Yıllık Temettü Geliri ile Neyi Hedefliyorum

Herkese selamlar! Uzun bir aradan sonra yine yazmaya devam ediyorum.

Son zamanlarda niye 36 000 TL yıllık temettü geliri hedefliyorsun, şu emeklilik planlarını bir açıklar mısın? gibi sorular geliyordu. Şimdi bunları kısaca cevaplandırmak istiyorum.

Hadi başlayalım…

Yazıya başlamadan önce şunu yazayım. Hayır sadece temettü geliri hedeflemiyorum. İleride ev yatırımı da yapacağım, arsa da alabilirim, eurobond ya da tahvil de elimde olabilir. Yurtdışı yatırım mutlaka düşünüyorum ama zamanın bilmiyorum. Para biriktirmem lazım 🙂 Fakat yazıda bu gelirlerin genelini temettü geliri olarak adlandırdım. Kafanız karışmasın.

Şimdi açıklamalara geçeyim.

36.000 TL Yıllık Temettü Hedefi Nereden Geliyor?

Emekli olmak için ne kadar para biriktirmeniz gerektiğini belirleyen dünyada çeşitli yöntemler var. Bunlardan birisi %4 kuralı. Bunu daha önceki yazılarda ayrıntılı olarak işlemiştim. Bu evrensel kural kısaca öyle bir para biriktir ki ve onu öyle bir sepet yap ki diyor; sana enflasyon artı %4 para kazandırsın. Anaparanın %4’ünü çek ve bir yıl ye, kalan getiri enflasyona gitsin ve paran hiç erimesin. Şu anda dünyada bu yöntem kullanılıyor ve bu yöntemin sıkıntısı istatistiksel doğrulamalarının  %50 ABD devlet tahvilleri ve %50 S&P endeksi kullanılarak yapılması ve temelinin bu portföy dağılımına dayanması. Tarihin en düşük tahvil faizlerinin yaşandığı günümüz ortamında %4+enflasyon getirisi sağlamakta zorlanıyor portföyler. Bu yüzden daha riskli tahvillere yönelim olduğu söyleniyor.

Ben kendime daha basit bir yol takip ediyorum. Dünyada da temettü ile geçinen blogerların kullandığı bir yöntem bu… Deniyor ki: Ben şu an yıllık ne kadar maaş alıyorum? 36 000 TL. O zaman ben bu parayı temettü olarak alırsam artık çalışmama gerek kalmaz. Yaşam standardım da hiç düşmez. Fakat burada şöyle bir ayrıntı var. Ben atıyorum yıllık 15 000 TL’ye de geçinebilirim. O zaman biriktirmem gereken tutar 15 000 TL olur temettülerden.

Bunu da yılı 360 gün olarak hesaplayıp aldığım 100 TL’lik temettü ile bir günlük özgürlük kazanmış gibi düşünüyorum. Kendi kendime mutlu oluyorum 🙂 Azar azar özgürlüğümü kazanıyorum gibi geliyor. Motivasyonum yükseliyor.

Tabii ki Bu Tutar Zamanla Değişecek

Ekonomide enflasyon diye bir olgu varken ve bizim yaşadığımız ülke Türkiye olduğundan (kronik yüksek enflasyon sorunu olan) tabii ki 36 000 her sene enflasyon oranı ile güncellenecek. Mesela diyelim ki 2017 enflasyonu %10 olsun. O zaman 2017 yılı için bana gereken tutar yaklaşık 40 000 olacak. 40 000/360= 110 TL günlük.

Daha Evrensel Bir Getiri İsteyenler Dolarla da Yapabilir

Daha evrensel bir getiri hedefi olanlar mesela dolarla da bunu yapabilirler. Ben bir kaç ay önce gezginlerden ilham alarak 25 dolar/gün üzerinden hesap yapmıştım. 

Günümüzde sadece TL enstrümanlara yatırım yapmak gerekmiyor, hatta Türk piyasasına da yatırım yapmak gerekmiyor. Hesabı dolar olarak yapıp siz de böyle erken emeklilik peşinde koşabilirsiniz. O zaman en az 750 dolar/ay olarak hesabınızı yaparsınız kişi başı.

Yönetim Yumuşak Karnı Nedir?

Bu yöntemin de bir püf noktası var. O da temettülerin artması gerektiği.

