malum hem kariyer olarak yerinde saydığım ve hiç bir kariyer planım olmayan zamanlar geçirdim İstanbul’da hem de hiç para biriktiremiyorum 🙂 Para biriktirmeyi bırak, borç harç altına giriyorsun.

Ama şunu da öğrendim ki insan zorda kalmadıkça, zor duruma düşmedikçe çıkış yolu aramıyor. Yavaş yavaş suyu ısıtılan kurbağa gibi belli bir süre sonra haşlanıyorsun zaten. Memurlukta ise bu daha büyük tehlike. Onun için zor durumda kaldığıma şükrediyorum. Çıkış yolu aramışım ve sonunda karşıma çıkmış.

Sonunda bir bursla yüksek lisans yapmaya hak kazandım. Gittim İngiltere’ye. Hedeflerimi büyütmemi sağlayan bir süreç oldu benim için. Ama çok çabuk geçti.

Sonunda Ankara’dayım

Yüksek lisans bittikten sonra Ankara’da göreve başladım. Bir çok yeni bilgi ve fikirle dönmüştüm İngiltere’den. İki sene boyunca bunların siz deyin %5, ben diyeyim %10’unu uygulama şansım oldu. Ama bildiğim ya da bildiğimi sandığım şeylerin üzerine üç kat daha fazla bilgi öğrendim. Daha da öğrenecek çok şey var ama oradaki sürem bitti.

Ne kadar çok bilirseniz bilin yine de çok şey eksik kalıyor. Mesela ofis politikası öğretmiyorlar okulda. Yenilik yapmak için sadece aklında fikir olması da yetmiyor. Bana her zaman garip gelmiştir ama  bir projede önce insanları yenmeniz gerekiyor. Makina veya sermaye yönünden engeller kolay çözülse de insanları aşmakçok zor.  Atomu parçalamak maalesef insanların önyargılarını parçalamaktan daha zor.

İşte böyle durumlarla sürekli karşılaşırken yabancı erken emeklilik bloglarıyla tanışmaya başladım. Hisse.net’teki temettü başlıklarından zaten konuya aşinaydım. Her gün aynı servise binmek, aynı işe gitmek, aynı şeylerle boğuşmak beni çok yormuştu ve bir çıkış yolu aramaya itmişti. En zoru ise kafamdaki büyük değişimlere sebep olabilecek projeleri hayata geçirememenin rahatsızlığı ve ızdırabıydı. Şimdi daha iyi anlıyorum ki, hiç bir şey bilmeyip gişede kalsaymışım belki de daha mutlu olurmuşum. Bilgi sahibi olup kullanamamak insana çok zor geliyor.

Değiştirilmesi gereken şeyleri biliyorsun, söylüyorsun ama sadece söylüyorsun. Uygulama gücün yok. Galiba zoruma giden de bu olmuştu.

O çırpınma zamanlarında erken emeklilik bloğumu kurdum ve zaman zaman yazmaya başladım. Nasıl ki bursa hazırlanmak benim için bir çıkış yolu olduysa, blog da aynı işlevi görüyor.  Buna da Ankara sebep oldu:)

Soru şuydu: Finansal özgürlüğümü nasıl kazanırım, nasıl istediğim işte, istediğim şekilde zevkle çalışırım? Nasıl mesaiye bağlı kalmadan özgür olurum?

Gelişme Devam Ediyor

Üç beş bin TL ile başladığım emeklik fonum şu an 20 000 TL sınırını aşmış durumda. Her şeyden öte umudum var. Son zamanlarda 20 bin TL ile emekli mi olunur diye eleştiriler geliyor. Evet o kadarcık para ile emekli olunmaz ama iyi yönetilen, güzel işletmelerin hisselerini biriktirerek emekli olunabilir. Sonuçta 20 000 TL’niz olmadan 1 milyon TL’niz olamaz. Hiç yatırım yapmayan birinin mirastan ve lotadan başka 1 milyona sahip olma şansı yokken benim siz deyin 10 yıl, ben diyeyim 15 yıl sonra o kadarlık bir portföye sahip olma şansım var. Üstelik çocuklarıma kalacak, onlara temettü sağlayacak bir fona.

Sıcağı Ayrı Soğuğu Ayrı Güzel Ankara’ya Veda Ediyorum

İşte hal böyleyken, erken emeklilik projemin başladığı, en büyük mücadelelerimi verdiğim, en büyük başarısızlıklarımı yaşadığım Ankara’ya böyle veda ediyorum. Bir bavul ile gelmiştim, yine bir bavulla İstanbul’a geri dönüyorum. Ankara’nın en çok rahat trafiğini, Göksu Parkını, tavuk dürüm+ayranını, kulaklarımı acıtan soğuğunu ve Kızılcahamam’da yaptığımız mangalları hatırlayacağım. O kadar şehir gezdim, hiç bir yere kışın kulaklarım acımamıştı.

