PETKM (Petkim Petrokimya Holding A.Ş.) Şirket İncelemesi

Herkese selamlar! Merak ettiğim şirketlerden bir tanesi de PETKM idi son zamanlarda. Bazı okuyucular da soruyordu. Ben de hazır Pazar günü boşum, şirkete bir bakayım dedim.

Faaliyet raporlarına bakarak başladım. Sahibi kimmiş, neler yapıyormuş onlara baktım. Sonra da klasik olarak temettü yönünden incelememi yaptım.

Ben öğrenirken de öğrendiklerimi ve tespitlerimi sizinle de paylaşmak istedim.

Hadi başlayalım…

Petkim 2016 Faaliyet Raporu

Genel Hatlarıyla PETKM (Petkim Petrokimya Holding A.Ş.)

Şirket hakkında olabildiğince bilgi toplamak için önce internet sitesine girdim. Ne iş yapıyorlar ne ediyorlar bir baktım. Sizin de mutlaka siteyi ziyaret edip ürünler kısmını, yatırımcı köşesi kısmını mutlaka okumanızı tavsiye ederim.

İş yatırımda faaliyet alanı olarak;

Ülkemizin tek entegre petrokimya tesisine sahip olan Petkim, 50’yi aşan petrokimyasal ürün yelpazesiyle bugün sanayimizin vazgeçilmez bir hammadde üreticisi durumundadır. Petkim’in ürettiği petrokimyasal ürünler; inşaat, tarım, otomotiv, elektrik, elektronik, ambalaj, tekstil sektörlerinin önemli girdileridir. Ayrıca, ilaç, boya, deterjan, kozmetik gibi birçok sanayi için girdi üretilmektedir.

yazmaktadır. İş Yatırım’daki PETKM sayfasına buradan ulaşabilirsiniz. Ben mali tablolara da oradan bakıyorum. Tavsiye ederim.

Yani anladığım Türkiye ekonomisi büyürse PETKM’de büyüyecek. Türkiye imalat sanayii hızlandığında PETKM de hızlanacak. Yavaşladığında da tersi olacak.

Sonra şirketin 2016 faaliyet raporunu okudum. Size de mutlaka tavsiye ederim. Hatta yatırım yapmayı düşünürseniz sadece 2016 ile kalmayıp daha önceki faaliyet raporlarını da okumanız ve karşılaştırma yapmanız yerinde olur. Faaliyet raporunda dikkatimi çeken sanki PETKM’in yanında SOCAR’ın da faaliyet raporunu iliştirmişler gibiydi. Gaza gelmemek lazım ama.

Onun dışında büyük bir dönüşüm ve yatırım içine girmişler. Sürekli fabrikalara yeni eklemeler yapılıyor. Liman’ın son fazı bu sene bitiyor. Kârlılık artıyor. Kârlılıkta en büyük etken petrol fiyatlarındaki düşüş. Bir de dikkatimi çeken satışların artmaması. Sanki son 4 senedir satışlar hep aynı seviyede seyretmesine rağmen kârlılık artışından dolayı net kâr artmış. 2017 1. çeyrek verilerinde bir değişim var mı bakacağım.

Petkim Ortaklık Yapısı

Neyse çok oyalanmadan ortaklık yapısına bakayım. Benim için en önemli şeylerden biri kiminle ortak olacağım. Dolayısıyla paramı kimin yöneteceği…

Kaynak: 2016 Faaliyet Raporu

Ana ortak  Azerbaycan Milli Petrol şirketi SOCAR. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın da sembolik bir hissesi var. Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü de şirketin yönetim kurulunda zaten.

C grubu hisseler imtiyazlı hisse. C grubu hisse sahibi olumlu oy kullanmadan aşağıdakiler yapılamıyor;

a) C grubu hisseye taninan imtiyazlari etkileyecek ana sözlesme degisiklikleri,
b) Nama yazili hisselerin devrinin pay defterine islenmesi,
c) Isbu Ana Sözlesmenin 31´inci maddesinde yer alan selahiyetnamenin seklinin belirlenmesi,
d)Sirketin sahibi oldugu herhangi bir fabrikanin kapasitesinde en az %10´luk bir azaltimi öngören kararlar,
e)Sirketin yeni bir sirket veya ortaklik kurmasi, satin almasi, kurulu bulunanlara ortak olmasi ve/veya bunlarla birlesmesi, bölünmesi, nevi degisikligi, feshi ve tasfiyesi.

