Mart 2017 İtibariyle Yıllık Temettü Geliri

Herkese selamlar.

Çok hızlı bir şekilde Mart ayını da bitirdik. Eminim herkes için Mart ayı iyi geçmiştir. Bu bir arşiv olduğuna göre önce tarihe notumuzu düşelim, sonra da temettü gelirine geçelim.

31 Mart Cuma itibariyle BIST 100 endeksi 88.947 puanlarda, dolar ise Şubat’a göre bir düşerek 3,63 TL’lere gelmiş durumda. Etraf sakin. Referandum sonucunu bekliyor millet.

Şimdi de portföy durumuna bakalım…

ID-100305054
Mart 2017 İtibariyle Yıllık Temettü Geliri

Hisse Senedi

Portföy Büyüklüğü:  Nakiti saymazsam 10.138 TL portföy büyüklüğüne ulaşmış durumdayım.

Ayrıca iki hissemden gelen temettülerle de tekrar hisse senedi aldım.  Hisselerimin bileşik getirisinden faydalanmak için gerekli büyüklüğe ulaşana kadar temettüleri harcamayacağım. Şirkette olan ortaklık payımı arttırmak için kullanacağım. Bileşik getiriyi bu yüzyılın simyası olarak tanımlıyorlar. Bence haksız da değiller.

Beş hisseyle devam ediyorum şu an. Beşinci hissem olan çimento hissesinden kademeli alım stratejime bağlı olarak bir parça aldım. Böylece fiyatları takip etmem kolaylaşıyor. Fırsat bulunca da alım maliyetimi 3.000 TL’ye çıkartıp ilk parça alımımı tamamlayacağım.

Hisse senetlerinden beklenen toplam temettü: Brüt temettü gelirim 662,92 TL, net temettü gelirim ise 586,05 TL’ye çıkmış durumda. Bunda kimi senetlerimin temettülerini arttırması kimilerinin de ufak bedelsizler vermesi etkili oldu. Yani aylık 50 TL bana harçlık veriliyor gibi düşünüyorum.

Yıllık giderimin 36.000 TL olarak düşünüldüğünde, temettü gelirimin yıllık gelirimin %1,62’sini karşıladığı görülüyor. Geçen ay %1,45’ti. İlerlemem devam ediyor. Hala çok az ama olsun. Damlaya damlaya göl olacak ve sonunda temettü gelirlerim tüm harcamalarımı karşılıyacak.

Net temettü verimi: 586/10.138= 5,78 Yani temettü verimim %5,78 olarak gerçekleşti. Her 100 liralık portföyümün bana ödediği temettü 5,78 TL yani.

Nakit

3.000 TL’de nakitim bulunmakta. Bunu çimento hissesini portföyüme katmakta kullanacağım. Şu anda acil durum fonum ya da altınım yok. Onları sıfır borç haline ulaştıktan sonra oluşturmaya başlayacağım.

O zamana kadar borçlarımı ödemeye ve fırsat buldukça senet almaya devam edeceğim. Çok işim var çok.

Toparlarsam

Şu anda portföy büyüklüğüm nakit dahil 13.138 TL’ye çıkmış bulunmakta. Net temettü gelirim ise yıllık 586,05 TL. Yani hisselerim çalışıp kâr ettikçe ve bunu benle paylaştıkça her yıl maaşıma ek olarak 586 TL daha fazla para kazanacağım.

Ne yaptım? Sadece büyüyen gelişen şirketlere ortak oldum. Bu gelirler ise şu anda giderlerimin %1,62’sini karşılamaya yetiyor. Ama biriktirmeye ve tasarruf etmeye devam ediyorum. Umarım her ay daha iyiye gidecek.

Sizde durumlar nasıl? Mart ayı nasıl geçti? Temettü gelirlerinizle giderlerinizin ne kadarını karşılayabiliyorsunuz? Var mı gelişme?  🙂

Okuduğunuz için teşekkürler. İyi günler.

Not:

Portföyümde “temettüsü büyüyen hisseler” biriktirdiğim için banka hissesi tutmamaya karar verdim. Bu yüzden Banka hisselerimi sattım. Ayrıca  rafineri şirketimi de yüksek borcunu ve temettüsünü büyütememesini hesaba katarak portföyümden çıkardım. Son olarak temettüsünü düşüren ve kademeli almayı planladığım havalimanları şirketini de yine portföyümden çıkardım.

Portföyümden çıkan senetlerin değerleri artabilir ya da düşebilir. Stratejime bağlı olarak ilerisine bakmadan işlem yapıyorum. Kahin değilim 🙂 Bakalım pişman olacak mıyım?

Image courtesy of mapichai at FreeDigitalPhotos.net

İlk Yorumu Siz Yapın

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.