Temettü Padişahları 2017 Ayrıntılı İnceleme 1: BIMAS (BİM A.Ş.)

Temettü Padişahları 2017 Listesi sonunda güncellendi. Temettüsünü son beş yıldır kesintisiz olarak arttıran şirketler bulundu. Sıra onları temettü yönünden ayrıntılı olarak incelemeye geldi.

İncelememe beni en çok şaşırtan ve en uzun süre temettüsünü arttıran şirket olan BIMAS ile başlamak istedim. Şirketi çok merak ediyorum. Fazla uzatmadan hemen başlayayım.

Hiç satmamak üzere uzun soluklu bir portföy hazırlıyorum. Bu yüzden büyüme odaklı fakat yine de temettüsünü arttırabilen şirketleri inceliyorum. Düşük temettü verimi olan ama büyüyen şirketler bunlar.

Genel Hatlarıyla BIMAS

Söze başlamadan önce belirtmeliyim ki çok güzel bir faaliyet raporları var. Buradan ulaşabilirsiniz. Ön bilgi almak ve şirket ile ilgili kafanızda bir şeyler oluşturmak açısından mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Sonra hala gitmeyenleriniz varsa bir BİM şubesine gidin ve biraz gözlem yapın.

Şirket 1995 yılında 21 mağaza ile faaliyete başlamış. Uygun fiyatlı ürünler sunan, Türkiye’nin her tarafına yayılmış olarak faaliyetlerine devam ediyor.

İş yatırımın sitesinde faaliyet alanı “Her türlü gıda ve tüketim maddeleri ticareti ve ayrıca alışveriş merkezleri işletmeciliği.” olarak tanımlanmış.

2016 sonu itibariyle Türkiye’de 5623, Fas’ta 329, Mısır’da 215 mağazası bulunan şirketin 2016 yatırım tutarı 526 milyon TL’dir. Yurtdışı iştiraklerin toplan satışlar içindeki payı %4 civarında.

Şirketin internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

Ortaklık Yapısı

Şirketin ortaklık yapısı aşağıdaki şekilde. Şirketin çoğunluğu halka açık. Gördüğüm kadarıyla Yönetim kurulunda profesyonel ve tecrübeli isimler var. Şirketin hiç yabancı döviz borcu yok ve banka kredisi kullanmıyor. Buna rağmen yatırım yapıp büyüyor. Kalanı dağıtıyor. Ama karar vermek için bunlar yetmez biraz daha araştırayım.

Şimdi şirketi temettü yönünden kriterlerime göre ayrıntılı incelemeye başlayabilirim.

1) Temettü Verme Geleneği Olmalı

Seçim kriterlerimden ilki ve en önemlisi. Toplam varlığa değil gelir yaratmaya odaklandığım için şirketlerin temettü verme geleneği olmasını istiyorum.

BIMAS 2006 yılından beri kesintisiz olarak temettü vermeyi sürdürüyor. Kriz yılı olan 2008-2009-2010’da bile temettüsünü kesmemiş. Kesmeyi bırak arttırmış verdiği temettüleri bedelsizler hesaba katıldığında.

Buradan şirketin iş modelinin krize dayanıklı olduğu sonucunu çıkarabilirim sanırım. Sonuçta insanlar krizde yemek yemeyi kesmeyecekler, aksine daha ucuza ve daha hesaplı alışveriş yapmanın yollarını arayacaklar. Bu da onları belli ki BIM’e götürmüş.

Krizde temettüsünü artırması benim zor zamanlarda emeklilik gelirimin kesilmemesi için çok önemli. Böylece erken emekli olduğumda hisse satmadan geçimimi sağlayabilirim.

Şirketin faaliyet raporundan kâr dağıtım politikasına baktığımda;Şirketin dağıtılabilir kârının en az %30’unu dağıtmak gibi bir hedefi var. Bu da benim için iyi bir oran.

Ayrıca son yıllarda temettüsünü iki taksitte ödemeye başlamış. Bu da güzel bir gelişme çünkü gelirimi bütün yıla yaymamı sağlayabilir. ABD’de yaygın olanın 3 ayda bir olduğunu ve hatta her ay temettü dağıtan şirketler olduğunu hatırlatmak isterim.

2) Nakit Temettü Dağıtma Oranı

%60’ın altında olmasını istiyorum ki şirket büyümeye de kaynak ayırsın. Yatırım yapsın, büyüsün, daha çok kâr etsin sonra bana daha çok temettü versin.

Nakit Temettü Dağıtma Oranı
201768%
201657%
201567%
201459%
201366%
201266%

Şirketin nakit temettü dağıtma oranı benim sınırım olan %60’ın biraz üzerinde. Fakat banka borcu yok yani finansman giderleri yok gibi bir şey. Sanırım bu oranları dengeli büyüme için yeterli görüyorlar.