Kâr dağıtımında şimdilik imtiyaz göremedim ilerde karşıma çıkar.

Şimdi de şirketin iştiraklerine bakalım.. 

Kaynak: 2016 faaliyet raporu

Limanın %70’i, Enerji şirketinin %9,9’u ve bi mühendislik şirketi var.

Şimdi de kriterlerime göre şirketi değerlendireyim

1) Temettü Verme Geleneği Olmalı

Şirket büyüsün, kâr etsin, bu kârdan yatırım yapsın, fazlasını da bana dağıtsın istiyorum. Biliyorum çok fazla şey istiyorum ama ne yapayım 🙂

Şirket 1996’dan 2000 yılına kadar temettü vermesine rağmen sonra ortadan kaybolmuş. 2012 senesinde vermiş ilk temettüsünü. Son iki yıldır da yani 201 ve 2017’de temettü vermeye devam etmiş. Şimdi Faaliyet Raporundan kâr dağıtımı politikasına bakalım…

Kâr dağıtımı politikası isimli başlıkta kârın en az %50’sinin nakit veya pay senedi şeklinde dağıtılması öngörülüyor. Benim için önemli olan havuzda başka delik olup olmaması. Baktığımda yönetim kurulu üyelerine %0.1’i geçmemek kaydıyla kârdan pay verildiğini görüyorum. Buna katlanaibilirim. En azından %10 değil yani 🙂 Onu da gördük çünkü.

2) Nakit Temettü Dağıtma Oranı

Bunu artık benim kadar biliyorsunuz. Şirketin kârının yüzde kaçını temettü olarak dağıttığını gösteriyor. Ben %60 ve altı olmasını istiyorum. Geri kalan tutarın yatırımlarda kullanılması ve borç azaltımına harcanması taraftarıyım ki şirket büyüsün ve finansman giderine boğulmasın. O kadar da aç gözlü bir hissedar değilim yani. PETKM’de kesintisiz yıllar olan 2016 ve 2017’yi kullanacağım bundan sonra.

Nakit Temettü Dağıtma Oranı
201783%
201675%

Oranlar %60’ın üzerinde. Biraz daha azaltıp borç ödese daha çok hoşuma giderdi ama sanırım ana şirketin yaptığı rafineri yatırımından dan dolayı nakit akışı sağlamak için bu oranı yüksek tutuyorlar.

3) Temettü Verimliliği

Tamam para yatırıyorum, şirkete ortak oluyorum ama kârından bir kısmını da bana versin istiyorum. Aşağı yukarı %3 kadarını…

Temettü Verimliliği
20178,06
20167,95

Son iki yıllık verim bahsedilen oranın çok üzerinde. İyi, hoş 🙂

4) Temettü Artış Oranı

Temettüsünü enflasyona oranla daha fazla arttırması benim işime gelir. Buradan gelir elde edeceğim için gelirim de artmış olur. Sadece son iki yılda kesintisiz temettü verdiği için bu olay biraz bende soru işareti doğuruyor. Yeni yönetimin gelecekte ne yapacağını bilmemekle beraber, eğer hisselerden geçineceksem temettünün kesilmemesi lazım. Yoksa aç kalırım mazallah.

Temettü Artış Oranı
201727%
2016

Son sene temettüsünü %27 arttırmış. Bunun devam etmesini isterim eğer ortak olacaksam.

5) Satışlardakive Net Kârdaki Artış Oranı

Şimdi buraya bakma gerekçem şu: Şirket temettüsünü arttıracaksa bunun en sağlıklısı net kârdan gelen artışla bunu yapması. Net kâr artışının bence başlıca unsuru ise satışlardaki artış olmalı. Sonuçta maliyet kısıtı da tabii ki çok önemli ama maliyeti hiç bir işletmede sonsuza kadar düşüremezsiniz. İllâ belli bir süre sonra satışları arttırması gerekir. Şimdi PETKM’de neler olmuş ona bakalım.

Net kâr (milyon TL)1. Çeyrek
2017366
2016725147
201562650
2015737
2013493
201225-9

Net kârda çok ciddi bir artış olmuş. Özellikle 2015 ve 2016 yıllarında. 2017’nin ilk çeyreğinde ise bu trend artarak devam etmiş.

