Vanguard Fonunun Kurucusu John C. Bogle Sözleri

Vanguard Fonlarının kurucusu John C. Bogle gelmiş geçmiş en büyük yatırımcılardan biridir. Ünlü yatırımcı, Vanguard Fon Yönetim şirketinin kurucusudur ve Amerikan yatırım dünyasına tanıttığı Endeks Fonları neredeyse her Amerikalının portföyünde bulunmaktadır.

Ünlü yatırımcı aynı zamanda Amerikan kapitalizminin kapıldığı spekülasyon rüzgarından kurtulup tekrar yatırımcılık eksenine dönmesi için çok çalışmıştır.

Bir çok çok satan kitabı bulunmaktadır ama maalesef daha Türkçe’ye çevrilmediler. Bunlara bakarsak;

Warren Buffett da, Joch C. Bogle’dan bir çok mektubunda bahseder ve hiçbir şey bilmeyen yatırımcıların mutlaka zamana yayılmış şekilde, uzun vadeli ve düşük maliyetli endeks fonu biriktirmesi gerektiğini söyler.

Şimdi size John C. Bogle’ın yatırımcılıkla ilgili söylenmiş olan en ünlü sözlerini paylaşacağım.

Hadi başlayalım.

shell-987602_1920
Vanguard Fonunun Kurucusu John C. Bogle’dan 23 Öğüt

Felsefesi; basitlik, yatırımla ilgili maliyetleri düşürmek, uzun vadeli yatırım yapmak, duygulardan arınmak ve yatırım fonlarının bireysel yatırımcılar için en iyi seçenek olduğudur. Bu yüzden de yatırımcılara her zaman endeks fonlarını önerir. Bireysel hisse seçiminin profesyonellere bırakılması gerektiğin düşünür.

Yatırım fonu sektörü, bir anlamda, büyücülük üzerine kurulmuştur.

Bugünkü para yönetimi sektörü, insanların yapamadıkları şeyleri yapıyormuş gibi davranmalarını ve sevmedikleri bir şeyi de seviyormuş gibi yapmalarını gerektirir. Çok zevkli bir iştir çünkü bütün yatırım fonu endüstrisi toplamda alıcılara sıfır değer katar. Bu zamana kadar bu böyle işledi. Yatırım fonları yıllık yüzde iki kesinti yapar ve brokerlar da sizi fonlar arasında dolaştırarak üstüne %3-4 daha harcamanızı sağlar. Zavallı adam profesyoneller tarafından çok kötü ürünler almak zorunda bırakılır.

Kendinize sorun. Yatırımcı mıyım? Spekülatör müyüm? Yatırımcı bir işe sahip olur, bunu sonsuza kadar elinde tutar, yerel ve bazen global şirketlerin kazandırdıklarının keyfini çıkarırlar. Spekülatör ise fiyat üzerine bahis oynar. Spekülasyonun bir yatırımcının portföyünde ya da alet çantasında yeri yoktur.

Bileşik getirinin mucizesi birleşik götürünün zorbalığı altında ezilmektedir.

(John C. Bogle’in Amerika yatırım fonu piyasasını toptan değiştirdiğini ve tüm taşları yerinden oynattığını unutmayalım.) 

Endeks fonları sektörel riskleri, tek tek hisse risklerini ve yönetim seçiminden doğan riskleri yok eder. Geriye sadece hisse senedi piyasası riski kalır.

Samanlıkta iğne aramayın. Samanlığı toptan satın alın!

Zaman dostunuzdur, dürtüler ise en büyük düşmanınız.

Yatırım görüldüğü kadar zor değildir. Başarılı yatırım bir kaç şeyi doğru yapmayı ve çok büyük hatalardan kaçınmayı gerektirir.

Yatırım uzun dönemde hiç de piyasayla ilgili değildir. Yatırım uzun dönemde şirketlerin size kazandırdıklarından zevk almaktır.

Akıllı ve dengeli insanların yüz yıllardır güvendikleri sıradan erdemler vardır: sağ duyu, tutumluluk, gerçekçi beklentiler, sabır, tahammül.

Tarihsel veriler alışılmadık bir güçle aynı sonuca varır. Yatırımda başarılı olmak için, uzun vadeli yatırımcı olmalısınız.

Yatırımcı olarak yaptığımız yanlışlar piyasalar yükselirken onun sonsuza kadar yükseleceğini düşünmemizdir. Düştüğünde ise sonsuza kadar düşeceğini düşünmemizdir. Bunların hiç biri olmaz. Hiç bir şey sonsuz değildir. Şimdi olduğu gibi…

Her gün yeni bir şey öğrenin, özellikle de başkalarının tecrübelerinden. Çünkü bu bedavadır!

Eğer %20 düşüş olacağını düşününce kötü oluyorsanız, borsada olmamalısınız.

Sürpriz! Yatırım fonlarından kazanılan paraların çoğu yatırım fonu yatırımcıları tarafından kazanılmamıştır.

Eğer endeks yatırımının zarar ettirdiğini söyleyen bir bilgi varsa, büyük ihtimalle yanlıştır.

Spekülasyon sizi yanlış yollara saptırır. Duygularını ilk sıraya koymanıza sebep olur, fakat yatırım duygularınızı geri plana atmanıza sebep olur.

Hisse senedi piyasası yatırımıncının önünde dev bir dikkat dağıtıcıdır.

72 kuralını biliyorsunuz. 72’yi yıllık getiriye bölün. Size paranızı kaç yılda ikiye katlayacağınız söylesin.

Etkin piyasa hipotezi üzerindeki fikir birliği ne olursa olsun, hiç bir ciddi akademisyen, profesyonel piyasa oyuncusu ya da akıllı bir bireysel yatırımcı tanımıyorum ki şuna karşı çıksın: Hisse senedi piyasası çok zorlu bir işverendir. Çok az sayıda yatırımcının kaldırabileceği yükler yükler insana.

Las Vegas’ta kasanın kazanacağını biliyoruz. Yarışta ise yuları sıkı tutanlar kazanır. Piyangoda? Piyangoyu oynayanların kazanacağı düşünen var mı? Tabiki hayır. Piyangoyu oynatan kazanır.

Alnınızın teriyle kazandığınız para en düşük düzeyle vergilendirilmelidir. En yüksek düzeyde değil. Sermaye kazançları ise en yüksek düzeyde vergilendirilmelidir.

Eğer yatırım fonunuz uzun dönemli değilse, nasıl uzun dönem yatırım yaparsınız?

Uzun vadeli yatırımcılar teknisyenden daha çok filozof olmalıdır.

Toparlarsam

Sizlere ünlü Vanguard Fonlarının kurucusu John C. Bogle’nin bir kaç sözünü çevirdim. Umarım yararlı olur.

6 Yorum

  1. Özer demiş ki:

    Merhaba, bizde endeks fonu var mı? Varsa temettü veren şirketler fonu var mı? Varsa almamız gereken fon bu fon mu olmalı. Yazınız ve olası cevabınız için teşekkürler.

    Kasım 26, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Özer Bey,

      Maalesef elimde bu hipotezi destekleyecek tarihsel veri yok. S&P 500 Vanguard endeks fonunun muadili BIST 100 endeks fonudur diyemem.

      Saygılar.

      Kasım 26, 2018

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.