Temettü Padişahları Ayrıntılı İnceleme 2: ERBOS

ERBOS temettü padişahlarının üyelerinden bir tanesi. Yani temettüsünü en az beş yıl boyunca arttırmış şirketlerin…

Bunların hepsini incelemeye karar vermiştim ve ilk olarak BIMAS’ı inceledim. Şimdi sıra ERBOS’a geldi. Bu şirketi de merak ediyorum.

Şimdi şirketin genel hatlarıyla ne iş yaptığına bakıp temettü yönünden inceleyeceğim. Haydi başlayalım…

ERBOS(Erbosan Boru İncelemesi)

Genel Hatlarıyla ERBOS(ERCİYAS BORU SANAYİ ve TİCARET A.Ş.)

Öncelikle sitesini mutlaka inceleyin. Gidemiyorsak da en azından bunu yapalım. Ne üretiyor, yatırımcı ilişkleri nasıl çalışıyor gibi bilgileri buralardan öğrenebilirsiniz.

Erbosan’ın sitesine baktığımda;

“Orta Anadolu’nun sanayi ve ticaret merkezi Kayseri’de halka açık anonim şirket olarak kurulan ERBOSAN,Erciyas Boru Sanayi ve Ticaret A.Ş. dünyanın en son teknolojisi ile TSE ve uluslararası standartlarda dikişli, çelik, galvanizli ve siyah, su ve gaz boruları (3/8″ – 8” arası ebatlarda); kare ve dikdörtgen kutu profiller (10xl0 mm -200×200 mm arası ebatlarda); sanayi boruları (Ø13 mm – Ø219.1 mm); alçak basınç kazan ve buhar boruları üretmektedir. 

Yıldan yıla ERBOSAN iç pazar payını ve ihracat yaptığı ülke sayısını artırırken, üretim miktarını ve kapasitesini de yükseltmektedir. Coğrafi konumu ve müşteri odaklı üretimi sayesinde ERBOSAN değişik pazarların değişik ürün standartlarındaki taleplerini başarıyla karşılamakta, bu sayede üretiminin %60’dan fazlasını Avrupa, Amerika, Ortadoğu ve Afrika’ya ihraç etmektedir.” (Kaynak)

İşyatırım’ın sitesine baktığımda şirketin faaliyet alanı;

“Düz Dikişli Siyah, Galvanizli Çelik Boru, Profil imalatı ve Çinko Kalsin Üretimi”  olarak verilmiş.

Kuruluş yılı 1974.

Ortaklık yapısına baktığımda;

Erbosan Ortaklık Yapısı

Şirketin iki tür hisse senedi var. Bunlardan A grubu olanın %10 kâr payı imtiyazı var. Bu çok önemli ve temettüyü açıklarken değineceğim. Ayrıca borsada işlem görmüyor.

Bir de C grubu var, onun imtiyazı yok ve borsada işlem görüyor. Benim gibiler için…

İştiraklerine baktığımda ise iki tane küçük pay sahibi olduğu iştiraki var. Bunlar;

2016 Faaliyet Raporu

Şirketin 2016 yılı faaliyet raporuna da buradan ulaşabilirsiniz. Şirketi incelerken en az üç faaliyet raporunu incelemek gerektiği söyleniyor.

Şimdi de şirketi inceleme kriterlerime göre gözden geçireceğim ve daha derin bir bilgi sahibi olmaya çalışacağım…

1) Temettü Verme Geleneği Olmalı

Maaşımdan başka ikinci bir gelir yaratma hedefimden dolayı temettüsü büyüyen hisselere yatırım yapıyorum. Bu hisselerin kârlarının yatırımlarından ara kalan fazla nakitlerini benimle paylaşmalarını ve mümkünse unu arttırmalarını istiyorum.

Şirket 2002 yılından beri temettü veriyor. Kriz yılların olarak adlandırabileceğim 2008-2009 ve 2010 yıllarında da temettü vermeyi sürdürmüş. Yani küresel bir krizde emekli maaşımdan ayrı kalmayacağım.

Şimdi gelelim şirketin kâr dağıtım politikasına…

Kaynak: 2016 Faaliyet Raporu

Şimdi burada hoşuma gitmeyen bazı olaylar gördüm. Bunlardan biri ayrılan 1. temettüden sonraki kârın %2’sinin yönetim kurulu üyelerine ayrılması. İkincisi de %2’lik tutar ayrıldıktan sonra kalan tutarın %10’unun da A grubu hisselere ayrılması.

Şimdi burada kâr bana gelmeden yaklaşık %12 oranında düşüyor. İmtiyaz sahiplerine ve yönetim kurulu üyelerine pay ediliyor.