Şimdi de satışlara bakalım:

Satışlar (milyon TL)1.çeyrek
20171766
201645321108
20154532937
201441321190
20134158990
201243481206

Burası beni bayağı şaşırttı. Net kâr büyümesi satış artışından gelmemiş, 2016 sonuna kadar satışların maliyetindeki düşüşten kaynaklanmış. Neyse ki beklenen satış artışı 2017’nin birinci çeyreğinde gelmiş. Neyse yılın 1. çeyreğindeki artışı gördüm yoksa satışları arttırmadan kârı nereye kadar arttırabilirsin gardaş diyecektim. Yinede bir bakalım net kâr artışı gerçekten satışların maliyetindeki düşüşten mi gelmiş.

Satışların Maliyeti (milyon TL)1. çeyrekOrtalama Petrol Fiyatı
2017129750 (tahmini)
2016357489750 (tahmini)
2015381485342
20144047110687
2013390893494
20124267118490

Buraya bakarak maliyet düşüşünde petrol fiyatların etkisi var diyebiliriz. Ama tek etken değil. Şirketin yaptığı maliyet düşürücü yatırımlar da bunda etkili olmuş.

Güncel Durum

Şimdi de şirketin güncel durumundan bahsedeyim.

Güncel F/K: 10,2 Son 5 yılda en düşük F/K 6.20 olmuş, en yüksek F/K ise 518. İçinde bulunduğu endüstri F/K’sı ise 20.59.

Güncel F/S: 1.85. Yani Yani şirketin yaptığı 1 TL’lik satış için 1.85 TL para ödüyoruz şimdi alırsak.

Fiyat: 6.41

Öğrendiklerimi her yeni analizime katmaya çalışıyorum. Bu yüzden Peter Lynch Rasyolarını da katacağım.

İlk rasyo uzun dönem net kâr büyümesi ile F/K karşılaştırması yapıyordu.

F/K 10.20 iken 10 yıllık net kâr büyüme oranı 28.75.

İkinci rasyo ise bu orana temettü vermliliğini katıyordu. 2 üstü iyi demek olur.

Bu oran 3,43.

Peter Lynch rasyolar çok iyi ama şirketin bunu sürdürebilmesi ve burada çıkan oranlara layık olabilmesi için bu büyümeyi sürdürmesi lazım.

Olumlu Yanları

Şirket Ege Bölgesi’nin en büyük limanına sahip. Buradan gelecek kâr şirketin büyümesine katkı yapacaktır. Özellikle rafineri açıldıktan sonra bunun etkisinin daha da belirgin olacağını düşünüyorum.

Petrol fiyatlarının düşük seyredecek olması da diğer bir olumlu yanı. Çünkü satışların maliyetini azaltıyor ve şirketin kârlılığını arttırıyor.

Bir diğer olumlu bulduğum kısım da büyük bir kampüsün bir parçası olması ve ileride gelecek rafinerinin dolaylı olarak şirketin gelirlerine ve maliyetlerine olumlu etki yapacak olması.

Ayrıca modernizasyon yatırımları da tam gaz devam ediyor.

Olumsuz Yanları

Olumsuz yan olarak gördüğüm şirketin maliyetlerinin petrol fiyatlarına aşırı bağımlı olması. Satışları bu zamana kadar arttıramadığı ve net kâr artışı maliyet düşüşünden geldiği için bunu problem olarak görüyorum. Ama bu 2017’nin birinci çeyreğinde değişmiş, satışları artmış. Umarım böyle devam eder.

Bir diğeri de SOCAR’ın yatırım planlarında PETKM’in nerelere düştüğünü tam kestirememem. Yani modernizasyon ve liman tamamlandıktan sonra yeni bir yatırım gelecek mi? Yoksa PETKM’i bir “cash cow” olarak mı kullanacaklar onu kestiremedim.

Son olumsuz taraf da düzensiz temettü ödemeleri ve nakit temettü dağıtım oranının %60’ın çok üzerinde olması diyebilirim.

Toparlarsam

Merak ettiğim bir diğer şirketi de böylece kendi çapımda araştırmış oldum. Artısını ve eksisini kendime göre yazmaya çalıştım. Yatırım yapmadan önce petrol fiyatlarının ne olacağını iyi araştırmak bence kritik derecede önemli. Bir de satışların ve karlılığın artıp artmayacağı. İkinci çeyreği merakla bekliyorum.

Siz PETKM hakkında ne düşünüyorsunuz? SOCAR’ın geleceğinde PETKM’in rolünü nasıl görüyorsunuz. Bunları ya da unuttuğum, atladığım, bilmediğim herhangi bir bilgi veya görüşünüzü lütfen paylaşın. Birlikte öğrenelim 🙂

İyi pazarlar. Saygılar.

