Özel Okul Parasının Erken Emekliliğe Etkisi ve Gerekli Fon Büyüklüğü

Herkese selamlar! Emeklilik planım ve 36 000 TL rakamına bir çok farklı eleştiri geldi. Bunlardan biri de “36 000 TL’nin içinde çocukların özel okul parası yok, çocukları özel okula nasıl göndereceksin.” idi. Şimdi bunun hakkında düşüncelerimi yazacağım ve neden erken emeklilik planlarımda çocukların özel okul masraflarını katmıyorum onu açıklamaya çalışacağım.

Sonra da en iyi okullarda okuması için ne kadar bir portföyüm olması lazım onu inceleyeceğim.

Hadi başlayalım…

Önce özel okullar gerekli mi onu kendimce açıklayayım. Özel liseler, özel üniversiteler diye ayırarak kendi düşüncelerimi paylaşayım.

Özel Lise Gerekli mi?

Eğitim sistemini tartışmayacağım. Başlıktaki soruya cevabım evet gerekli! Hem de çok.

Küçük bir ilçenin Anadolu Lisesi’nden mezun biri olarak söylüyorum bunu. Okuduğum okul benzerlerine göre kalbur üstü olmasına rağmen bir Robert Koleji, Üsküdar Amerikan değildi. Bunların kalitesini tartışamam. Oralardan mezun olanların önüne açılan kapılar ile benim önüme açılan kapılar bir değildi. Memur emeklisi bir anne babanın oğlu olarak oralara kolayca giremeyeceğimi de biliyorum. O zamanlar imkanlar belliymiş ve bakış açımız buna müsait değilmiş.

Bunların dışında İsviçre’deki, İngiltere’deki özel liseleri hiç saymıyorum. Onlar da çok pahalı ama parası olanı dünyada aranan adam yapan yerler olarak görüyorum.

Yani kısaca mel okul gerekli ama her özel okula da para vermem diye bu başlığı kapatayım.

Özel Üniversite Gerekli mi?

Buna da cevabım şartlı evet olurdu. Türkiye’de çok kaliteli devlet üniversitelerine girecek kadar iyi değildim. Fakat alanında Türkiye’de ilk beşte olan bir okulda okudum. Yine de bir çok kapı daha iş başvurusu bile yapamadan bana kapandı. Bizim kariyer günlerimize kimse gelmezken Koç Üniversite’sinin kariyer günlerine şirket akıyordu. İş başvurularında şimdi kaldırılmış galiba ama işte falanca üniversitelerden mezun olmayanlar başvurmasın gibi şeyler yazıyordu.

Yurtdışındaki ilk 500 üniversiteye paralı gitseniz de yine bu ayarda bir para harcarsınız. Belki İngiltere’de 100 000 TL olur. Avusturya’da ya da diğer bir avrupa ülkesinde daha az olur, olurdu.  Ama yine de iyi para harcarsınız.

Sonuçta hem özel lise hem de özel üniversite para harcandığında ve doğru yerlere gidildiğinde iyi donuçlar verir diye düşünüyorum.

Dedelerimiz çiftçiydi, babalarımız ya öğretmen ya memur ya da esnaf oldu, bizde daha iyi yerlere geleceğiz gibi bir algı oluştu. Yani ben öyle düşünmüştüm. Fakat çok azımız daha iyi yerlere gelebildik galiba…

Bu arada düz bir kariyer yolundan bahsediyorum tabii ki. Yoksa belli bir gelir seviyesine ulaşmak için okul yeterli şart değil. Okumadan çok para kazanan bir ton insan var 🙂 ama o başka konu.

Emeklilik Bütçeme Bu Parayı Katmalı mıyım?

Özel lise ve üniversitenin yıllık masrafının ortalama 70 000 TL olduğunu varsayarsak şimdi gelelim asıl soruya. 36 000 TL’lik emeklilik bütçeme bunu katmalı mıyım?