Warren Buffett’ın bir sözü vardı: “Hissedarlar arasında eşit muamele talep ederim.” gibi.

Sonuç olarak temettü geçmişi güzel fakat net kârın yaklaşık %12’sinin bana gelmeden gitmesi hoşuma gitmedi.

2) Nakit Temettü Dağıtma Oranı

Nakit Temettü Dağıtma Oranı
2017                           32%
2016                           39%
2015                           20%
2014                           31%
2013                           28%
2012                           40%

Nakit temettü dağıtma oranı benim sınırım olan %60’ın altında. Böylece şirket daha fazla yatırım yapabilir ya da zor zamanlarda bu oranı arttırarak temettüsünün azalmasını engelleyebilir.

Son üç yılın ortalamsı ise %30,03. Güzel bir oran benim için.

3) Temettü Verimliliği

Bu oran %3’ün üzerinde olmalı. Sonuçta temettü gelirlerime bel bağlayacağım.

Temettü Verimliliği
20172,94%
20163,84%
20152,43%
20142,16%
20133,27%
20123,97%

Son üç yılın ortalama temettü verimi %3,07 ilse %3’ün biraz üstünde.

4) Temettü Artış Oranı

Temettümün artması benim için önemli. Sağlıklı olarak yapıldığında şirketin performansı hakkında çok önemli bilgiler verebiliyor. Ayrıca, emekli maaşım temettülerden oluşacağı için bunların artması gerekiyor. Nasıl kriz dönemlerinde emekli maaşlarının düştüğünü görmediysek (Yunanistan örneğini dışarıda bırakırsak), ben de maaşımın düşmesini istemem, en az! enflasyon kadar artmasını isterim ki en azından enflasyona ezilmeyeyim. Fazlası alım gücümü arttırır, sevinirim:)

Şimdi ERBOS’un temettü artış oranlarına bakalım:

Temettü Artış Oranı
201773,34%
201643,68%
20150
20144,40%
20131,90%
201238,17%

2015 yılında sabit bırakmak kaydıyla, özellikle son yıllarda temettülerindeki yükseliş çok güzel. Bunu da fiyata yansıtmış zaten. 2016 listesinde 30 TL civarlarındaydı. Şimdi 60-70 TL civarlarında dolanıyor.

Şimdi de kriz dönemlerindeki temettü performansına bakalım:

2008 yılında 0,30 TL temettü dağıtmış. %16 naki temettü dağıtma oranı var. Kriz olduğu dönemde ise yani 2009 yılında ise temettüsünü 0,20 TL’ye düşürmüş. Ama nakit temettü dağıtma oranını %51’e yükseltmiş. Benim bundan çıkardığım yatırımcısını madur etmemek için nakit temettü dağıtma oranını yükseltip temettüsündeki düşüşü törpülemek istediği. Kriz döneminde temettüsünü düşürmüş ama yatırımcısını korumak adına güvenlik marjını kullanmış. Bunu sevdim.

5) Satışlardaki ve Net Kârdaki Artış

Tabii ki temettü artışları satışlardaki ve net kârdaki artışların sonucu olursa temeli sağlam olur. Şimdi satışlardaki ve net kârdaki artışlara bakalım.

Net Kâr (milyon TL)
201636
201518
201424
201315
201216

Net Kârda dalgalı da olsa yukarıya doğru bir gidiş var. Özellikle 2016 senesinde net kârı çok artmış. Şimdi de satışlarına bakalım…

Satışlar
2016275
2015248
2014244
2013212
2012184

Son beş yılda satışlarını yaklaşık her yıl %10 oranında arttırmış. Ben bunun daha çok olmasını beklerdim. özellikle doların artışından kaynaklı bir büyüme olabilirdi ihracattan dolayı. Yine de artış var.

Güncel Durum

Şimdi de şirketin günvel durumuna bakalım. Geçenlerde Fiyat/Satışları da öğrenmiştim. Bunu da uygulayayım ki pekişsin 🙂

Güncel F/K: 7,8. Son beş yılda F/K en düşük 5,20 en yüksek 28,93 olmuş. İçinde bulunduğu endüstrinin F/K’sı 18,77.

Güncel F/S: 1.21 güncel F/S’si. İçinde bulunduğu endüstrinin ise 1.22. Yani sektör ortalamasına göre işlem görüyor. O zaman diğerlerinden daha yüksek kârlılıkla işlem gördüğünü söyleyebiliriz.

Fiyat: 67,57 TL

Bu arada belirtmeden geçemeyeceğim. Reuters’in sitesinden alıyorum bazı bilgileri ve şu anda ulaştığım en iyi ücretsiz bilgiler burada var bir uzun vadeli temettü yatırımcısı için. Daha iyi ücretsiz bir site varsa mutlaka yazın 🙂

Olumlu Yanları

F/K’sının uygun olması, temettüsünü sürekli arttırması, bunu az da olsa satışlarla desteklemesi, nakit temettü dağıtma oranının düşük olması benim için olmulu yönleri oldu hissenin.