54 Yorum

  1. Sadettin Doganyigit demiş ki:

    Tebrik ediyorum, başarılı analizlerinizin devamını dilerim.

    Temmuz 30, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Sadettin Bey,

      Çok teşekkür ederim. Umarım faydalı oluyordur.

      Saygılar.

      Temmuz 30, 2017
  2. Ersin tabur demiş ki:

    Hocam fiatı nasıl yüksek mi 6.41

    Temmuz 30, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Ersin Bey,

      Onu en iyi siz bilirsiniz. Benim bir şey söylemem yanlış olur.

      Saygılar.

      Temmuz 30, 2017
  3. Turgay demiş ki:

    Emeğine sağlık teşekkürler

    Temmuz 30, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Turgay Bey,

      Umarım faydalı olur herkese. Ben de okuduğunuz için teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Temmuz 30, 2017
  4. Yusuf Çelenay demiş ki:

    Selamlar.Yapılacak olan star rafinerisi ile organik bir bağı var mı?oradan kasasına nakit gelecek mi?Vestelle beraber 12 sene vadeli düşünüyorum bu şirketi.başarılı ve faydalı çalışmalarınızın devamını dilerim.

    Temmuz 30, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Yusuf Bey,

      Ben iştiraklerine baktığım zaman rafineri hissesi göremedim ama bilen varsa yazarsa biz de aydınlanmış oluruz.

      Ben de okuduğunuz için teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Temmuz 30, 2017
    • Turan Çoban demiş ki:

      Merhaba, KAP’ta yer alan açıklama;

      SPK’nın Özel Durumlar Tebliği’nin (II-15.1) 23üncü maddesinin 7nci fıkrası gereği, 19.08.2015 tarihinde yapılan özel durum açıklamasının güncellenmesi amacıyla yapılan açıklama aşağıda yer almaktadır. İlgi 19.08.2015 tarihli açıklamamızda belirttiğimiz grup  Şirketlerimizden STAR Rafineri A.Ş’de dolaylı olarak %7-9 aralığında bir paya sahip olacak şekilde, hakim ortağımız SOCAR Turkey Enerji A.Ş.’den %12-14 civarında Rafineri Holding A.Ş. payı alınması için yapılan görüşmeler olumlu bir şekilde devam etmektedir. 

      Ağustos 13, 2017
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Turan Bey,

      Bilgilerimizi güncelleridiğiniz için çok teşekkür ederiz. O zaman biz de satın alma fiyatını ve satınalma da kullanılacak olan paranın nereden karşılanacağını takip ederiz. Çok teşekkürler.

      Saygılar.

      Ağustos 13, 2017
  5. burak demiş ki:

    öncelikle tebrik ederim, çok güzel bir çalışma olmuş, devamını dilerim.

    küçük yatırımcı olarak petkim hissesine sahibim ve arttırmayı düşünüyorum. petkim yanılmıyorsam ülkemizdeki tek petrokimya tesisi. 2-3 hafta kadar önce meşhur varlık fonumuz cari açığı azaltmak için bir petrokimya tesisi kuracaklarını açıkladı. haberden bir paragraf kopyalıyorum.

    “Türkiye Varlık Fonu (TVF) Genel Müdürü Mehmet Bostan, kurum olarak Türkiye’nin geleceği için, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının liderliğinde ve enerji ihtiyaçları çerçevesinde çeşitli alanlarda yatırım yapmak için hazırlandıklarını belirterek, “Dünyanın önde gelen en büyük varlık fonlarından biriyle beraber yeni nesil petrokimya tesisi kurma projemiz var, bu konuda imza aşamasına geldik.” dedi”

    bu petkim için kötü bir durum olabilir. bu konuda yazıda biraz bilgilendirme yapılsa iyi olurdu.
    ben varlık fonunun bu şekil bir yatırım yapacağına da inanmıyorum. nedenine gelince,
    kamu imkanlarıyla karlı olarak işletemediği ve özelleştirdiği petkim yerine yeni bir tane firma kurmak mantıklı değil, özel sektörle yarışamazlar.

    petrokimya işi çok nitelik gerektiren herkesin yapamayacağı bir iş, şimdi başlasalar petkim seviyesine gelmesi en iyimser tahminle 4-5 yılı bulur. bunun için tecrübeli personel bulmak, petkimle rekabet edip pazar payı oluşturmak çok zor.

    bu hamle ile varlık fonunun ne yapmaya çalıştığını anlamış değilim. sanırım socar a piyasaya girersek sizin için iyi olmaz gibi bir mesaj vermek istiyorlar. ayrıca özelleştirme programıyla iktidara gelip devletleştirme (kit) yapmak da çok tutarlı değil, varlık fonunun bu hamlesi hakkında yorumlarınızı bekliyorum.