Ankara şivesi ile “La zaten erken emekli olmasam da bu parayı toplayıp da çocuğu istediğim yere gönderemeyeceğim. O zaman neden emeklilik planına bunu katayım.” diyorum.

Yani emekli olmayıp çalışmaya devam etsem aylık 70 000/12+masrafları ödeyemem. Bunun için emeklilik planıma bunu katmıyorum. O zaman gerekli para 106 000 TL civarına geliyor. O da gerçekçi değil şimdilik.

Sonuçta gerçekçi olmak lazım. İlerde ne olur bilemem ama etimiz belli budumuz belli yani. Niyet önemli tabii, bilinç de oluştu fakat para da lazım.

Ama Çocuğumu Özel Okula Göndermek İçin Yatırım Yapmam Lazım

İşte bu gerçeğe tamam deyip kabul ederim. Biricik çocuğuma iyi bir eğitim aldırmak için mutlaka tasarruf edip yatırım yapmam gerekiyor.  Kariyerim de yerinde saymayıp gelişecek, belki kendi işimi kuracağım, belki de satın alma gücümün artacağı bir periyoda gireceğim. Fakat bunu mutlaka yatırım ile desteklemem gerekiyor.

İşte size tasarruf edip yatırım yapmak için bir sebep. Çalışmayı sürdürmek isteyebilirsiniz, erken emekli olmak istemeyebilirsiniz, işinizi sevebilirsiniz. Sizin de yatırım amacınız çocuğunuza iyi bir gelecek kurmak için eğitim aldırmak olur. Bunun için de yıllık 70 000 TL gerekir. Şimdiki fiyatlarla temettü artışlarının ve enflasyonun aynı oranlarda artacağını varsayarsak gerekli rakam bu.

Bizimki şimdi doğsa 15 senesi var. 15 sene de az bir rakam değil zaten. Ülkenin hali ne olacak da dememek lazım. Sonuçta geleceğe güvenmeyen insan maalesef uzun vadeli yatırım yapamaz. Kişi kendi risk algısına göre ayarlamalı portföyünü.

Çocuğumu Özel Okula Göndermek İçin Hangi Yatırım Aracından Ne Kadar Biriktirmem Gerekiyor?

Şimdi gelin basitçe hangi yatırım aracından ne kadar hisse senedi biriktirmem lazım ona bakalım.

Temettü Hissesi Biriktirerek: 

Hisse AdıBrüt Temettü (TL)Net Temettü (TL)70 000 TL için Gerekli Hisse AdediGerekli Fonun Büyüklüğü (TL)
ARCLK0,6290,53465130926,772,977,275
ADANA0,8890,7556592635,48592,867
TUPRS6,2185,285313244,281,723,081
PETKM0,40,34205882,351,307,353
HEKTS0,38050,323425216433,491,714,153
ISGYO0,0750,075933333,331,260,000
AKSA10,8582352,941,070,588

Not: Şirketler konuyu örneklendirmek için rastgele seçilmiştir ve yatırım tavsiyesi değildir. 

Evet bu tutardaki temettüyü şimdi elde etmeye kalksak gerekli hisse adedi karşımızda. Ama yatırıma erken başlarsak, şirketlerin özsermaye kârlılıkları ve kâr artışları bu süre zarfında enflasyonu geçerse yani şirketler ortalamanın üstünde büyürse, bu hisse adedinden çok daha azına ihtiyacımız olacak. Sonuçta şirketler gelişecek büyüyecek ve yatırım yapacak. Yani kısaca şimdi çıkan fon büyüklüğü sizi korkutmasın. Erken kalkan yok alır ve bileşik faizin nimetlerinden faydalanır:)

Yeterki iyi yönetilen, sürekli kâr eden ve akıllı yatırım yapıpı büyüyen şirketlere ortak olalım.

