2017 Temettü Padişahları Güncellemesi: BRISA

2016 sonunda oluşturduğum temettüsünü en az beş yıl boyunca arttıran şirketlerden oluşan Türkiye Temettü Padişahları 2016 Listesi’ni güncellemeye devam ediyorum. Sıra şimdi BRISA’ya geldi. Bakalım önceki beş yıl verdiği temettüyü sürekli arttıran ve 2017 yılına Temettü Padişahı olarak giren BRISA bu sen ne yapmış?

BRISA 2017 Temettüsü ve Son Durum

Aslında fazla söze gerek yok. BRISA bu sene hiç temettü vermeyecek ve Türkiye Temettü Padişahları 2017 listesinden çıktı. Olaya temettü emekliliği açısından bakarsak bu sene emekli maaşı yok BRISA’dan.

Bunun nedenlerini çok dikkatli incelemek gerekiyor çünkü bize temettünün sürdürülebilir olması ve geleceği hakkında çok büyük dersler içeriyor. Temettünün kesilmesinin gerekçesi olarak; yüksek borcunun döviz ile birlikte daha da artması ve artık temettülerin sürdürülemez hale gelmesi gösteriliyor.

Beş yıl boyunca temettüsünü arttırmış bir şirket bile altıncı yılda temettüsünü tamamen kesebiliyor. Demek ki sadece temettü vermesi ve bunu arttırması YETMİYOR, bunu sürekli olarak yapacak kaynakları olmalı ve bunu gelir artışıyla desteklemeli. Çok borcu olan şirketler tüm kaynaklarını yatırımcılarına temettü olarak ödememeli.

Sormak lazım BRISA’ya; madem bu kadar borç yükün var ve yatırım yapıyorsun, o zaman kârının %99’unu niye dağıtıyorsun ortaklarına. Daha azını dağıt ve borçlarını azalt. Bir de geçen sene 9.9 milyon lira intifa senetlerine para ödemişler. Bunu da ayrı bir yazıda incelemek gerekiyor. Kısacası bunlar oy hakkı olmayan kurucu senetler, hisse senedi gibi değil ama havadan para alıyorlar.

Toparlarsam

BRISA temettü padişahları listesinden çıkmış oldu. Yüksek döviz borcu, yaptığı yatırımlar sonucu meydana gelen nakit ihtiyacı ve sürdürülemez yüksek temettü ödemesi mevcut temettüyü sürdürmesine engel oldu. Bu olay yurtdışında olsaydı çok büyük bir prestij kaybı olurdu ama bizde ne etkisi olur bilmiyorum.

Beş sene sonra görüşürüz demek isterdim ama bu döviz borcuyla nasıl bir daha temettü verip, bir de bunu beş yıl arttıracak merak ediyorum doğrusu. İşleri rast gider umarım. Yolu açık olsun.

Üstadlar BRISA hakkında ne düşünüyor merak ediyorum. Borçların nasıl çevirecek? Temettü ödemeye seneye devam edebilir mi? Ne düşünüyorsunuz?

Saygılar.

Not: Fiyat olarak al sat tut tavsiyesi değil, sadece bir temettü analizi yapmaya çalıştım. Al, sat, tut tavsiyesi olarak almayın lütfen.

2 Yorum

    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Aycan Bey,

      Temelanalizci’yi ben de severek takip ediyorum. Katkılarınız için çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Kasım 16, 2017

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.