    Temmuz 30, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Burak Bey,

      Katkılarınız için çok teşekkür ederim. Çok değerli bilgiler paylaştınız. Varlık fonunun kimle ve nasıl bir hamle yapacağını ben de merak ediyorum. Dakat ben bu konuda karamsar değilim. Çünkü Varlık Fonu Genel Müdürü aynı zamanda Petkim’de Yönetim Kurulu üyesi. Konuşuyorlardır durumu yani 🙂

      Çok teşekkür ederim. Saygılar.

      Temmuz 30, 2017
    • burak demiş ki:

      petkim i karlı görüp, biz de bir dükkan mı açsak fena olmayacak dedi galiba. ben de karamsar değilim aslında, sanırım sadece mesaj verdiler, yoksa kendi özelleştirdiği kurumdan bir tane daha yapmaya girişmek tutarsızlıktır. lisans ve kredi desteği verip piyasaya rekabet için birkaç şirket daha sokacağız dese anlarım da, yeni bir petrokimya tesisi kuracağız demek abartı olmuş.

      ayrıca varlık fonu başkanının petkim yönetim kurulunda olması, sizin haberinizdeki % 0,1 🙂 kafamda deli sorular…
      çalışmanız çok güzel, tekrar belirtmek isterim. diğer sağlam şirketleri de bekleriz, sayfada aktif yorumcularla ortak çalışmalar da yapılabilir.

      Temmuz 30, 2017
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Burak Bey,

      Socar yeni rafineriyi yaparken TUPRS ile rekabet etmeye yönelik değil, onun yapamadığını yapmak için kurulmuştu. Burada da bunu planlayacaklarını düşünüyorum. Sonuçta çok büyük paralar ve ülke menfaati düşünülüyor.

      Arada zaman buldukça merak ettiğim şirketleri inceliyorum. Hem öğreniyorum hem de paylaşıyorum bildiklerimi. Faydalı oluyorsa ne mutlu bana.

      İyi akşamlar. Saygılar.

      Temmuz 30, 2017
  6. Enver Keleşoğlu demiş ki:

    Teşekkür ederim. Güzel bir araştırma. İlave bir bilgi ve bir sorum olacaktı. Petkim 4 milyar dolara satıldı. Satıldıktan sonra yaklaşık 1 milyar dolar da yatırım yapıldı. Şu anki piyasa değeri ise 2.7 milyar dolar. Sizce hala ucuz değil mi?

    Temmuz 30, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Enver Bey,

      Ucuz olduğuna karar vermek için eski satış fiyatına değil de finansal rasyonlarına, nakit yaratma ve rekabet gücüne, potansiyeline bakmak daha faydalı olur. Ucuz mu pahalı mı derseniz onu bilemiyorum zaman gösterecek.

      Saygılar.

      Temmuz 30, 2017
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Ahmet Bey,

      Ayrıntı için çok teşekkür ederim. Güzel bir bilgiyi öğrenmiş olduk. Burada önemli olan yapılacak yatırım PETKM üzerinden mi yapılacak yoksa SOCAR bünyesinde mi? 🙂

      İyi akşamlar, saygılar.

      Temmuz 30, 2017
  7. eness demiş ki:

    ASELS bekliyoruz :((

    Temmuz 30, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Eness Bey,

      Ona hazır hissetmiyorum kendimi daha 🙂

      Saygılar.

      Temmuz 31, 2017
  8. Veli demiş ki:

    Hocam teşekkür ederim güzel calisma. Faydalı olmuş. anlatım üslubunuz da çok güzel olmuş. Beğendim

    Temmuz 31, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Veli Bey,

      Çok teşekkür ederim. Umarım faydalı oluyordur.

      Saygılar.

      Temmuz 31, 2017
  9. Tugsel78 demiş ki:

    Teşekkürler Yiğit bey;
    Her zaman olduğu gibi çok faydalı bir çalışma olmuş.
    Vaktiniz olduğunda TTRAK içinde bir değerlendirme rica edebilirmiyiz?

