İnternetten Yetişkin Eğitimi: edX.org

Herkese selamlar! Gündem yine yoğun, borsada düşüş sürüyor, dolar yükseliyor, beynimiz yanmaya devam ediyor, fakat hayat bir taraftan da akıp gidiyor.

Sonbaharın kandırdığı yapraklar dalları bırakıp yere düşüyor. Benim için en büyük rahatlama konusu ise o yapraklara basıp yürümek. Tek ben mi varım bilmiyorum ama o yapraklara basıp çıtırtıları duymak için yolumu çok değiştirmişimdir.

Temettü vakitleri yaklaşıyor. Borsaya yatırım yaptığı ve portföyüyle ilgilendiği kadar insan kendi gelişimiyle de ilgilenmeli. İki yılda bir varolan bilgilerin yarısının yenilendiği bir dünyada yaşıyoruz. Kendini yenilemeyen artık kullanılmaz ve işe yaramaz olma tehlikesiyle karşı karşıya.

İnternetten Online Dersler

İşte tam burada benim de tesadüf eseri tanıştığım edx.org hakkında size de bilgi vermek istiyorum.  Çevremdeki herkese bahsettim, sadece biri ilgilenir gibi yaptı ve unuttu. Umarım size yardımcı olabilirim. Peki ne bu edX? Harvard, MIT gibi tanınmış üniversitelerin hocalarının, o üniversiteler adına online olarak ders verdiği bir platform burası.

Tanım biraz sıkıcı oldu ama site daha eğlenceli.  Birazcık ingilizceniz varsa, ücretsiz olarak derslere kayıt olup onlarca konuda bilgi edinebilirsiniz. Derslere katılmak tamamen ücretsiz. Yalnız sertifika almak isterseniz belli bir ücret ödemeniz gerekli. Yok ben sertifika almam, derseniz ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz.

İngilizce Bilmek Gerekiyor mu?

İngilizce çok bilmek gerekmiyor. Tüm videoların yanlarında İngilizce alt yazıları mevcut. Hocalar da benim gördüğüm tane tane konuşuyor. Yani konuşmayı anlayamazsanız bile yan taraftaki yazılardan okuyabilirsiniz. Böylece İngilizcenizi geliştirebilirsiniz. Olaya sadece yabancı dil olarak olarak bakmayın lütfen her türlü konu var. Girin siteyi karıştırın.

Ben şu an MITx’ten tedarik zinciri dersi almaya başladım. Matematik çok sevdiğim bir konu olmamasına rağmen kendimi zorlayarak öğrenmeye çalışıyorum, çünkü matematiksiz olmuyor artık. Ondan önce de uluslararası ekonomi dersi almıştım. Onun sertifikalısı 25 dolardı, tedarik zincirinin bir dersi ise 150 dolar. Eh biraz pahalı ama sertifika işime yarayabilir diye kayıt oldum. Dediğim gibi derse katılmak ücretsiz ama sertifika almak istiyorsanız para lazım. İyi para, üstelik doların yükseldiği zamanda…

Micro Master Programları

Tek tek ders almaya ek olarak Micromaster diye bir program başlatmışlar. Dört beş dersten oluşan bu programları bitirirseniz ilgili üniversiteden micromaster sertifikası alabiliyorsunuz ve ileride bazı avantajlar kazanıyorsunuz. (Tabii ki bunu bitiremedim). CV’nize de yazabilirsiniz. Ayrıca self-paced denilen hızını sizin ayarlayacağınız kurslarda var.

Toparlarsam

Ben üniversitedeyken on on beş yıl önce böyle programlar yoktu. Olsaydı da katılır mıydım bilmem, aklım bir karış havadaydı. Fakat bu yazıyı okuyan sevgili küçüklerim saygıdeğer büyüklerim mutlaka girip baksınlar. İş ararkenki boşlukta, tatilde ya da emeklilikte bile kendilerini geliştirebilirler ya da güncelleyebilirler. Matematik bilmeyen öğrenebilir, İngilizce bilmeyen öğrenebilir ya da sanat tarihi dersi alarak bile kendinizi geliştirebilirsiniz. Bunlara ek olarak Big Data, Internet Of Things gibi çok güncel konular hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Bilgisayar bilimleri çok güçlü gördüğüm kadarıyla. En iyi hocalardan ders alıp rakiplerinizden bir adım öne geçebilirsiniz.

Çok reklam yapmış gibi oldum ama sertifika almadan derslere ücretsiz girilebildiği için içim rahat. Lütfen girin, bir bakın. Belki ilginizi çeker.

Sormadan geçmeyeyim. Siz edX’i biliyor muydunuz? Hiç ders aldınız mı? Kendinizi geliştirmek adına hangi siteleri takip ediyorsunuz? Online eğitimi kullanıyor musunuz? Önerdiğiniz dersler var mı? Herkese teşekkürler…

Saygılar.

2 Yorum

  1. […] en iyi üniversitelerinden dersler alabildiğiniz bu platformu geçen sene keşfetmiş ve sizlere tanıtmıştım. 2 dersi bitirdim ama MIT’den aldığım dersi geçemeyerek kaldım:) Bu da bende moral […]

    Aralık 22, 2017
    Yanıtla
  2. […] en iyi üniversitelerinden dersler alabildiğiniz bu platformu geçen sene keşfetmiş ve sizlere tanıtmıştım. 2 dersi bitirdim ama MIT’den aldığım dersi geçemeyerek kaldım:) Bu da bende moral […]

    Haziran 28, 2021
    Yanıtla

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.