Son üç yılın ortalaması ise %64.

3) Temettü Verimliliği

Temettü verimliliğinin %3’ün üzerinde olmasını tercih ediyorum. BIMAS’ta oranlara baktığımda;

Temettü Verimliliği
20172,30%
20162,08%
20151,66%
20141,70%
20131,57%
20121,77%

Son yıllarda yükselmekle birlikte benim oranım olan %3’ün altında kalmış. Burada da BIMAS’ın tipik bir temettü hissesinden ziyade bir büyüme hissesi olduğunu göz önünde bulundurmam lazım sanırım.

Son üç yılın temettü verimi ortalaması %2,01 olarak karşıma çıkıyor. Benim belirlediğim oranın altında bir oranı var.

4) Temettü Artışı

Gelelim fasulyenin faydalarına. Temettüsü büyüyen hisse yatırımcısı olarak tabii ki benim için en önemli olan verdiği temettüyü arttırması. Böylece havadan, hiç bir şey yapmayıp bekleyerek gelirim artacak. Bu oranın mümkünse enflasyonun üzerinde olmasını bekliyorum ki gelirim erimesin. Şimdi bu orana bakalım:

 Temettü Artış Oranı
BIMAS
2008 –
200997,37%
201040%
201137,14%
20128,33
201311,54%
201410,34%
201512,50%
201622,22%
201736,3%

Son üç yılın ortalama temettü artışı %23,69. Bu oran son üç yıldaki ortalama enflasyonun üzerinde, neredeyse iki katı. Sürekli büyümesi de Temettü Padişahları 2017 listesine girmesine sebep olmuştu zaten.

5) Satışlardaki ve Net Kârdaki Artış

Şirket satışları ve kârını sürekli arttırmalı. Temettü artışlarının en önemli kaynağı bunlar. Ayrıca şirketin büyümesinin temeli de bunlardan olşuyor. Bunu faaliyet raporundan bir bölümle örneklendireceğim:

Görüldüğü gibi şirketin net satışlarında, Faiz ve Vergi Öncesi Kârında ve net kârında düzenli bir artış var. Mağaza sayısını arttırarak da bunu geliştiriyor.

Güncel Durum

Güncel F/K: 27,6

Güncel Fiyat: 64,20

Hiç F/K’sı bu kadar yüksek bir şirkete ortak olmamıştım. Sanırım yüksek büyüme beklentisinden kaynaklı bir f/k oluşumu bu. Fiyat da zirvede.

Kriz Dönemi Performansı

Şirketin kriz dönemlerinde performansı çok önemli. Gelirim onlara bağlı olacak. Krizde çuvallamasını istemem.

Net kâr (milyon TL)
2016671
2010246
2009213
2008114

Görüldüğü gibi kriz döneminde bile net kârını arttırmaya devam etmiş. Temettüsünü de arttırmıştı üstte bakmıştık. Kriz dönemindeki performansını olumlu buluyorum.

Olumsuz Yönleri

Şimdi gelelim zurnanın zırt dediği yere. Benim gördüğüm iki olumsuzluk var. Birincisi F/K’sının ve fiyatının uygun olduğundan emin değilim. F/K 27, fiyat tarihi zirvelerde.

İkincisi de BIMAS’ın satışlarının çok büyük bir kısmını oluşturan kendi markalı ürünlerinin çokluğu. Sanırım bu ürünlerin raflarda bir sınırı vardı eskiden. Şimdi bilmiyorum ne haldedir. Belki gıda perakendeciliği ile ilgilenen bir arkadaş varsa bizi aydınlatır. Eğer buna bir sınırlama gelirse tekrar gözden geçirmek gerekir.

Son olumsuz olarak görülebilecek kısım ise satışlarının yaklaşık %96’sını Türkiye’ye yapması. Sınırlı bir coğrafi çeşitliliği olması olumsuz.

Olumlu Yanları

Şirket yatırımlarını banka kredisi kullanmadan tamamen öz kaynaklarıyla yapabiliyor olması olumlu. Faize para vermiyorlar.

Döviz borcu olmaması olumlu bir diğer faktör.

Resesyonlarda kârını arttırması beni çok etkiledi. Temettü büyümesi de güzel.

Bir diğer olumlu yan kendini enflasyondan koruyabilmesi. Ton balığı alıyorum oradan. Geçenlerde beş küsürdü, bir baktım altı küsür olmuş ama hala diğer marketlerle karşılaştırdığımda en ucuzu oydu. Yani enflasyonu tüketiciye yansıtma gücü iyi.

Yurtdışında büyüme planları gibi olumlu yanları var.