Yazılıp hiç gitmediğim spor salonunu, Eryaman’daki güzel ama şehre ay kadar uzak ortamını, iyi arkadaşlarımı hiç unutmayacağım.

Dün Ankara’nın güneşinin keyfini çıkarmak için hisse senedi biriktiriyordum, bu gün aileme hakettikleri güzel geleceği sunmak ve İstanbul’un trafiğinden kurtulmak için biriktiriyorum. Nedenler değişse de tasarruf edip yatırım yapma durumum devam edecek.

Sonuçları burada paylaşmaya ve sizden destek almaya sürdüreceğim. Beni en çok şaşırtan benim durumumda çok fazla insan olmasıydı. Hala da bu yüzden hayretler içerisindeyim. Demek ki dertler ortakmış.

Bu duygularla Ankara’ya veda ederken, bana geçen 11 ayda verdiğiniz büyük destek için hepinize çok teşekkür ederim.

Saygılar.

29 Yorum

  1. Ahmet demiş ki:

    Hayırlı olsun. Niye Ankara’dan ayrılıyorsunuz? Denizi olmaması yeterince iyi bir sebep ama sizdeki sebep daha farklı sanki ? 🙂

    Ekim 23, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Ahmet Bey,

      Evlendim ve İstanbul’a dönüyorum tekrar Hanımköylü olmaya. Teşekkür ederim:) Hayırlısı olsun bakalım.

      Saygılar.

      Ekim 23, 2017
    • Ahmet demiş ki:

      Oo çok geçmiş olsun o zaman Yiğit bey. Neyse olan olmuş ileriye bakmak lazım 🙂
      Hayırlı olsun tekrar

      Ekim 23, 2017
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sağolun Ahmet Bey. Temettülerimize bakalım biz:)

      Ekim 23, 2017
  2. Tugsel78 demiş ki:

    Hayırlı olsun Yiğit bey…

    Ekim 23, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Tuğsel Bey,

      Çok teşekkür ederim. Bakalım ben de merakla bekliyorum neler olacak. 🙂

      Saygılar.

      Ekim 23, 2017
  3. Mustafa demiş ki:

    Hayırlı olsun

    Ekim 23, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Çok teşekkür ederim Mustafa Bey:)

      Ekim 23, 2017
  4. Serdar YILMAZ demiş ki:

    Hayırlı olsun, PTT’de çalışmaya devam mı yoksa iş değişikliği var mı?

    Ekim 23, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Serdar Bey,

      Şimdilik devam ediyorum. Ama ileride Allah ne gösterir bilemem 🙂

      Çok teşekkür ederim:)

      Ekim 23, 2017
  5. Kurtuluş demiş ki:

    Merhaba.

    Blogu 3 4 aydır takip ediyorum. Benide heveslendirdin dostum. Zaten merak vardı ama yolu sen gösterdin diyebilirim.

    Ama hissem yok henüz. 🙂

    Hocam benim merakım sizcede borsa şu günlerde bayağı pahalı değil mi?

    Ekim 23, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Kurtuluş,

      Umarım hepimiz başarılı oluruz. Ben daha işi öğrenemedim ve bu yolda başarılı olmak için çok çalışmak lazım. Daha çok tasarruf etmek lazım:)

      BIST 100 100 tane şiketten oluşan bir endeks. Ben teker teker hisselere bakmak taraftarıyım. Warren Buffett bile yakın gelecekte ne olacağını bilmezken ben o işe hiç girmiyorum:) Şirketler neler yapıyor ona odaklanmaya çalışıyorum:)

      Saygılar.

      Ekim 23, 2017
    • Ermangg demiş ki:

      Hayırlı olsun… 🙂

      @kurtuluş bey, size önerim, yılbaşından beri fiyatı düşen ve temeli sağlam şirketlerden düzenli olarak alabilirsiniz… hepsi reel olarak yükselmiş değil…

      Ekim 24, 2017
  6. Kaan demiş ki:

    Hayırlı olsun Yiğit Bey, ömür boyu mutluluklar dilerim, biz Ankara nöbetine devam ederiz 🙂

    Ekim 23, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Kaan Bey,

      Çok teşekkür ederim. Ankara’yı size bıraktım:) Ben İstanbul’u devraldım. Hayırlısı olsun bakalım.