Bunu da şöyle örneklendireyim: Her sene ensflasyon düşüldükten sonra %10 net kazanan bir portföyünüz olsun ve bunun net temettü geliri 10 000 TL olsun. Şirketler net temettülerini her sene 10 yıl boyunca enflasyonun üzerinde %10 arttırdıklarında hiç bir şey yapmadan sizin temettü geliriniz enflasyondan arındırılmış net 25 937 TL olur.  Hiç bir şey yapmadan sadece zamana bırakarak başarırsınız bunu.

Toplam Portföy Büyüklüğü ve %4 Kuralı İle

Ya da gelire değil de toplam fon büyüklüğüne odaklanmak istersiniz ve %4 kuralını uygularsınız. Gelecek 20 yılın enflasyonunu ortalama %10 olarak varsayarsak her sene en az %14 getirili bir portföye sahip olmamız lazım ki bunun %4’ünü çekelim kalanı enflasyon artı ana para olarak devam etsin. Bu da yaklaşık 1 750 000 TL’lik yıllık %14 ortalama getirisi olan bir fona sahip olmamız gerektiği anlamına geliyor. İster mevduat, ister altın, isterr tahvil. Riski dağıtmak size kalmış.

Eurobond Geliri İle

Peki %8 getiri elde edebileceğimiz dolar eurobondundan 70 000 TL elde etmeye kalksak ne kadar ana para gerekir? şimdi ona bakalım.

%2 dolar enflasyonu desek net %6 getiri kalır bize. Doları 3,60 saydığımızda 70 000/3,60= 19444 dolar eder.

(19444/6)*100= 324066 dolarlık %8 faizli eurobondun reel getirisi çocuğumuzu özel okulda okutmaya yetiyor. (Vergi hesaba katılmadı)

Fakat şu an %4 civarıymış Eurobond faizleri. Bu yüzden uygun zamanı beklemek gerekebilir.

Görüldüğü gibi yukarıdaki gib bir yatırım portföyü oluşturabilirsek, ileride çocuğumuzun özel okul parasını özgürlük fonumuzdan karşılayabiliriz:) Bunun için bol bol tasarruf etmek lazım.

Toparlarsam

Benim çocuğun özel okul masraflarını emeklilik hesabına katmamamın sebebi hedefleri gerçeklikten uzaklaştıracak olmasıdır.  Yani o kadar yükselecek ki hedeflere ulaşmamı imkansız kılacak.

Yatırım yapmayacak olursam zaten istediğim özel okullara gönderemeyeceğim. (Bu zamanın parasıyla 20 000 TL maaş almazsam tabii) O yüzden imkansız bir engel koymak istemiyorum. Fakat imkanı olanlar, daha çok biriktirme gücü olanlar ya da daha iyi ve kârlı yatırımlar yapanlar bu seçeneği de ekleyebilir. Sonuçta olay ne kadar tasarruf edebildiğiniz ve bunu ne kadar iyi değerlendirebildiğinize bağlı.

Ben bunu ihtimal dışında bırakmadan, önüme engel olmasına izin vermeden yatırım yapmaya devam edeceğim. Umarım portföy büyüklüğüm hedef büyüklüğü de geçer ve başka masrafları da karşılar hale gelir.

O zamana kadar biriktirmeye devam!

Okuduğunuz için teşekkür ederim. Saygılar.

13 Yorum

  1. Ermangg demiş ki:

    yanlış bilmiyorsam, pertevniyal devlet lisesi ve dolayısıyla ücretsiz olmalı…

    Ekim 18, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Ermangg,

      Onu bilmiyordum, yanlış bilgi vermemek için onu çıkartayım.

      Teşekkür ederim.

      Ekim 18, 2017
  2. Adsız demiş ki:

    Bugün alınan 3.000 tl ilk bir bitcoinin 15 sene sonra 300.000 tl olmayacağının bir garantisi yok. Bence de ayda 3000 tl düşük bir hedef. Takdir sizin tabiki ama sadece hektaş değil ico, blockchain gibi geleceğin teknolojilerine de yatırım yapmakta fayda var derim. (Asla yatırım tavsiyesi değildir.)