Bunun için yurtdışında temettülerini kesintisiz olarak en az 25 yıl arttıran Temettü Asilzadeleri var.

Temettülerini en az 50 yıldır arttıran Temettü Kralları var.

Yani bu hisselere yatırılan paralar sürekli artan bir şekilde kâr payı vermişler.

Ben de bunu Türkiye’de yaptım ve ortaya Temettü Padişahları‘nı çıkardım. Bunlarda Türkiye’de temettüsünü en az beş yıl boyunca arttırmış şirketler. Bunlar hakkında araştırma yapıp kendimi geliştirmeye çalışıyorum.  Fakat burada bilinmesi gereken temettüsünü arttırma kuralı bir şirkete yatırım yapmak için yeterli değil. Daha fazla kritere bakmak lazım.

Maalesef piyasamız temettü arttırma konusunda çok yetersiz. Şirketlerin sadece temettü vermesi yeterli sanılıyor. Bu konuda bilinç oluşmadığı için de şirket yöneticileri ve patronları bu önemli olayı es geçiyor. Ne vakıflarımızın, ne üniversiteerimizin hisse senedi portföyü var. Yurtdışında kiliselerin bile hisse senedi portföyleri var, bakımlarını temettülerle yapıyorlar. Üniversiteler fonların çoğunu tahvil getirisi ve temettülerden karşılıyorlar. Emekliler temettü ile geçiniyor. Tabii bunlar 200 300 yıllık piyasalarda oturmuş şeyler. Bizde maalesef daha o bilinç oturmamış.

Toparlarsam

Siz de yukarıda bahsettiğim erken emeklilik kurallarından birini kullanabilirsiniz.

Ya kardeşim ben %4 kuralını uygulayacağım dersiniz ve portföyün büyüklüğüne odaklanırsınız. Trade edersiniz ve her sene en az ortalama enflasyon+%4 getiri elde ederek emekli olmaya çalışırsınız. Yapabilen bunu yapar.

Ya da benim gibi portföyümden 36 000 TL gelir elde edeceğim diyip emekli olmaya çalışırsınız. Bunun için yıllık net 6000 TL kira getiren 6 adet daire ile de yapabilirsiniz. Ya da enflasyon +36 000 TL getiren devlet tahvili ile de yapabilirsiniz ya da mevduatla da. Ya da bunlardan bir sepet yaparsınız. Ya da bir arsa alırsınız beklersiniz vs… Bu yöntemle ana paraya değil getiriye odaklanırsınız.

Çok alternatif türetilebilir pasif gelir için. Burada püf nokta tasarruf edip biriktirmek. Kendini rahat hissettiğin portföy dağılımını yaparak rahat etmek. Ben tasarruf edip de kaybeden görmedim 🙂

Bir de bunda ne emekli ikramiyesi var, ne miras var. Ek hiç bir şey yok.

Umarım derdimi anlatabilmişimdir. Sizden gelen sorularla da bu konuyu güzelce açarız diye düşünüyorum. Lütfen kafanıza takılan bir şey varsa yorumlara yazın ve konuyu genişletelim.

İyi geceler, saygılar.

11 Yorum

  1. Ertu demiş ki:

    Öncelikle bu yazı için teşekkür ediyorum. Ama yatırımcı olarak ben neye odaklanacağımı şaşırıyorum. Tamam diyorum hisse alırken temettüye bakarak hareket ettik. Ama bedelsiz potansiyelli örneğin; konya hissesi bölündüğü anda tüm hedeflere kolayca ulaşmamı sağlayacak onu kaçırmayayım diyorum. Veya büyüme potansiyeli olan şirketlere mi yoğunlaşsam acaba diyorum. Bize temettü kesin lazım mı? Çünkü parayı kullanmayacağız yine hisse alacağız.. Kafamdaki bu sorulara cevap bulamıyorum..

    Ekim 11, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Ertu Bey,

      Bedelsiz potansiyeli konusuna hiç girmiyorum çünkü benim yatırım felsefeme göre çok riskli.

