Temettü Düşüşünden Nefret Ediyorum!

Hayatımda en nefret ettiğim şeylerden biri de şirketlerimin temettüsünü düşürmesi ya da kesmesi. Bunu öğrenmiş oldum.

Masada oturmuş yatırım stratejimi düşünüyorum. Olay çok basit. Temettüsü büyüyen hisselere yatırım yapacağım. Alacağım, alacağım ve temettüsü büyüdükçe satmayacağım. Sonra onlar benim için çalışacak, daha da büyüyecek ve sonunda öyle bir hale gelecekler ki artık çalışmak zorunda kalmayacağım. Bu kadar yani. Zor bir şeyi yok. Ama nerdeeeeeeeee….

ID-100395170.jpg
Temettü Düşüşünden Nefret Ediyorum!

Maalesef güzel borsamızda durumlar biraz değişik. Her sene aldığım temettülerin daha da artması lazım ama artmıyor kardeşim! Temettü Padişahları bir bir keskin kâr düşüşleri açıklıyorlar. Koskoca borsada temettüsünü uzun seneler kesintisiz arttırmış şirket bulamıyorum.

Bu düşüşler temettü gelirlerimi azaltıyor. Cebimden para alınmış gibi hissediyorum, ağlayasım geliyor 🙂 Alacağım emeklilik maaşı da düşüyor.

Bunları sorgularken, aynı zamanda yatırım stratejimi de yeniden kurgulamayı düşünüyorum. Eğer stratejimde eksik varsa gerekli değişiklikleri bir an önce yapmam gerekiyor.

Özenmiyorum arkadaş kıskanıyorum. Bizde niye temettüsünü 25 yıldır arttıran şirket yok?!!!!!

Yurtdışında temettüsünü 25 yıldır arttıran temettü asilzadeleri ve 50 yıldır hiç duraksatmadan arttıran temettü krallarından bahsetmiştim. Bunlar temettüsü büyüyen hisse yatırımcılarının portföylerinin temelini oluşturan şirketlerdi.

Yani uygun bir zamanda alıyorsun, sonra bunlara bebek bakıcılığı yapmana gerek olmadan kârlarını arttırıyorlar ve her sene daha fazla temettü veriyorlar. Sağlam iş modelleri, krize dayanıklı yapıları, rakiplerine göre karşılaştırmalı üstünlükleri olan şirketler bunlar.

Ben de Türkiye’de verdiği temettüyü sürekli arttıran şirketlerden bir portföy oluşturmaya çalışıyorum.. Hatta bu  uzun vadeli, temettüsünü arttırdıkça hiç satılmayacak şirketlerden oluşacak bir portföy. Bu şirketlere temettü padişahları diyorum, portföyün adı da finansal bağımsızlık portföyü. Ama yakında temettüsü büyüyen şirket bulamayacağız.

İlk araştırmamı geçen sene yapmıştım fakat o şirketlerden iki tanesinin kârlarında keskin bir düşüş oldu.

Oysa ben bunu bir hak olarak görüyorum! Ama nasıl bizde yaya geçidinde arabalar öncelikliyse, borsada da durum aynı. Yaya geçidi orası ben niye arabanın geçmesini ve yolun boşalmasını bekliyorum.

Son Durum Nedir?

TAVHL geçenlerde yaptığı duyuruyla brüt 0,6825 TL, net 0,58 TL temettü vereceğini ilân etti. Son duruma baktığımızda ise temettüsünde büyük bir düşüş oldu.

2016 yılında verdiği brüt temettü: 0,9567 TL

2016 yılında verdiği net temettü: 0,8131 TL

2017 yılında vereceği brüt temettü: 0,6825 TL

2017 yılında vereceği net temettü: 0,5801 TL

AKSA’nın da kârında bir düşüş var, temettü kararını bekliyorum.

Toparlarsam…

TAVHL ve AKSA Akrilik çok beğendim şirketler fakat temettüsü büyüyen hisse yatırımcısı olarak temettüsü azalan şirketlere bakarsam kendimle çelişirim. Bu demek değil ki fiyatları yükselmeyecek. Sadece kriterlerime uymuyor. Döşü kıllı değil 🙂

Şirketin iş modeli de böyle şoklarda kârlılığını koruyacak şekilde değil demek ki. Bundan sonra portföyde gerekli düzenlemeleri yapacağım. Şu temettüler açıklansın tamamen, temettü padişahlarını da güncelleyeceğim.

Not: AKSA %147 nakit temettü dağıtma oranıyla yine temettüsünü arttırmayı başarmış. Gözlerimi yaşarttı valla. Helal olsun. Umarım seneye daha fazla kâr eder de temettü artışını bu sefer kâr artışıyla sürdürür.

Not: Yeni SPK tebliğlerinden sonra portföyümü maalesef yayından kaldırmak zorunda kaldım. Sadece net temettü gelirimi paylaşacağım bundan sonra. Kendinize iyi bakın. Saygılar.

Image courtesy of saphatthachat at FreeDigitalPhotos.net

İlk Yorumu Siz Yapın

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.