Toparlarsam

Temettü Padişahlarından temettüsü en uzun süre arttırma rekorunu elinde tutan BIMAS’ı temettü yönünden analiz etmeye çalıştım.

Temettü verimimi düşürüp portföy büyümesini arttırma yolundaki çalışmalarım devam ediyorum. Bu kapsamda BIMAS’ı değerlendirmeyi düşünüyorum. Ayrıca kriz dönemlerinde bile temettüsünü yükseltmesi benim için olumlu bir durum.

Fakat yüksek fiyatlar konusunda kararsız kaldım. Sanırım büyüme hisselerinin durumu bu. Gelecekte beklenen kâr yüksek olduğu için fiyatı da ona göre ayarlanmış oluyor.

Şimdi şak diye tamamen portföye katamam ama parçalı alım stratejisiyle herkes panik halindeyken fırsatları kollayacağım bir hisse olacak BIMAS.

Portföyünde uzun süredir BIMAS tutan var mı? Nasıl görüyorsunuz BIMAS’ı, büyüme beklentilerine katılıyor musunuz?

Saygılar.

9 Yorum

  1. Erkan KAPLAN demiş ki:

    Şirket iyi görünüyor ama söylemek istediğim 3 şey var.
    1- Şirket benzer rakibiyle birlikte hunharca büyüyor. Piyasayı kaptırmamak için karlılığa ne kadar dikkat ediyorlar bilemiyorum. Bu tür şirketler konsolide gelire bakar acaba kaç mağazası karda kaçı zararda bilemiyoruz. Belkide karı daha fazla olacakken düşürüyorlar. Burası tam bir soru işareti.
    2-Doğal sınırlara ulaşmak üzereler, yurt dışına açılmışlar tamam ama bu da çok büyük rakamlarda değil. Yurt içinde daha en kadar büyüyebilirler %100 büyür yani mağaza sayısını iki katına çıkarması belkide 10 yıl alır.
    3- Kar dağıtım politikası yetersiz, sanırsın sanayi şirketi karın %70ini açılacak fabrikaya ayırmış gibi davranıyor. Burası kafama hiç yatmadı elleri ceplerine gitmiyor.

    Aralık 21, 2017
    Yanıtla
  2. gürol akdeniz demiş ki:

    2008 de hesabımda 1350 liralık Bımas unutmuşum,2018 de 21500 olmuş,büyük sürpriz ve şimdi biraz daha ekleyip bırakıyorum,10 yıl sonra bir c segmenti merso parası çıkar gibi ,nasıl olduğunu anlamadım ama seviyorum seni delicesine.

    Mart 16, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Gürol Bey,

      Doğru hisseyi doğru zamanda unutmuşsunuz:) Bol kazançlar dilerim.

      Saygılar.

      Mart 17, 2018
  3. Çağdaş demiş ki:

    Merhaba Yiğit Bey,

    Kafamı karıştıran bir durum var bunu açıklayabilirseniz sevinirim;
    Şirketin temettü verimliliğinin en az %3 ün üstünde olmasını beklerken tüm portföyünüzün temettü verimliliğinin düşük olmasını sağlamayı isteme nedeniniz nedir?

    Aralık 5, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Çağdaş Bey,

      Bu yazının üstünden 3 yıl geçmiş:) Sistemimde bariz değişiklikler oldu.

      Ama sorunuzun cevabı dağıtılmış kâr (temettü) ve dağıtılmamış kâr terimlerinde gizli.

      Şirketlerimin yüksek temettü vermeyerek paranın daha çoğunu yatırımlarda kullanmalarını istiyorum. Bu yüzden de yüksek temettü verimi her zaman iyi olmayabilir diyorum.

      Tabii şartlara göre değişir. Her vakayı kendi şartlarında değerlendirmek lazım.

      Saygılar.

      Aralık 6, 2020
    • Çağdaş demiş ki:

      Hızlı geri dönüşünüz için teşekkürler:) blogunuz ile yeni tanıştım sayılır o sebeple geriden geliyorum ve ilk yazılarınızdan itibaren okuyorum tabi tavsiye ettiğiniz kitaplarla başladım “borsada tek başına” adlı kitaba başlayacağım. kitaplardan vakit kaldıkça hem dinlenmek (keyifli bir serüven olduğu için sıkmıyor) hem de rol modelim olan sizi daha iyi anlayabilmek adına blogunuzu okuyorum:)
      Sizi Apple Podcast te tanıdım sonrasında twitterdanda takip etmeye başladım güncel portföyünüzün geldiği durumu ve ilerleyişinizi merak ediyorum o sebeple kitaplara devam etmeden yazılarınızı bitirmeye çalışıyorum 🙂

      Saygılar,
      Çağdaş

      Aralık 6, 2020

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.