    Temmuz 31, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Tugsel78,

      Yakın zamanda söz vermeyeyim. Kafamdaki şirketler bitince ona da bakarım izninizle. Teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Temmuz 31, 2017
  10. Mehmet demiş ki:

    Elinize saglik. Cok sade, anlasilir ve aydinlatici bir calisma olmus. Aciklayici tarziniz sayesinde sirket incelemesinin otesinde benim gibi kucuk yatirimcilara ders niteliginde . Umarim devam edersiniz. Saygilarla.

    Temmuz 31, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Mehmet Bey,

      Amacım kendi araştırmamı yaparken herkesin bir şeyler öğrenmesi. Buna araştırma tekniği de dahil. Hem böylece ben de sizlerden değerli bilgiler öğreniyorum şirketler hakkında.

      Ben de okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Saygılar.

      Temmuz 31, 2017
  11. TURGUT demiş ki:

    Yiğit kardeşim merhaba,Öncelikle çalışmalarını zevkle okudum.Saolasın varolasın.
    KORDS yı da incelemeni isterdim.Malum türkiyenin en iyi ARGE merkezine sahip.Önü çok açık olan kompozit mallar üretiyor.Güçlendirme teknolojisinde dünyada kompozir alanında bir numara olduğu söyleniyor.Bence portföyüne eklemelisin.
    Ayrıva Trakya Cam da çok iyi karlar yazmaya başladı.Avrupaya ciddi ihracatı var.Hindistanda da arayış içinde..Ama asıl önemli olan güneş enerji panellerinin camnlarını da üretmeye başlaması.Bir göz atmanı isterim.44 yaşında bir abin olarak umarım sana ukalalık yaptığımı düşünmezsin.Allah yolunu açık etsin.

    Ağustos 1, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Turgut Bey,

      AR-GE merkezi dediniz mi benim gözlerim parlıyor:) KORDS’yı mutlaka inceleyeceğim. Faaliyet raporundan başlayayım. Bir tane Sabancı kağıdı arıyorum zaten. İsabet oldu çok teşekkür ederim.
      Trakya Cam’a gelince. Elimde gereğinden fazla İş Grubu kağıdı olduğu için daha fazla eklemek ve portföyün dengesini bozupmak istemiyorum. Ama güneş enerjisi panelleri için üretim yaptığını bilmiyordum. Çok önemli bir bilgi oldu benim için. Çok teşekkür ederim.
      Lütfen ukalalık gibi düşünmeyin beni üzersiniz, verdiğiniz her bilgi benim için altın değerinde. Lütfen fikirlerinizi çekinmeden paylaşın ben de öğreneyim 🙂

      İyi akşamlar, saygılar.

      Ağustos 1, 2017
    • TURGUT demiş ki:

      KORDS nın en iyi yanlarından biri azda olsa (%3-4) arası temettü vermesi.ARGE harcamasına çok önem veriyorlar.Özellikle araba ve uçak üreticileri ile görüşmeleri var.Auyrıva araba lastiklerinin dayanıklığını artıran mamüllerde üretiyorlar.İnşaat alanındada belkide ilerde demirin payını azaltacak güçlendirici ürünler üretriyorlar..Dünyada bu işin başka bir firma ya vardır ya yoktur..Okadarını bilemniyorum.Ama gerek amerikada gerekse bir çok yerde üretim merkezleri bulunmakta. Çöken asfaltlar malum başımızın belası.Bu çöküşü engeleyecek ürünlerde üretiyorlar..yani varda var.. Az daha unutuyordum , ayrıca rüzgar panellerinin dayanıklığını artıracak üründe üretmeye başlamışlar.Ve Boingle de ortak araştırma çalışmaları olduğu söyleniyor..bu bilgi henüz doğrulanmadı.saygılar.

      Ağustos 1, 2017
    • TURGUT demiş ki:

      Benim haddim olmarak belirtmek istediğim bir konu daha var.Ben asla bacası duman tütömeyen hisse almıyorum..Özellikle finanstan 🙂

      Ağustos 1, 2017
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Turgut Bey,

      Benim öyle bir ayrımım yok. O konuda geniş düşünüyorum. Sonuçta Warren Buffett da servetini sigortacılıktan yapmış ve elinde ciddi miktarda banka hissesi de var. Tabii orası Amerika da diyebilirsiniz. O zaman bir şey diyemem 🙂

      Saygılar.

      Ağustos 1, 2017
  12. Cem Yüksel demiş ki:

    Çalışmanız için teşekkürler. Elinize emeğinize sağlık.