      Saygılar. İyi nöbetler:)

      Ekim 23, 2017
  7. Fettullah Gündüz demiş ki:

    Bir kaç haftadır takip ediyorum bloğu, beğenerek ve takdir ederek. Süreçler sonuçlardan değerli, birikim yapmaya başlamanız ve bu birikimi burada paylaşmanız çok güzel. Belki maddi portföyünüz istediğiniz hızda artmamış olabilir ama arkadaş ve etkinlik portföyünüz ben dahil hızla artmış durumda.. Açık yüreklilikle yaptığınız paylaşımlar samimiyetle ve bereketle eminim karşılığını bulacak.”Yoldaş iyiyse Bağdat yakındır” sözü hayatıma damga vurdu. Yolun Uzunluğu menzile göre değil, yarenine göre ölçülür; Hedeflerin ve samimiyetin her zaman yoldaşın olsun, gerisi akar gelir. Yeni Hayatınızda sağlık, huzur ve başarı eksik olmasın.

    Ekim 23, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Fettullah Bey,

      İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Erken emeklilik yolunda çok fazla yol arkadaşım olması inanın beni hem çok mutlu ediyor, hem de büyük bir motivasyon kaynağı oluyor.

      Yoldaş iyiyse Bağdat yakındır sözünü ilk defa duymuş oldum. Çok sağolun:)

      Saygılar.

      Ekim 23, 2017
  8. Mehmet 44 demiş ki:

    Hoş geldiniz .İstanbulda uygun gördüğünüz zamanda sizi misafir etmek ve görüşmek isterim .Saygılar

    Ekim 23, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Mehmet Bey,

      Teşekkür ederim. İlk fırsatta ben de İstanbul’daki dostlarla çay içmek istiyorum.

      Saygılar.

      Ekim 23, 2017
  9. Özer demiş ki:

    Merhaba Yiğit Bey, herşey gönlünüzce olsun İstanbulda ki hayatınızda. Kamu personelinde ve kırsal kesimde böyle bir eğilim gözlemledim bende…Bulundukları ortamdan şikayetçiler.Gelin bunu değiştirelim dediğinizde var olan ve mutsuz oldukları ortamı değiştirmekten imtina ediyorlar. Başarılı ve huzurlu günler diliyorum size….

    Ekim 23, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Özer Bey,

      Çok teşekkür ederim iyi dilekleriniz için. Bakalım burada neler bekliyor beni. Merakla bekliyorum:)

      Saygılar.

      Ekim 24, 2017
  10. Ertuu demiş ki:

    Yiğit Bey hayırlı olsun. Ankaradan sonra İstanbul daha bir aşırı gelecektir. Mutluluk sizinle olsun.

    Ekim 23, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Ertuu Bey,

      Çok teşekkür ederim. İstanbul aşırı gelmeye başladı bile:) Dört saatim trafikte geçiyor. Oturur oturmaz bilgisayarını açan biri görürseniz o benim:)

      Saygılar.

      Ekim 24, 2017
  11. K.Murat demiş ki:

    Selamlar bende 1,5 yıldır borsa ile meşgulüm ve temettü konusunda da oldukça iyi kağıtlar yakalım bu süreçte ben daha çok trade yapmaya çalışıyorum çok kısa vadeli değil ama uzun vade de kağıt tutamıyorum (sabırsızlık diyelim 🙂 ancak sizin bloğunuzu okuyorum bir kaç gündür ve temettü yatırımcılığı konusuna portföyümün yarısını aktarıp unutayım diye düşünmeye başladım ayrıca samimi yazılarınız için sizi kutlarım umarım hayatınız hep düşlediğiniz gibi olur, sevgi ve saygılarımla… (takibe devam edeceğim sizi görüşmek dileğiyle)

    Ekim 24, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Murat Bey,

      Aman iyice araştırmadan büyük değişiklikler yapmayın 🙂 İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Bende hata bol bol oluyor onu da yazıyorum ki hem ben bundan beş on yıl sonra okuyunca hatırlayayım hem de okuyanlar yapmasın diye düşünüyorum.

      İyi günler dilerim. Saygılar.

      Ekim 24, 2017
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Özer Bey,

      Yazıyı ben de ilgilye okumuştum. Her yan ile olgun bir temettü yatırımcısı kendisi. Paylaşımınız için çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Ekim 25, 2017
  12. Jason Bourne demiş ki:

    Yeni görev yerinizde ve bundan sonraki yaşamınızda inşallah her türlü kolaylık ve güzellikler sizinle beraber olur. Yazılarınızla geleceğe umutla bakmamızı sağlıyorsunuz,emekleriniz için teşekkürler

    Ekim 25, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Jason Bourne,

      Desteğiniz ve iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Ekim 25, 2017

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.