Son beş yılda ortalama satışlarını %8,52, hisse başına kârını %24,29 arttırmış olmasınu çok olumlu buluyorum.

Tabii geçmişin böyle olması geleceği garanti etmiyor!!!

Olumsuz Yönleri

patron şirketi olması benim için olumsuz. Üstte bhsettiğim gibi kârının daha benim elime geçmeden %12’si civarında bir oranı imtiyaz sahiplerine dağıtmasını da sevmedim. İşler iyi giderken neyse de işler kötü giderken sorun çıkabilir. Hayır hem bana şirketinden pay satacaksın ama net kârın %88’inden pay alabilirsin diyeceksin. Nasıl ortaklık anlamadım yani…

Bir de son sene kÂrını acayip arttımış, satışlarda aynı şeyi göremedim. Sebebini bulamadım ama çok iyi araştırmak lazım. Başta bahsettiğim şirkete gidip konuşmak lazım.

Toparlarsam

Temettü Padişahları 2017 listesinden 2. şirket olan ERBOS’u da incelemiş oldum. Temettü yönünden güzel bir şirket yalnız tipik Türkiye patron şirketi gibi geldi. Şu imtiyazları senet sorununu çözseler çok sevineceğim. O zaman net kârdan hakkım olanı alabilirim.

Al, sat, tut vs gibi yatırım tavsiyesi değil, sadece bir durum tespiti yapmaya çalıştım.

Lütfen yatırım yapacağınız şirketi iyi araştırın ve en az 3 faaliyet raporunu okuyun.

Sizde ERBOS bulunur mu? Şirketi takip ediyor musunuz? Gelecek beklentileri neler, biliyor musunuz? Şimdiden yardımlarınız için çok teşekkür ederim. 

Okuduğunuz için teşekkür ederim. Saygılar.

11 Yorum

  1. oral tuğsel demiş ki:

    Yine çok faydalı bir inceleme..
    Emeğiniz için teşekkürler..

    Temmuz 14, 2017
    Yanıtla
  2. cortex demiş ki:

    emeğin için teşekkürler…
    ben dolar hesabı açtım new york borsasında siber güvenlik şirketi checkpoint’e yatırım yapmayı düşünüyorum. şirketin 5 yıllık finansalları şu şekilde : https://www.checkpoint.com/about-us/investor-relations/historical-financials/

    sektöründe dünya liderliğine oynuyo ve inanılmaz hızla büyüyen bir sektör. size şunu soracaktım ben bunun gibi ybancı şirketlerin temettü ödeme miktarlarını ve tarihlerini bulamıyorum. mesela checkpoint’in temettü tarihlerine falan nerden bakabilirim?

    saygılar…

    Temmuz 14, 2017
    Yanıtla
  3. Yavuz demiş ki:

    Teşekkürler. Güzel çalışma…

    Temmuz 22, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Yavuz Bey,

      Ben teşekkür ederim. Umarım faydalı oluyordur.

      İyi akşamlar.

      Temmuz 22, 2017
  4. Aytuğ demiş ki:

    Merhaba Sn Tuncay TURSUCUNUN 25 Ağustos tarihinde kendi blogu MASA NOTLARINDA yazdığı En verımlı TEMETTÜ Şirketleri konulu arastirma yazisini okumanizi tavsiye ederim.Bilgi paylaştıkça güzeldir.

    Ağustos 26, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Aytup Bey,

      Yazıyı okudum ve Twitter’da paylaştım::) Çok güel ve doyurucu bir yazı olmuş. Çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Ağustos 26, 2017
  5. Onur demiş ki:

    Teşekkürler. Bu yazılarınız çok faydalı bir o kadar da değerli. Her daiBen m tetikçinizim.

    Ağustos 26, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Onur Bey,

      Faydalı olmasına çok sevindim. Bol kazançlar.

      Saygılar.

      Ağustos 26, 2017
  6. İnanç Taşkıran demiş ki:

    Analiziniz için teşekkürler. Temettü verimi bir yana, bu hisse senedi “salt ucuzluk” kıstaslarına göre de şu anda BIST’in en ucuz hisselerinden birisi. Temettü verimliliği de cabası.

    Haziran 8, 2019
    Yanıtla
  7. Wolfofbızt demiş ki:

    bence zamanı geliyor yavaş yavaş

    Ağustos 25, 2019
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Wolfofbızt,

      Uzun zamandır ERBOS incelememiştim. Bir bakayım. Teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Ağustos 26, 2019

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.