2017 Temettü Padişahları Güncellemesi: AKCNS (Akçansa Çimento)

Bu bloğa başlama sebeplerimden bir tanesi; yurtdışında Dividend Aristocrats  (Temettü Asilzadeleri) ve Dividend Kings (Temettü Kralları) olarak bilinen ve temettülerini sırasıyla yirmi beş ve elli yıl boyunca arttıran şirketlerin ülkemizdeki karşılıklarını bulmak ve çok da bilinmeyen temettüsü büyüyen hisse kavramını yaygınlaştırmaktı. Bunu ülkemizde takip etmek için temettüsünü en az beş yıl boyunca arttırmış şirketlerden oluşan TÜRKİYE Temettü Padişahları listesi oluşturmuştum.

Şimdi listeyi 2017 için yavaş yavaş güncelliyorum. Sırada Akçana Çimento (AKCNS) var.

Neden beş yıl diye sormayın. Maalesef ülkemizde beş yıl boyunca temettüsünü arttıran şirket bulmakta bile çok zorlanmıştım. Beş yılı zor buluyorum 25 yılı nereden bulayım. Fakat artık yavaş yavaş temettüler de açıklanmaya başladığına göre temettü padişahlarını güncelleyebilirim.

Kim bilir, belki bunların içinden 10 yıl temettüsünü arttıran şirketler de çıkar da, ben de beş yıl arttıranların yanına bir de on yıl arttıranlar listesini yaparım. Gelelim AKCNS’ya… Bakalım yılların çimentocusu bu sene ne yapmış?

AKCNS 2017 Temettüsü ve Son Durum

Evet görüldüğü gibi 2017 yılında temettüsünü %7,92 düşürmüş. Temettü Padişahları 2017 listesinden çıkmış oldu böylece.

Kârı bir önceki yılla benzer gelmesine rağmen, kardeşi CIMSA ile benzer bir stratejiyi izleyerek nakit temettü dağıtma oranını düşürmüş. Yıllarca %90 civarında gezen nakit temettü dağıtma oranı %83’e düşmüş. Bu da benzer net kârda temettülerin azalmasına sebep olmuş.

Galiba yönetimce bir karar aldılar ve daha fazla nakiti şirket içinde tutmaya karar verdiler. Bilançoların düzeltilmesi, borçlarına azaltılması için olumlu bir adım olur.  Yatırımların daha çok kısmının öz kaynaklarla karşılanması da olumlu bir adım olur.

Toparlarsam

AKCNS’nin 1997’den beri devam eden muhteşem bir temettü ödeme geçmişi var. Son yıllarda da bunu arttırarak taçlandırmıştı.

Fakat, 2017 yılında temettüsünü arttırmayarak Temettü Padişahları 2017 listesinden çıkmış oldu. Geçen yıl olağan üstü bir yıldı. Başımıza çok şey geldi. Bakalım AKCNS temettüsünü yeniden arttırmaya başlayabilecek mi?

Siz AKCNS hakkında ne düşünüyorsunuz? Temettü politikası hakkında öngörüleriniz neler?

Saygılar.

İlk Yorumu Siz Yapın

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.