Erken Emeklilik Adımları: Önce Kendine Öde!

Herkese selamlar!

Hiç düşündünüz mü neden 3.000 TL maaş alan da 10.000 TL maaş alan da borçlu diye? Beni bu aralar bu konu çok meşgul etti.

Biraz araştırdım ve gördüm ki Babil’in En Zengin Adamı’nda dediği gibi, elimize geçen paradan herkese payını ödüyoruz, fakat kendimize ödeme yapmıyoruz.

Bu konuya kısaca yeni bir bakış açısı getirmek istiyorum. Hadi başlayalım..

Maaşı aldık. Parayı harcamaya başladık. Ev sahibine kirasını ödedik, alışveriş yaptık mağazaya ödedik, benzin aldık, yemek yedik, ödedik de ödedik. Yetmedi kredi kartından da harcadık.

Kısacası kendimizden önce herkese ödeme yaptık. Kendimizden önce tüm esnafı, ev sahibini düşündük, herkesi mutlu ettik 🙂 Peki ya biz?

3.000 TL’miz olsa para böyle bitti. 10.000 TL maaş alsak 1.000 liralık evde değil 2.500 TL’lik evde otururduk. Her şeyin biraz daha lüksünü yapardık. Eğer biriktirme alışkanlığımız yoksa, maalesef, önce başkalarına ödeme yapıp kendimizi unutur ve maaşımızı yine bitirirdik.

Sonrasında da bir baktık birikim yok ve emekli maaşına kalmışız.

Önce Kendimize Ödeme Yapalım

Bu işten kurtulmanın bir yolu var. O da önce kendimize ödeme yapmamız. Hani meşhur kural var ya önce paranızı kenara ayırın sonra harcayın diye. İşte benim kafama dank eden olay bu.

Kendine ödeme yapmak…  Çok da değil, önce %10 ile başlayalım mesela. 3.000 TL ile yaşayan biri 2.700 TL ile yaşayamaz mı? Çok şeyden mi mahrum kalır? Sanmıyorum… 10.000 TL maaş alan daha azıyla yaşasa hayat standartları çok mu düşer? Yine sanmıyorum.

Kendinizi de borçlu olduğunuz biri gibi düşünün ve %10’u ilk önce ona ayırın. Çok çok harcamanız varsa sanırım %10 yeterli olacaktır başlamak için. Sonra %20’yi deneyin, bakalım idare edebilecek misiniz?

Sonra isterseniz daha fazla da arttırabilirsiniz. Benim hedefim şimdiye kadar hiç yakalayamasam da maaşımın %50’sini kendime ödemek.

Toparlarsam

Erken emekliliğin adımlarından biri de önce tasarruf etmektir. Bu da önce kendine ödeme yapmak ile oluyor.

Her şeyden önce kenara en az maaşın onda birini ayırarak başlayabilirsiniz.

Sonrası bu tutarı yatırıma yönlendirmek ve tohumların çıkmasını beklemek. Öyle bir yatırım ki ana paranın çocukları da size kazandırsın, onun çocukları da. Böylece kartopu etkisi oluşmaya başlasın.

Bakalım herkese ödeme yaparken kendinize %10 ayırabilecek misiniz?  Bence denemeye değer…

Sonunda finansal özgürlük var.

Siz bu işi nasıl yapıyorsunuz? Önce yatırım yapıp sonra kalanı mı harcıyorsunuz? Yoksa önce harcayıp yatırım mı yapıyorsunuz?

Saygılar.

Image courtesy of TAW4 at FreeDigitalPhotos.net

4 Yorum

  1. Hakan demiş ki:

    Kesinlikle çok önemli bir ayrıntı

    Ocak 27, 2018
    Yanıtla
  2. Umutlu demiş ki:

    Temmuzda işe başladım, 24 yaşındayım. Yoğun bir finansal özgürlüğe ulaşma isteği var. Blogu yeni keşfettim, eskiden yeniye doğru okuyorum 🙂 Yazıdaki soruya gelince önce yatırım yapıp sonra kalanı harcıyorum.

    Aralık 24, 2023
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Umutlu,

      Hayırlı olsun. Umarım sevdiğin işi yapabilirsin. Yapmıyorsan da finansal özgürlük sana bu rahatlığı verecektir.

      Biz tasarruf ve yatırıma devam edelim.

      Saygılar.

      Ocak 2, 2024

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.