    Ağustos 1, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Cem Bey,

      Ben de okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Umarım yararlı oluyordur.

      Saygılar.

      Ağustos 1, 2017
  13. Yüksel mıh demiş ki:

    Yiğit bey bende yazınızı iştahlı bir şekilde okudum zira benimde hissem var. Bloğunuzu ilgiyle takip ediyorum emeğinize sağlık

    Ağustos 1, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Yüksel Bey,

      Çok teşekkür ederim. Bol kazançlar dilerim.

      Saygılar.

      Ağustos 1, 2017
  14. Ali demiş ki:

    Merhaba Yiğit Bey. Yazılarınızın neredeyse tümünü okudum. Benim yapmayı planladığım şeye siz başlamışsınız. Önümden giden bir örneği takip etmek çok daha kolay olacak. Ben de temel analiz ve uvy temettü konusunda araştırmalarıma devam ediyorum.
    Bir de Aygaz dikkatimi çekiyor. Zamanınız olursa hem kendiniz hem de bizler için inceler misiniz?

    Ağustos 3, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Ali Bey,

      Hadi başlayında ben de yazılarınıza yorum yapayım. Böyle sıkıcı oluyor:)

      Saygılar.

      Ağustos 3, 2017
  15. Yılmaz demiş ki:

    Yukarıdaki yorumlar arasında bir soru vardı petkim’in Socar star rafinerisinde hisse yani Payı olup olmadığı ile ilgili. Bununla ilgili kapa yapılan açıklamalar var yüzde 7-9 oranında hisse alınması için socar ile olumlu görüşmelerin devam ettiğine dair

    Ağustos 5, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Yılmaz Bey,

      Verdiğiniz değerli bilgi için çok teşekkür ederim. O zaman bizde görüşmeleri takip edelim. Ne kadar hissesini ne kadara para ödeyerek alacak ve bu kaynağı nereden karşılayacak bunlara dikkat ederiz.

      Saygılar.

      Ağustos 5, 2017
  16. Emre demiş ki:

    Son dönem Üstad dediklerimiz bile bu gibi kriterlere bakmadan milleti de arkasına katıp, kendi kriterlerini hiçe sayıp mal aldırırken bu analiz çok iyi olmuş Petkim oldum olası sevmiyorum son dönemde yüzde 90 arttı şimdi ky radarına girdi bu hisseler Üstad dediklerimizin ne kadar boş olduğunu gözler önüne seriyor. Size çok teşekkür ederim analiz çok iyi

    Ağustos 6, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Emre Bey,

      Şirketi merak ettiğim için inceleyeyim dedim ve kendim nasıl inceliyorsam amatörce okuyanlara da göstermek istedim. Ortaya bu çıktı. Umarım faydalı olur okuyanlara. Herkes hisse senedi almadan önce arkasındaki şirketi iyisiyle kötüsüyle öğrenirse çok daha güzel sonuçlar alır diye düşünüyorum. Çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Ağustos 6, 2017
  17. Ali Auf demiş ki:

    Merhaba, ben TR nin Petkim i ve Socar grubunu önemsediğini ve Socar in yeni tesis kurmasini istediğini düşünüyorum, belli ki Socar bazı küresel sebeplerle bu yatırımında çok da aceleci davranmıyor, bunun üzerine TR de Socar a mesaj niteliğinde bak sen kurmazsan ben kurarım şimdiden söyleyeyim sonra küsmece darılmaca olmasin demek istiyor, yani Socar ın elini çabuk tutmasini sağlamak için bu adımı atıyor, TR yi çok önemsediği belli olan Socar ın da burdaki ayrıcalığı kaptırmayi göze alamayacağını, süreci hızlandıracağını düşünüyorum, hisseye olumlu yansir düşüncesindeyim, hazırda ABD venezuela gibi iran gibi rusya gibi ülkelerin yönetimlerini petrol gelirlerinden mahrum etmek için petrol fiyatlarını daha uzunca bir süre baskılayacağını ve petrol fiyatlarının düşük seyredeceğini ve bunun da petkim hissesine uzun bir süre daha olumlu yansıyacağını düşünüyorum,

    Ağustos 6, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Ali Bey,

      Çok değerli katkılarınız için teşekkür ederim. Petrol fiyatları, şirketin yapacağı yatırımlar, satış ve kârlılıktaki gidişat gelecek hakkında kritik önemde olacak. Bakalım ben de izleyeceğim. Teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Ağustos 6, 2017
  18. Hasan Ali demiş ki:

    Hocam elinize sağlık,
    Faaliyet raporlarından okuduğum kadarıyla STAR rafineri dogalgaz’dan da nafta üretimi yapabilecek kapasiteye sahip denilmekte. TANAP ile beraber socar kendi gazını STAR’da işleyebilir. Star’da üretilecek petkim hammaddeleri navlun ve maliyet açısından daha uygun olacaktır. Bir dönem kömürde olduğu gibi petrolin etkinliği de düşmeye başlamıştır, bu nedenle petrol fiyatları anormal artış göstermez. Gösterse bile doğalgaz maliyeti socar için avantaj olur.

