Gordon Büyüme Modeline Göre Hisse Değerleme Denemeleri

Geçenlerde Gordon Büyüme Modeli ile temettü hisselerinin değerlenmesinden bahsetmiştim. Şimdi de her telden hisseye bu modeli uygulamaya çalışacağım. Eğer uygunsa da modeli uygulayarak belli değerlere ulaşmaya çalışacağım. Unutmamak gerekir ki formülün sonucu herkesin beklentilerine göre değişir ve görecelidir. Öyleyse başlayalım…

pi-1343261_1920
Gordon Büyüme Modeline Göre Hisse Değerleme Denemeleri

Ben de ilk kez deneyeceğim ve modelde oluşan fiyatların gerçekte oluşan fiyatlara göre ilişkisini gözlemleyeceğim. Bakalım neler çıkacak…

Bu modelin sağlıklı uygulanabilmesi için hisselerin temettü artışlarının düzenli olması, firmaların oturmuş olması ve sektörlerin de çok kaygan olmaması gerekiyor. Ayrıca bu modelin bazı kısıtları da var. Bunları modeli açıklarken anlatmıştım.

Öyleyse denemeye başlayabilirim:

P: Formüle göre çıkan hisse fiyatıydı.

D: Bir yıl sonra ödenmesi beklenen temettü miktarı.

K: Yatırımcı tarafından beklenen getiri oranı. Ben bunu yıllık %20 olarak alacağım. Yani yatırımlarımdan en az %20 oranında getiri elde etmek istiyorum.

G: Temettülerde beklenen büyüme oranı. Bunu tahmin edeceğim gelecek yılın kârlarına göre.

Önemli Not: Sadece formülü deniyorum. Lütfen burada çıkacak rakamları ciddiye almayın! 

CIMSA Gordon Büyüme Modeli Örneği

Önce koleksiyonumdaki bir senetten başlayayım dedim. Fiyatı 17 TL diyelim. Nakit temettü dağıtma oranı %80 olarak düşünelim.

D: 1.52 (Kârı çok artmamış geçen seneye göre ve bu sene en fazla bu kadar temettü verir diye düşündüm)

K: %20 (Yatırımdan beklediğim getiri oranı bu. Her sene %20 kazanmak istiyorum.)

G: %5 (Temettülerin bundan sonraki senelerde ortalama %5 büyüyeceğini varsayıyorum. Son 5 yılda ortalama %20 gibi bu oran ama kâr yataya sarmış biraz. Onun için düşük aldım)

P= 1,52/(0,20-0,05)= 10,13 TL

Yani %20 getiri beklediğim ortamda, temettü bundan sonraki yılllarda %5 büyürse ve gelecek yıl vereceği temettü 1,52 ise hissenin olması gereken değer 10,13 TL Gordon Büyüme Modeline göre.

Peki temettülerin %10 büyüyeceğini varsayarsam her gün ne olur?

P=1,52/(0,20-0,10)=15,2 TL

Eğer temettü büyümesini %10’a çıkarırsam mevcut koşullarda modele göre olması gereken değer 15,2 TL.

Peki temettülerin %15 büyüyeceğini varsayarsam aylık o zaman ne olur?

P=1,52/(0,20-0,15)=30,4 TL

Eğer temettü büyümesini %15 olursa bu sefer de olması gereken fiyat 30,4 TL. Buna göre hisse ederinden düşük denebilir.

Burada gördüğüm; am temettü büyümesindeki değişime göre fiyatların çok fazla değiştiği. Bunu doğru tahmin etmek başarısı ve fiyatlamalar için oldukça önemli.

Şimdi bu formülü temettüsünü daha istikrarlı bir şekilde arttıran ama nakit temettü dağıtma oranı çok az olan bir şirket için deneyeyim…

SELEC Gordon Büyüme Modeli Örneği

Hisseye şöyle bir baktım. Son 3 senede ortalama %10 civarında verdiği temettüyü arttırmış. Bundan sonra da her sene %10 arttıracağını varsayayım. Bunu kârının azını dağıtan şirketlere örnek olsun diye yazıyorum. Nakit temettü dağıtma oranı %22 civarında.

D: 0,075 TL (Bir sonraki yılda vereceği temettü)

K: %20 (Beklediğim getiri oranı)

G: %10 (Temettü artış oranı)

P=0,075/(0,20-0,10)

P=0,75 TL çıkıyor. Güncel fiyat. Hissenin güncel fiyatı 3,45 TL.Bu modelin düzgün çalışmaması normal. Çünkü bu model en iyi sonucu kârının çoğunu dağıtan şirketlerde güzel çalışıyor.

AKMGY Gordon Büyüme Modeli Örneği

Amerikada bu sistemin daha çok “REIT”‘lerde yan GYO’larda iyi çalıştığı söyleniyor. Çünkü orada kârının %95’ini dağıtıyorlar yasal olarak. Onun için bu model iyi çalışabilir. Nakit temettü dağıtma oranı Son yıl olan %95 alalım.

D: 2,10 TL (Bir sonraki yıl vereceği temettü miktarı)

K: %20  (Beklediğim getiri oranı)

G: %15 (Bundan sonra temettü artış oranı bu olsun)

P=2,10/(0,20-0,15)

P= 42 TL Bu şartlarda olabileceği değer olarak karşımıza çıkıyor.

Peki temettü artış oranını %10 alırsam ne olur? Beklentim hala %20 kazanmak…

P= 2,10/(0,20-0,10)

P=21 TL olarak karşımıza çıkıyor. Yani % 10 temettü artışı bekliyorsam bundan sonra olması gereken fiyat 20 TL.

TAVHL Gordon Büyüme Modeli Örneği

Bildiğiniz gibi TAVHL uzun bir aradan sonra verdiği temettüyü sert bir şekilde düşürdü. Düşen temettülerde maalesef Gordon Büyüme Modeli kullanılamıyor. Bunu TAVHL’ye uygulayamıyoruz.

Toparlarsam…

Size iki üç örnek çıkarmaya çalıştım. Modelin güzelliği her beklentiye göre ve her tahminde çıkan hedef fiyatın değişiyor olması. İnsan kendi beklentilerine göre modelle oynayabilir. Lütfen bu modeli daha fazla araştırın ve çeşitli hisselerde deneyin. Ne demişler “Ne kadar çok yaparsan o kadar ustalaşırsın.” Bir de burada çıkan ramakları ciddiye almayın. Sadece örnek çalışma!

Siz hisselerinizi seçerken bu modelden faydalanıyor musunuz? Yararlarını gördünüz mü?

Saygılar.

İlk Yorumu Siz Yapın

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.