      İkinci olarak bulacağınız şirket sürekli kâr etmeli, uzun süreler bu kârını sürdürmeli ve bunu yatırımcısı için değere dönüşmeli. Bunun için Warren Buffett’ın mektuplarını çok dikkatli okumanızı tavsiye ederim. Temettüyü dağıttığı zaman para sizin tasarrufunuza geçer, aynı şirketten almak zorunda değilsiniz. Çok dağıtırsa zararlı olabilir çünkü büyüyemez, bu da bizim için zararlı. Ama kârı dağıtmayıp şirkette bırakırsa o zaman da yöneticilerin insafına kalırız. Bu kötü bir şey mi, hayır! Eğer iyi yöneticileri olan şirketlere yatırım yaptıysak zaten bu dağıtılmamış kârlardan maksimum seviyede yararlanırız. Kötü yönetilen şirketler aldıysak da geçmiş olsun. Elinde tuttuğu kârı abuk sabuk yerlerde kullanır bize değer katamaz.

      Yatırımcıya değer yaratan şirketlere odaklandığınız sürece ille de temettü vermesine gerek yok. Kârı dağıtmayıp ne yaptığı önemli. Nasıl değerlendirdiği önemli.

      Bist’te zaten iyi yönetilen kârını da iyi kullanan zaten çok şirket yok 🙂 Onların içinden adam gibi yönetilen hissedar dostu şirketleri bulup uzun vade beklemeyi düşünüyorum ben. Yazıda da dediğim gibi sadece hisse senedi de değil, tahvil, bono eurobond da düşünüyorum. Yabancı hisse senedi de düşüyorum. Denk gelirse ev de alabilirim. Her fırsata gözüm açık 🙂

      Saygılar.

      Ekim 12, 2017
  2. Basaran demiş ki:

    Merhaba,
    Yazınızın, öneri ve yöntemlerin çoğu doğrudur. Eklemek istediklerim ve belki sonraki yazı için eklemenize önerim; 36bin tl gibi bir hedef ile emekli olmak mümkün değil. Hedef bugüne göre belirlenemez. Bir future gider tablosu yapılır; bekar iseniz evlilik giderlerinden, ev kirası (tahminen bugün ödediğinizin iki katı), çocuk için aylık okul gideri, araba için aylık gider (kira gideri gibi eklenir), tatil giderleri, sağlık sigortası vb herşey eklenir. Mevzubahis emeklilik. Sizin yazdığınız bugün kazandığımı nasıl kazanırım hesabı. Oysa emeklilik en az 25 yıl sürecek ve içinde birçok değişimi barındırıyor. Tahminim en az 80bin tl gibi bir rakamdır. Bunu da kazanmak için %10 temettü verimi baz alırsak 800bin tl sermaye gerekiyor.

    Haliyle bir diğer konu ise sermaye. portföy büyüklüğüne göre yatırım kanallarını seçmek gerekiyor. Bugün 800ktl niz varsa sorun yok, en iyi temettü hisseleri belli, ilk çıkacakmkrizi bekleyip alınıp emekli olunabilir. Ancak yolun başında iken, sermaye kısıtlı ise yüksek riskli doğru ürünleri bularak sermayeyi arttırmak gerekiyor. Aksi halde sadece biriktirmek ile yeterli sermayeye ulaşmak ömür alır. Ertu arkadaşımızın verdiği örnek gibi, temkinli yüksek potansiyelli ama düşük riskli sağlam firmalara yatırımlar seçilerek sermayeyi arttırmak gerekir. Bu şekilde 20-40 yaş arası ilerlerseniz 45 yaş gibi temettü emeklisi olabilirsiniz. Selamlar

    Ekim 12, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Başaran Bey,

      Belirttiğiniz gibi 36 000 sihirli bir rakam değil. Masraflar arttıkça o da artar ve hayatımıza eklediğimiz her lüks bize daha fazla para ve dolayısıyla zaman maliyeti yaratır. Yazdıklarınıza sadece şunu ekleyeyim. Şu an %10 temettü verimi benim için çok fazla çünkü büyüme konusunu sıkıntıya sokuyor. Onun için de yüksek büyüme düşük temettü ve düşük nakit temettü dağıtma oranıyla temettüyü tercih ediyorum.

      800 rakamından da korkmuyorum çünkü çağımızın en önemli ve bizim maalesef kullanamadığımız buluşu bileşik faizdir. Para kendi kendine çalışıp büyüyor ve ben sadece az bir ekleme yapıyorum.

