2017 Temettü Padişahları Güncellemesi: AKSA Akrilik

Herkese selamlar. 2016 TÜRKİYE Temettü Padişahları listemi güncellemeye devam ediyorum. Bir an önce bitirmek niyetindeyim ki sonra bunların üzerinde çeşitli testler yapabileyim. Bu liste, verdiği temettüyü en az beş yıl boyunca arttırmış şirketlerden oluşuyor. AKSA Akrilik de bunlardan bir tanesiydi 2016 yılında. Şimdi bakalım Yalova da faaliyet gösteren sanayi devi 2017 yılında ne yapmış…

AKSA Akrilik 2017 yılında düşük gelen kârına karşılık sürpriz bir şekilde temettüsünü arttırdı. Şimdi uzun zamanlardan beri süre gelen temettü artışını listeleyelim.

Görüldüğü gibi AKSA Akrilik verdiği temettüyü 7 yıldır aralıksız arttırmaya devam ediyor. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken bir husus var. O da, yüksek nakit temettü dağıtma oranı. Bundan çok bahsetmeye başladım biliyorum ama burada önemli bir noktada bulunuyor. Bir çok analist, düşük gelen kârdan dolayı temettünün bu sene düşeceğini tahmin etmişti ama şirket herkesi şaşırtıp arttırdı. Bunu da net kârından %47 daha fazla para dağıtarak yaptı. Yurtdışında ideal olarak kullanılan oran % 40-60 oranında. Kalan paranın yatırıma yönlendirilmesi ideal bulunur. %147 ile yatırıma para aktarılmaz, üstelik verilecek nakit kasadan ya da kredilerden karşılanır.

Tahmin ediyorum ki yönetim, net kârda düzelme bekliyor 2017’de ki temettüsünü arttırma cesareti göstermiş. Eğer dağıtılabilir kârı arttırmazsa bir dahaki sene vereceği temettüyü azaltmak zorunda kalabilir. Bu da onu liste dışına iter.

Toparlarsam

Geçenlerde AKSA Akrilik ile ilgili bir değerlendirme yapmıştım.  Kârı geçen yıla göre düşük gelmesine rağmen nakit temettü dağıtma oranını arttırarak temettü ödemelerini arttırdı. Bu durumun olumlu ve olumsuz iki yönü var: Olumsuz yönü; bu %147 olan nakit temettü dağıtma oranının sürdürülebilir olmaması ve mutlaka seneye dağıtılabilir kâr artışıyla desteklenmesi gerekeliliği. olumlu yönü ise şirketin hissedarlarını düşünerek temettüsünü arttırma cesareti göstermesi.

Zor geçen bir yıla rağmen şirket temettüsünü arttırarak yedi senelik bir seri yakalamış ve temettüden geçinenlerin gelirlerini yükseltmiş. Son 3 yılın temettü artış ortalaması %17,96.

Siz AKSA Akrilik hakkında ne düşünüyorsunuz? Gelecekteki temettü artışını koruyabilecek mi? 

Saygılar.

İlk Yorumu Siz Yapın

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.