    Ağustos 6, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Hasan Bey,

      Demek oluyor ki petrol fiyatlarının yanında gaz fiyatlarını da takip etmemiz gerekecek. Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Ağustos 6, 2017
  19. Ersoy Bilgin demiş ki:

    Hocam emeğinize sağlık
    Rafineriden pay alma haberleri artık temcit pilavını da geçti. Yanlış hatırlamıyorsam 2-3 seneden beri görüşülüyor. Parası ise o yıllarda limanın %30 unun Goldman Sachs a satışından gelen para olduğunu hatırlar gibiyim.

    Ağustos 6, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Ersoy Bey,

      Katkınız için çok teşekkür ederim. Bakalım zaman ne gösterecek. Merakla bekleyip göreceğiz.

      Saygılar.

      Ağustos 6, 2017
  20. Aytuğ demiş ki:

    Elinize emeğinize sağlık,Birde KORDSA hakkında böyle bir araştırma yapmanızı tavsiye ederim, halı hazırda KORDSA nın piyasa tarafından yeterince fiyatlanmadığı kanısındayım, Çoğu sanayii şirketi milyar dolarlar bazında bistte fiyatlanırken 3 kıtada üretim faaliyeti gösteren KORDSA 440 milyon dolarlardan fiyatlanıyor.Tesekkur eder, iyi çalışmalar dilerim saygılar.

    Ağustos 8, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Aytuğ Bey,

      Biraz baktım ama ön sıralara koyamadım şirketi. Boş kaldığım zaman böyle bir analiz yaparım çünkü çok istek geliyor bu şirket için.

      Saygılar.

      Ağustos 8, 2017
  21. Aytuğ demiş ki:

    Tésekkurler , Birde TÜRK TRAKTÖR ü incelemenizi tavsiye ederim,TTRAK her sene düzenli temettü veren bir Koç Holding iştirakidir ,iyi akşamlar.

    Ağustos 8, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Aytuğ Bey,

      Müsait bir zamanda ona da bakayım. Çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Ağustos 9, 2017
  22. Mehmet 44 demiş ki:

    Zamanında epey umutlarla toplamıştım 2 sene kadar bekleyip kar görmeyince dayanamayıp satmıştım .Benden sonra kar patlaması yaptı .Satışların miktarı yaklaşık aynı ancak kar miktarı şaşırtıcı miktarda artmış Ana maliyet kalemi petrol olan şirket ,petrolü azerbeycandan almasını önceleri avantaj olarak düşünüyordum .Ancak 2013 yılına kadar kazanca yansıması olmadı .Kazancın manupüle edildiğini ve sabırım kalmadığı için epey bir hissemi sattım . Azerbeycan da ekonomik kriz var .petrol fiyatları düştü ve manat para biriminde devulasyon oldu .Petkimde kazanç patlaması oldu .inşallah altından sıkıntı olmaz yatırımcılar üzülmez

    Ağustos 31, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Mehmet 44,

      Değerli paylaşımınız için çok teşekkür ederim. Şirketine derini çeşitli yöntemlerle belirleyip sabırla beklemek lazım al sat stratejisinde. Yoksa insanın psikolojisi dayanmıyor ve beyin kendi kendini ikna ediyor zarardan kurtulmak için.

      Saygılar.

      Eylül 1, 2017
  23. Ertuğrul demiş ki:

    En çok düşüş Petkimden olmuş. Ticari açığı kapatacağım diyen bir şirketin yalanı ortaya çıkıyor: – Devlet koruması iste.
    – Vergi odeme.
    – Turkiyeden adam alma. Azerbaycan dan adam getir.
    – Her mali Koreliden alacağından daha pahalıya sat.

    Neymiş, ekonomiye katki imiş. Enayimiyiz?

    Ekim 10, 2017
    Yanıtla

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.