    Ayrıca sitedeki özellikle Warren buffet mektupları serisi çok iyi, elinize sağlık.

    Ekim 18, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Adsız,

      Blockchain teknolojisi tamam da şu an kendimi bitcoine yatırım yapacak düzeyde görmüyorum. Güvensiz geliyor bana. Ama çok büyük portföyüm olsa belki %1 veya 2 girebilirdim:) Ama daha fazlasına cesaretim olmazdı.

      3000 TL’de benim etime buduma göre. Biraz palazlanırsam arttırırım ileride tabii:)

      İyi akşamlar, saygılar.

      Ekim 18, 2017
  3. emin özgür atik demiş ki:

    YİĞİT BEY MERHABA
    DÜŞÜNCE YAPINIZI ÇOK OLUMLU BULUYORUM
    UMARIM DAHA AVANTAJLAR ÇIKAR ŞARTLAR DEĞİŞİR,
    EKLEMEK İSTEDİĞİM BİRŞEY VAR SİZE GYO YATIRIMCISI OLDUĞUMU SÖYLEMİŞTİM
    ZARAR ETMEDİM AMA BİR DAHA GYO HİSSELERİNE GİRMEYECEĞİM
    ANCAK GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ DEĞİŞİRSE TEKRAR DEĞERLENDİREBİLİRİM ONADA HAYATIM YETERMİ BİLMİYORUM
    SELAMLAR TEŞEKKÜRLER

    Ekim 18, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Emin Bey,

      Umarım GYO ve çimentolar adam olur da bizim de yüzümüz biraz güler. Döngünün yanlış tarafında yakalandım ben de maalesef. GYO’larda konut piyasasından, çimento da aşırı kapasite ve petrokok fiyat artışlarından darbe yedim. Aldığımda da vardı bu koşullar ama göremedim maalesef ya da gördüm dikkat etmedim. Bekliyoruz bakalım:)

      Şartlar için de ya bir yol bulacağız ya da bir yol açacağız 🙂

      Saygılar.

      Ekim 18, 2017
  4. turgut demiş ki:

    slm.yiğit kardeş.ciddi bir hastalıktan anca kalkabildim. yazının çok hoştu. benim portföyde 20900 oldu….

    Ekim 21, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Turgut Bey,

      Öncelikle çok geçmiş olsun. Umarım kolay atlatmışsınızdır. Portföylerimiz tam benzer olmuş artık miktar olarak. Allah sağlıkla harcamayı da nasip etsin diyelim.

      Saygılar.

      Ekim 22, 2017
  5. Umut demiş ki:

    Bir araştırmaya göre okul öncesine yapılan harcamanın dönüşü 7 kat fazla. İlkokulda 4 kat, üniversitede 1.1 kat. Selçuk Şirin bunu ABD deki araştırma verileriyle anlatmıştı…

    En iyi okullar zaten Türkiye’deki en iyi çocukları seçiyor. Okulun başarısının büyük kısmı çocuklara ait yani.

    0-36 aylıkken henüz, çocuğuyla ilgilenen ve ilgilenmeyen aileleri çocuklarında fark ilk okula gelene kadar o denli açııyor ki geride kalan çocuğun farkı kapatması çok zor oluyor. İşte o iyi okullara giden çocukların algısı daha buradayken açılmaya başlıyor.

    Çocuğu olanlar ve ebeveyn adayları mutlaka bu konuda kafa yormalı…

    Şu yazıyı okuyun lütfen:
    http://www.hurriyet.com.tr/amp/yazarlar/selcuk-sirin/cocugunuza-yapacaginiz-en-kiymetli-yatirimi-acikliyorum-40089897?__twitter_impression=true

    Şubat 22, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Umut Bey,

      Katkılarınızdan dolayı çok teşekkür ederim. İlginç bir noktaya değinmişsiniz.

      Saygılar.

      Şubat 22, 2018

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.