      Yazıda da belirtmeye çalıştım sadece hisse senedi biriktirerek de emekli olmak gerekmez maksat pasif gelir elde edebilmek. 20 yaşında şehire uzak bir yerden arsa alırsınız 1 dönüm, 20 yıl sonra ev yaparlar yine emekli olabilirsiniz. Ama o aralıkta gelir elde edemezsiniz:)

      Saygılar.

      Ekim 12, 2017
  3. Ermangg demiş ki:

    merhaba,

    ben de bi süredir buralara uğramıyordum, 100. yazınız hayırlı olsun… 🙂

    Ekim 15, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Ermangg,

      146 olduk 🙂 100’ü geçeli çok oldu:)

      Saygılar.

      Ekim 16, 2017
    • Ermangg demiş ki:

      ben genel kategoride, her yazı var sandığım için, 100 diye tebrik ettim, demek ki yokmuş… 🙂 yine de tebrikler…

      Ekim 18, 2017
  4. Kerem demiş ki:

    Selamlar
    Temettü konusunda eğer sermaye 1 mio deilse atıyorum 50 bin tl ile temettucu olmak emekli edemez.yukaridaki arkadaşın ve buffetin dediği gibi temettü konusu çok buyutulmuyormu sizcede ?2 mio tl fona gelirsek evet ama 20 3p bin tl ile temettucu olmak sanırım emekli etmeyecek bizleri.

    Ekim 15, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Kerem Bey,

      Önemli olan şirketin kârını arttırması ve kârını dağıtmıyorsa da bunu doğru düzgün kullanarak ortalama üstü değer yaratmasıdır. Temettü yeter şart değil yani. Ama temettü veren, hissesini gerçek değerinin altındayken geri alan şirketler yatırımcı dostu olarak bilinir ve daha istikrarlı yatırımcıları kendilerine çektikleri için daha az oynak bir ortam yaratırlar. Kârını da sürekli arttırıyorsa zaten fiyatlamaları da daha düzgün olur.

      İkinci kısıma gelirsek Baron Rothschild’ın dediği gibi çağımızın sekizinci harikası bileşik faizdir. Yani 20 bin TL’si olmayan biri ya da 10 bin TL’si olmayan birinin bunu 1 milyon TL yapamaz. Buna ancak yatırım yaparak erişebiliriz. Miras veya lotoyu hariç tutuyorum. Bunun en iyi yolu da bileşik faizin gücünden yararlanmaktır. Yani yatırımdan para kazanmak, onun çocuklarından para kazanmak, sonra onun torunlarından da para kazanmak zorundayız.

      Beni 20 bin TL’lik portföy umutsuzluğa düşürmüyor. Aksine umutlarımı arttırıyor çünkü sıfırdan başlamıştım. Şimdi ise bir fonum var. Yarının bu günden mutlaka daha iyi olacağını düşünüyorum. O yüzden de tasarruf edip yatırım yapmaya devam ediyorum. Şu anda borsaya, ileride belki eve ya da tahvile yatırım yapabilirim. Ama özgürlüğümü kazanacak ve beni kölelikten kurtaracak fona eninde sonunda erişeceğim diye umuyorum:)

      Saygılar.

      Ekim 16, 2017
  5. Serkan demiş ki:

    Merhaba Yiğit Bey,

    Sizin yazılarınızı “Babil’in en zengin adamı” kitabını araştırırken buldum. Düşüncelerinizi birebir benimsiyorum. Ben de 5 ay önce sabit alım yapmaya başladım. Yaklaşık 3 ay önce de sizi takip etmeye başladım. Yazılarınız beni motive ediyor :). Elinize sağlık.

    Bizim gibi maaşlı çalışan insanların özgürlük yolu tasarruftan geçer.
    Yazılarınızı sabırsızlıkla bekliyorum. Bu aralar arayı biraz açtınız 😉

    Ekim 17, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Serkan Bey,

      Buluştuğumuza çok sevindim. Ben de hayret ediyorum meğer ne çok finansal özgürlük peşinde koşan varmış diye. Umarım hepimiz hedefimize ulaşırız:)

      Arayı açtığım farkedilmiş demek:) Daha çok yazmaya gayret edeceğim bakalım. Desteğiniz için çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Ekim 17, 2017

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.